25 April 2010

Banner Baru yang Betul Betul Kejam Punye

assalamualaikum dan hai.




hari ni rilek siket sebab baru habeh paper, tinggal lagi satuuuu je paper hari Rabu ni. the Killer Paper (Kertas Pembunuh). walaubagaimanasekalipun, seperti dalam entri lepas aku telah kata bahawa masa untuk belajar dan menelaah sentiasa ada. Oleh itu mari kita bergembira dan bersukaria dulu dengan menulis blog ! harharharhar harmonika.


petang tadi selepas habis paper pada jam 400 petang, balik-balik aku terus mendapat ide untuk men-design banner baru untuk blog. Ini adalah kerana, *tiba-tiba rasa macam tengah buat karangan darjah enam skema bagai* aku sangtlah bosan dengan banner lama. tapi sebab aku memang jakun giler stok zaman Mesopotamia tak reti nak wat banner pakai Photoshop, aku terpaksa edit-edit menggunakan Paint dan Photoscape je. (=_=!) Paint sangatlah bengong korang tau, sebab nak crop gambar aku yang pakai topeng beruk tu susah giler. Crop dua-tiga kali tapi last-last tak rata jugak dekat bahagian tepinye. Jadi untuk kasi smooth sikit (sikit jela takbanyak) aku buat lining pakai kaler hitam. 
 

OK marilah kita lihat perbezaan yang lama dengan yang baru:  

isteri tua


yang lama ni sangat simple, aku cuma crop gambar menatang Barney dengan kawan-kawan dia tuh dekat bahagian tengah, kemudian taruk effect Glass. last skali letak je url blog pakai watermark. fuh da siap. tapi yang lama ni macam boring tahap Ceramah Motivasi UPSR dah, maka marilah kite menukar dengan yang baru, moden, globalisasi dan ICT.

     

isteri muda 
    

oke ini yang baru. aku taktau ape pendapat korang yang mana lagi better. yang lama atau yang baru. atau dua-dua habukpuntarakkkk *boleh juga dibace sebagai habuk puntianak* hentahla aku pun taktau. buat mende ni dari pukul 4 sampai pukul 7 lepastu touching-touching sikit, baru la siap. cuma satu je slack, elok-elok gambar dia dah smooth last-last tu aku pegi edit pakai Paint, ubah saiz sikittt je. bila save terus dah jadi lain dia punye graphic. Terus tak smooth, gambar jadi pecah-pecah.
Hampeh betul la aplikasi Mengecat (paint) nih.  

   
 amboi mengade betul, nak close up segala pulak:


adapun demikian, banner yang baru ni menjanjikan pelbagai keseronokan buat aku. korang aku taktau la, dia janjikan keseronokan ke tak.. alah kalau takde pun buat-buat la ade, ambik hati aku sikit. mari kita lihat, sekodeng, usha dan misha aspek-aspek gembira yang buat aku suka dengan banner baru.
 



1. aku PALING SUKE dengan gambar itik yang macam brutal giler pegang pisau berdarah-darah yang muke sebijik macam kena rasuk seton tu hah, gigi zigzag dah bergelumang dengan darah entah tengkuk zirafah dekat zoo mane laa yang ko pegi gigit. dah la tu, siap ade tatu lagi you! sangat kena dengan tema blog aku nih kan. nak binatang liar aje. tapi jangan merasa cuak yang keterlaluan, nanti kena darah tinggi, itu cuma lakonan semata-mata. pisau tu bukan bersalut darah tapi itu cuma sos cilli bercampur air. dan tatu itu? ya, itu cuma tatu tiruan bodoh yang didapati secara percuma di dalam permainan kanak-kanak di kedai-kedai runcit kecil. alah takkan tak pernah beli kot??! yang dapat pakej skali ngan keropok lemau tuh ha. MAIN TIKAM NAMENYE.     




