25 May 2009

1 Kilometer Pertama

Hari dapat Lesen L terus cikgu ajar bawak kete. Hoyeh2. Dekat sejam jugak la main pusing2 dalam litar tu. Cam funfair lak rase. Alah yang main langgar2 kete lam kandang tu. Aku dah berpeluh-peluh da. Panas giler cuaca sekarang. Mengalahkan negara Mesir. Ingatkan dah habis, boleh balik da. Skali... cikgu aku suh drive kuar litar. Masuk jalan besar. HOHOHO. Cuak aku. Drive dari Machang sampai Tanah Merah. FUH! Agak mencabar la. Kete dahla banyak. Ngan lori besar agi. Aku bawak slow 40kmj je, TAKOT WEYH! Bersusun kete kat blakang aku tengok. HAHA. NASIB LE korang...

Cikgu suh tekan BREK aku gi tekan MINYAK. NAK MAMPOS KE HAPE. Ish. BAHAYA. BAHAYA. Aku kompius la. Ngan brek lagi. Pedal lagi. Tensen2 kang aku PIJAK SEMUA SKALIGUS BARU TAHU, boleh terbang melayang kete tu aku rase. Nak tukar gear lagi. Nak tengok depan lagi. Cermin kiri. Cermin kanan. Cermin belakang. Bengong rase. Harapkan jalan tu straight je, tak banyak selekoh sangat. Jalan yang benar la katekan. Masa zaman kejahilan dulu, kalo naik kete ngan kazen mesti aku suh diorang tekan minyak. “Wei! Tekan minyak kuat sket wei. Jage minyak. Jage minyak. Kuat sket.” Sebenarnya kan, aku taktau pun apesal aku suh diorang tekan minyak. Owh! sekarang baru tau. Nak kasi laju upenye. HEHE...









PS: aku tanak jadi macam si PANBOB kuneng yang macam HARAM tu, blajo kete bertahun2 tapi tak pass-pass jugak. Tapi aku nak jadi macam JAY CHOU dalam citer INITIAL D. SANGAT HEBAT dier.





contoh cikgu memandu yang kelihatan tertekan dengan anak muridnye




24 May 2009

Sira Part 2


Nak STIK! Nak makan STIK!
Time bulan mengambang kan, kalo sesape tak kasi aku makan STIK aku bertukar jadi serigala. Serigala ganas. Auuwwwww........



Alkisah 7 tahun dahulu di suatu malam bulan penuh...

Sira (bukan nama sebenar) ialah seorang budak berumur 12 tahun yang sangat lincah dan baek ati. Tapi, si Sira ni pendiam sangat-sangat. Dia tak banyak cakap. Susah sangat nak tengok dia bukak mulut. Takut kuar emas ke hape taktaula kan. Cara dia komunikasi? Angguk. Geleng. Angguk. Geleng. Orang angguk dia geleng. Macam tu lah lebih kurang. Nak kate bisu, tak jugak. Sebab time makan, Haa, terbukak la mulut dia tu. “Mak. Nak nasik!” “Mak! Nak ikan goreng.” Teruk betul la si Sira nih. Ish3...

Suatu malam, nak dijadikan cerita, pulanglah si Sira dari kelas tuisyen UPSR dengan mengayuh basikal BMXnye. Nak bawak moto ke...kete ke... lesen L belum ada. Apatah lagi lesen P atau lesen CPL. Fuh! Penat rase. Yelah kan. Pagi sekolah. Petang sukan. (Kate pendiam? Masuk sukan jugak ke? –Eh mesti la. pendiam, pendiam jugak. Yang penting lincah!) Malam tuisyen lagi. Disebabkan tak sabar nak balik rumah tido, maka mengayuhlah Sira basikalnye dengan sangat laju. Macam Le Tour d Langkawi la pulak.


Kayuh punya kayuh, skali BEDEBUK! tayar pecah. Da jatuh. Tergolek semua. Ish. Malu giler. Pandang keliling dulu. Whew! Nasib baik takde orang nampak. Takde orang pun. Gelap je jalan tu. Kiri kanan semak. Lampu jalan lak, dah macam lampu disko, kejap ON. Kejap OFF. Masa angkat beskal tu, Sira nampak semak kat depan tu bergerak-gerak. Cam ada something... (wahai pembaca blog sekalian, seram kan?)

JENG...JENG...JENG...

