08 February 2009

Gila Sedih Weyh

Ni sume pasal dia la. Kawan yang paling aku sayang. Tau x, tadi dia masuk ICU. Sebab jatuh longkang. Aku ngan nadia sendiri yang hantar dia pergi hospital.


** Aku mintak korang bertafakur kejap. sedekahkan al-Fatihah. Semoga dokter berjaya selamatkan dia.
Amin.



Aku tak sangka ley jadi sampai macam tu skali. Ye la kan, ajal maut sume di tangan Tuhan. Kesian kat dia. Yang paling aku terkilan, dia jatuh longkang depan mata aku sendiri. Lubang tu kecik je kan, muat2 je badan dia. Nasib baik air longkang tu tak laju sangat. Kalo tak… memang tak sempat kitorang selamatkan dia. Terus hanyut. Tapi masa tu aku memang da nekad giler nak selamatkan kawan aku ni. Tak kisahla walaupun dia da mampus lepas jatuh dlm longkang tu, aku tetap nak amik jasad dia wat balik. Aku tanak mayat dia ilang camtu je. Ya la kan, da 2 tahun kenal dia. Dia yang selalu sampaikan pesan dekat kawan2 aku, nyanyikan dekat aku, n yang paling penting dia la yang kejut aku bangun daripada tidur selama ni. Boleh kate aku da anggap dia macam pakwe aku le. Just x declare je. Tatau le korang kenal @ tak ngan kawan aku ni kan. Dulu dia glemer. Tapi skg sejak da turun harga ni, da kurang glemer sket. Nama dia Nokia 5300. Dia ni, selain menjadi kawan baik aku turut gak merangkap sebagai handset kesayangan aku. Satu-satunye handset yang aku ade. (ye la kan, orang lain ade yang 2 or 3 handset).

Bila jadik tragedi yang sadis lagi menyayat ati camni, siyes aku cakap aku sedeyh giler. Ye la kan. Sape tak sedeh kalo hset diorang kena hantar gi repair kedai. Sebab masuk longkang. Kena air. Huhuhu…



Citernye camni.



Tadi lepas abes kelas teater, aku ngan Nadia gi SS. Pastu kitorang tunggu bas dekat depan fakulti Alam Sekitar tu le kan. Duduk kat satu tempat tu. Bawah pokok. Borak2. Aku letak nset dkt atas lap aku. Baru je lepas SMS kawan. Borak2. Da lupe nset. Borak2 lagi. Then bas datang. Aku pun bangun la cepat2. Nak kejar bas tu. Tiba2 Nadia gitau… Syira, ape yang jatuh dalam longkang? Alamak…..! nset aku! Da masuk longkang. Huhuhu.. Sebenarnye longkang tu tutup penuh ngan simen tau. Just ade lubang kecik je. Kalo korang tengok, memang xde harapan nak amik nset aku tu. Sebab simen tu memang da betul2 lekat kat tanah. Mmg xley bkak. Xde harapan langsung nak dapat balik. Aku try amik ngan tangan, meniarap ar kat atas simen longkang tu. Tapi mmg x sampai. Aku tau tngan aku pendek. Tapi kalo org yang tangan panjang (bukan pencuri) pn rasenye x kan dapat capai. Sebab longkang tu AGAK dalam laa. Dlm 1 meter. But at least aku try, kan? Mula2 aku selamber je. Ingat kan Mimpi. Ceh! Skali betul2 realiti. Aku mula la nanges. Sedih sngt. Nset tu ayah yg bagi hadiah lps SPM. Da lama da pkai. Dlm 2 tahun. Rase sedih plak sbb x jage leklok. Huhu..Nadia yang tenangkan aku mase tu. Nasib baik x ramai sngat orang kat situ. Sbb hari Sabtu kan. Slalu ramai je orang kat bus stop SS tu. Aku Nampak sorang pakcik keselamatan ni. Aku pun pergi la kejar dia. Yang kelakarnye kan, tau x mase lari tu, aku sambil nanges2 (jijiknye hal kacang pun nak nanges) aku sempat agi pikir,

“huhu. Komfem xley amik da nset tu. Sedeynye. Kena beli nset baru ar pasni. Erm.. nak bli model ape ek? Nokia kaler hitam merah tu cam lawa gak. Or nak try Sony Eric. lak?”



Hehehe… Jahat le aku ni kan. Lum ape2 agi ada hati nak bli nset baru. Macam pompuan jahat lak rase. Suami baru kena heart attack da pikir nak kawen ngan sape lps menjanda nanti. Hahaha.

(back to my story) then pakcik keselamatan tu datang tengokkan. Then nasib beak, kebetulan, ade pekerje yg wat keje2 binaan dr fakulti engineering ade kt blkng fakulti alam sekitar tu. Pakcik2 tu le yg tolong angkat simen longkang tuh. Pkai kayu. Besar gak la kayu tu. Kesian lak diorang sush2 pasal aku. Terharu. Terharu. Then makin ramai org dtg nolong. Dlm 10 org ade la. Xpe.Xpe. Org kate, The more The merrier. Ramai2 berkumpul cam kenduri kawen la pulak.


Akhirnye…. Berjaya angkat simen seketol tu. Punye la berat. Sorang pakcik ni amikkan nset aku. Memang drastik gile ar bile dia keluarkan nset tu yg da basah kena air longkang, n bagi kat aku. Sepatutnya ade sound effect tau. Muzik kejayaan. Hehehe…

Pastu sorang abag tu kate, “Haa…boleh la blanje Nescafe sorang satu. Pastu dia kira sorang2 yg ade kat situ. 1, 2, 3, 4…….10” Dlm ati… aku da cuak da. Camne nak blanje. Aku ade 10 hingget je dlm purse. (hahaha) aku ucap terima kasih je la. Mase tngah borak2 ngan pakcik keselamatan ni, alih2 yang ramai2 tadi da blah da. Ghaib ke ape tatau le. Ish….baru je ingat nak blanje ice-blended ke.. nasi ayam ke… (hehehe)


P/s: tapi mmg tabik spring ar kat diorang. Kat pakcik2 yang tolong tu sume. Kalo tak… mmg komfem aku kena gi Mines cuti Thaipusam nnt tok bli nset baru, tol x?


Terima kasih daun keladi,
Kalau ade sumur yang panjang kite jumpe lagi. ecece…


& last but not least nak thanks gak kat nadia sbb dia tolong temankan aku dr awal sampai abes. Spatutnye dia blik umah ptg tu. Tp sbb aku n nset bodo aku tu tpaksa dia blik lewat sket. THANKS ye nadia. Friendship Forever.


Terus gi SS balik. Htr kedai. Servis. Hari Selasa dpn br ley amik blik. Dahla kena byar RM30 lak tu. Melayang camtu je duwet. Huhu. Tatau la camne aku nak idop tanpa ‘pakwe’ aku ni nnt. (haha poyo) Sape nak kejutkan aku bngun tdo? Sape ank tolong send kan msg2 aku? Xley dengar mp3 le camni..Waaaaaa!!!

Tu le. Sama2 la kita doakan supaya dia selamat ye.

Oh ye. Aku x simpan no phones dlm sim card. Sume dlm phone memory. Kalo rosak, abes la pasni nak cari balik no phone kngkawan lame dulu. Kalo aku x msg korang, tu sbb ak x xde no korang. So paham2 la ye. Kuang3…

DISABLE