Tiba-tiba keluarlah sekor binatang kaler oren daripada celah semak. Mulut binatang tu, muncung. Cam Sinyu kawan si Doraemon tu. Ceh! SERIGALA rupanya. Sira ingatkan ape la tadi. Ingatkan gajah ke... harimau ke.. buaya ke... SERIGALA rupenye. Serigala jer“Ish. Ini tak boleh jadi nih. Ko tak takut ngan aku???!” kata Serigala dalam ati. Marah punye pasal, serigala tadi yang pada asalnya makan ayam-ayam hutan je, tetiba pegi gigit kaki Sira. Sakitnye bukan kepalang.

Apelagi, menjerit panjang la budak tu

ADOIIII!!!! SAKIT WEI! SAKIT!

Jerit macam mana pun, serigala tu buat dek je. Cis! PUNAWEK punye binatang. Berbekalkan sisa-sisa tenaga yang masih ada, Sira pun menendang-nendang mulut bermuncung serigala tu ngan kakinya yang sebelah lagi. Lepas meninggalkan kesan gigitan barulah serigala tu berlalu pergi. Nasib baik. Dengan kaki yang berdarah sakit, buku sekolah, basikal pecah tayar lagi, terincut-incut Sira pulang. Kesian betul. Kesian.

Awan di langit bergerak menampakkan bulan purnama yang bercahaya. Sira mendongak ke langit. “WAH!!! CANTIKNYA....” kata Sira. Tiba-tiba badannya mula rasa lain. Rasa pelik. Seram sejuk semacam. Kepala rasa berpusing-pusing. Cam nak pitam pun ade.


“MAAKKKKK KAU!!!!” menjerit Sira bila melihat seluruh tangannya tumbuh bulu. Bukan bulu roma. Pun bukan bulu kucing. Tapi bulu panjang-panjang, kaler oren cam bulu ORANG UTAN. Pergh! Giler ekzotik. Macam.... kaler badan serigala tadi. (HUHUHUHU) Bukan setakat tangan je, kaki, muka, satu badan berbulu oren. Takyah habis duet pergi dye dekat salun. Bertukar otomatik camtu jer. MISTERI giler. Gigi Sira pun da berubah. Tumbuh gigi taring. Oh TIDAK!!!!!! Sira sudah jadi serigala jadian!!~

Begitulah akhirnye hidup Sira. Tak siapa yang tahu. Setiap kali dia terpandang bulan penuh, komfem akan bertukar jadi SERIGALA. Kadang-kadang time pilihan raya pun boleh bertukar jugak. Ye la kan, ayik tengok bendera PAS tergantung dekat sana-sini. Bertukar la dier. (Ish~ seperti ada unsur-unsur POLITIK pulak. Hati-hati! Kamu boleh didakwa di mahkamah!) Dah puas dah mak bapak si Sira bawak dia pergi berubat. Dekat DOKTER dah, dekat BOMOH pun dah. Tapi macam tu le jugak keadaannya. Takde perubahan pun. Setiapkali bulan penuh diorang terpaksa la tutup mata Sira ngan kain hitam (HAHA! Macam main DATUK HARIMAU~) pastu kurung Sira dalam bilik bawah tanah.



"Banyak la ko punye bilik bawah tanah. Tak habis-habis mengarut. Hari-hari post benda mengarut! Kalo post bahan-bahan ilmiah takpe jugak. TOLONG YE. Matang sket!"



Alah. Nak komen pun agak-agak ar. Citer tak abes lagi ni~

Nak skrip lagi best, macam ni ha, Sira tu kan, kalo nak buang sumpahan
SERIGALA JADIAN tu, dia kena cari cinta sejati, pastu kawen ngan cinta sejatinye. Hilang terus sumpahan. Macam dalam drama petang-petang kat TV3 tu. Ape namenye.... Zati & Si Mawas. AHAHAHAHAHA.





MORAL OF THE STORY:
Aku nak STIK! Tak kesah la STIK Victoria Station ke... PAPA CHOP MAMA GRILL ke... CHOP&STIK ke... sticker pun boleh.


11 May 2009

Sira Part 1

boring la!



Oleh itu, ape kata aku bercerita satu kisah teladan? Sangat menarik citer ini. Kalah citer dongeng Aladin dengan mentol ajaib mahupun Cinderella dan tujuh orang kerdil yang selalu digembar-gemburkan itu. Itu sudah lapuk. Ketinggalan zaman~ Citer ini lagi bagus. Tak bosan. Tajuknya ialah ‘Si Sira dan Puteri Ajaib’


Kalo korang semua mahu tahu, citer ini agak ganas sedikit. Banyak babak-babak action. Darah meleleh-leleh. Tembak-tembak. Bom-bom jangka. Kete kebal lagi. Oleh itu tak sesuai untuk budak-budak kecil. 18 tahun ke atas sahaja ye. 18SG.




Once upon a time, tinggallah sorang pompuan kecil di sebuah kampung yang permai. Namanya ialah Sira (bukan nama sebenar). Kerja Sira ini sehari-hari ialah menolong mak bapaknya menangkap ikan di sungai. Kemudian ikan-ikan yang ditangkap itu akan dijual di Pasar Minggu. Kadang-kadang kalo nasib baik, pergi mancing banyaklah hasilnya- ikan sepat, ikan puyu, ikan keli, ikan kelah. Tapi kalo nasib kureng sket, alamat tak berniaga la diorang. Tak makan la diorang aritu. Hidop diorang ni dah macam korek pagi, makan pagi. Korek petang makan petang.

Okeh, suatu hari ni, parents si Sira tak dapat pergi menangkap ikan sebab ada urusan di luar daerah. Oleh itu berkatalah mereka kepada anak tunggal mereka Si Sira itu, “Sira, mummy ngan daddy nak outstation nih. Ade meeting. Ketua Kelab Memancing buat perjumpaan. Mummy ngan daddy wajib pegi. Kalo tak, kitorang kena buang ahli. Sira tolong jaga rumah ye. Pergilah mancing. Tapi hati-hati sket. Jaga diri tu leklok. Orang tak kenal kasik gula-gula jangan amik.”


Sebagai anak yang baek ati lagi memahami, maka Sira pun merelakanlah pemergian mummy dan daddynya ke kota selama beberapa hari. Sebenarnya dia nak ikot skali, (maklumlah bukan slalu boleh jalan-jalan masa parents outstation kan. Dekat kota lak tu) Tapi mengenangkan tugasnya sebagai penangkap ikan, malah Pasar Minggu pun selang berapa ari je lagi maka terpaksalah Sira tinggal aje dekat umah. Huhuhu sedihnye~


basikal yang dinaiki, cuma ada raga je kat depan



Petang itu selepas siap-siap bersolat Asar, masuklah Sira ke dalam hutan dengan mengayuh basikal BMX keluaran 2004 perlahan-lahan. Bubu dan jala yang digunakan untuk menangkap ikan diletaknya di dalam raga basikal. Sambil mengayuh itu, menyanyilah Sira dengan girangnya. Lagu Lady GaGa tau.


what’s going on on the floor?
I love this record baby but I can't see straight anymore
Keep it cool, what's the name of this club?
I can't remember but it's alright, a-alright
Just dance, gonna be okay,
da da doo-doo-mmm
Just dance, spin that record babe,
da da doo-doo-mmmJust dance, gonna be okay,
d-d-d-danceDance, dance, just, j-j-just dance

Akhirnya selepas 1 jam perjalanan mengayuh, Sira pun sampai di tepi sungai. Langit masa tu da gelap da. Ada tanda-tanda nak hujan. Tambah lagi suasana hutan yang sunyi sepi. Ada bunyi cengkerik. Krok krek. Krok krek. Ada bunyi kucing. Miow. Miow. Eh silap. Dalam hutan takde kucing. Silap-silap. Bunyi burung lah. Baru betul. Ketekur. Ketekur. Pastu ade bunyi pelik. Sira dengar leklok. Ada bunyi pelik. Macam bunyi orang selsema sedut nafas. Ha! Macam bunyi tapir beranak. Kroh. Kroh. Macam tulah. Selang-seli bunyi-bunyi tu.

Cengkerik. Tapir. Cengkerik. Tapir. Cengkerik lagi. Tapir lagi.




jalan yang dilalui oleh sira



Oh~ seramnye. Seram tak? Seram tak? Tapi Sira masih cool lagi. Steady rock je. Dia tau, dia datang situ nak tangkap ikan. Bukan nak cari balak. Jadi benda-benda lain yang tak penting tu semua tolak tepi dulu. Ceh! Mantaplah si Sira neyh~ Bubu dah bawak keluar. Jala pun da siap tebar. Tiba-tiba......
JENG...JENG...JENG...


Air sungai tu jadi berpusar-pusar. Tadi elok-elok je kaler coklat muda Nescafe. Pastu bertukar jadi coklat gelap Milo. Then makin gelap melekit-lekit macam Kopi O tak cukup gula. Sira da mula cuak da. Tadi konon tak takut. Sekarang? Ha.... amik ko. Air sungai tu makin laju pusarannya. Terpegun Sira dekat situ. Dia da bajet nak blah terus dah. Undur punya undur, skali tersepak akar kayu. Jatuh bedebuk! (Aduh!!)~~


Masa Sira jatuh tu... keluarlah seorang sorang pompuan yang sangat MISTERI berpakaian serba putih (ala-ala pengantin) daripada pusaran air tadi. Memang lawa giler-giler ah pompuan ni. Kalo setakat si Jolie ngan Aiswarya Rai tu komfem kalah. Takleh lawan kecantikan pompuan misteri ni. Tah PUTERI BUNIAN ke PUTERI LILIN ke hape taktaulah. 

kenapa Perempuan Misteri kelihatan seperti peserta ratu cantik pula?


Maka berkatalah pompuan itu dekat Sira,


“Hei Budak Sira! Namaku Puteri Ajaib. Tapi kamu boleh panggil aku Maikel Jekson. Angin aku baik ari ni. Aku nak kasik kau satu permintaan. Ko mintaklah pape pun. Aku akan cuba tunaikan.”

Wah!! Bukan kepalang gembiranya Sira. Hajat di hati hendak mancing aje. Sekali jumpa ngan Puteri Ajaib pulak kan. Ingatkan citer Bawang Putih Bawang Merah je ade benda-benda khurafat nih. Rupanya dalam citer dia pun ade gak.
(Ish la! PENGARAH!! Ape ni? Tukar skrip. Tukar skrip.)

“Terima kasih, Puteri Ajaib. Saya nak satu je. Dah lama saya mengidam ni. Tolonglah saya. Saya nak sore sedap. Saya.....saya....nak jadi penyanyi. Hik3...Saya nak glemer macam Siti, macam Mawi.....Erm...boleh tak? Hik3...Malu la saye...” kata Sira lagi dengan gediknya sembil menggigit kuku jarinya yang tak panjang pun. Dahla kuku pendek, makin digigit makin pendek la kuku si Sira nih.

“Baiklah budak kecil. Akan ku beri kamu suara yang sedap mengalahkan M.Nasir dan M. Daud Kilau. Britney Spears sekalipun tak boleh mengalahkan suara kamu.”

Selepas berkata-kata, Puteri Ajaib merenjis-renjis cebisan roti kepada Sira. [special effect] ada kilauan cahaya keemasan di udara. Kilauan cahaya emas itu mengelilingi kepala Sira. Magik nih. Magical World of Disney~ Kemudian pulanglah Sira ke rumah dengan basikal hebatnya. Laju dia mengayuh. Sambil mengayuh tu maka menyanyilah Sira lagu Faizal Tahir.


coba kau dengar
coba kau coba
diam bila ku coba
untuk berbicara dengan kamu
pernahkah kau anggap
bila ku perlu tuk meluahkan rasa hati
dan bila kau bersuara
setia ku mendengar
agar tenang kau merasa
Chorus
siapa sebenarnya aku padamu
mungkin sama dengan teman lain
yang bisa kau buat begitu
dan bilatiada lagi teman bermain
kau pulang mendapatkan aku
itulah aku padamu

Fuh~ BEST GILER BABENG suara Sira weyh!!! Asyik. Asyik.

Nak dipendekkan citer, pergilah Sira ke audition ONE IN A MILLION 3.
Paul Moss cakap ape tau, “Wow. Good. Good. Nice voice. You’re the one we looking for!”


Syafinaz lak, “Erm... Bagus la dik ni. Sape nama tadi? Sira, ye? Sedap suara Sira. Akak suka. Pitching oke. Vokal pun mantap. Bakat adik ni, boleh bawak international tau”


Sira dah tersengih-sengih. Sira dah terbayang-bayang Fan Club, majlis launch album, interview paper, photoshoot Mangga (tepi swimming pool), fans berebut nak dia nyer autograph, pastu dia buat show merata-rata. Dekat JOMHEBOH, dekat shopping complex... pastu bleh masuk JUARA LAGU lagi... AIM, bla..bla... ABPBH... bla..bla...


Penerbit OIAM: “Dik, maaf ye. Adik tak layak masuk competition ni. Kalau adik baca syarat-syarat penyertaan, kita terima peserta 16-27 tahun je dik. Kalau umur 12 macam adik ni kitorang reject. Maaf ye,adik. Cuba lain kali. Tahun ni adik prepare UPSR dulu ye.”

terus frust menonggeng

Tak dapatlah Sira merasa glemer+duit sejuta tu...
TOMOK tu jugak yang dapat sejuta. Sira...Sira... melepas ko. HAHAHA.



DISABLE