2. lagi yang aku suke, banner ni sangatlah family oriented. I put my little sister’s pic at the lower rightside, next to my pic. then ada juga badges I LOVE MY MOM yang aku jumpe dekat google giler kiut miut, dan jugak ade I LOVE MY DADDY dekat atassss skali. adik yang sorang lagi tuh sori la takde ruang untukmu di hatiku. ceh zalim giler. takde ah, takyahla gambar ko. nak gambar wat le blog sendirik, kau kan dah besar. :P
 


 3. sape perasan ade biri-biri kecik 3 ekor dekat atas kepulan pemikiran tuh? homeltak? homeltak? rase macam nak amik je sekor yang jadi leader dekat depan tu buat qurban tahun nih.  
 
4. oh si Barney and the Gang kesayangan tak pernah aku lupe. tak pernah. sebab tu la walaupun kecik besar taik mata tapi tetap nak pamerkan *ceh pamerkan* dekat banner. Barney, kau dengar sini aku nak cakap dekat kau, “PRENDSIP POREBER"
 
5. budak kecik dekat belah kiri, bawah tu adik aku. dengan sepupu aku. ni pun belakon jugak, same je geng dengan itik tu.... ceh melihat pemandangan konon sambil tunjuk-tunjuk konon?


 
6. last skali aku suke dengan random things dalam banner ni. macam Bettle kuneng dengan bunga-bunga tu la. kebanyakan mende-mende kecik ni kita boleh ambik atau create sendiri pakai PhotoScape. sangat best application ni tau. aku suka dengan graphic yang background putih, lepastu ade banyak colorful random things yang bertaburan berkeliaran macam ni. lagi serabut lagi best. 


 
oke dahla mengantok pulak. aku harap korang boleh kasi cadangan/ penambahbaikan untuk blog ni. manela tau ade berkudis dekat mane-mene yang aku tak ternampak, terlepas pandang ke... mane yang aku boleh upgrade tu... aku akan cube usahakan. CHEWAAHH macam ahli politik nak berebot dun pulak hahaha. *kembali serius* anyway aku ade terbaca, pembaca paling tak suke, menyampah, annoying dengan blog yang background hitam pastu tulisan dia kaler-kaler, diorang kata sakit mata.  ye ke?

anyway thanks for reading and have a nice day.
byebye baiduri. (huh?)    

21 April 2010

Trial Memakai Selendang

assalamualaikum dan hai semua orang.

bermula esok sampai hari sabtu , aku ada test tiga hari berturut-turut. tapi aku terasa hendak memblog kerana otak aku seperti tepu untuk belajar walaupun hakikatnye aku tak bace hape-hape pong lagi. tapi tidak mengapa, masa untuk bertaubat dan belajar dengan bersungguh-sungguh sentiasa ada! oleh itu, mari kita berhibur dulu dengan menaip blog hahahahaha harimau.


baiklah kawan-kawan. melihat kepada masyarakat semasa di era globalisasi ini yang kelihatan lawa dan ayu memakai selendang yang berbelit-belit di leher itu, aku menjadi curious dan interested untuk mencuba memakai selendang juga. oh sangatlah cepat aku terpengaruh dengan persekitaran sebaya, bukan? orang lain yelah, dah memang natural beauty pakai hape-hape pun memang akan jadi cantik, tapi kau macam bulat bila pakai selendang lagi la bertambah tambah tahap kebulatan muka kau, sebijik macam buah manggis yang pakai selendang. (=__=!)



tapi tidak mengapa, tidak mencuba sudah tentu tidak tahu samada boleh berjaya atau tidak maka marilah kita mencuba dulu semoga dengan usaha yang gigih dan berkat doa kawan-kawan, aku tidak akan berubah menjadi manggis berselendang. terima kasih kepada si botak kuneng yang sudi untuk memberi tunjuk ajar dan membantu aku sepanjang sesi tutorial selendang ini. mekaseh! *hoh! tibe-tibe ada imagery friends yang berbentuk bulat pulak?*



1. mula-mula betulkan dulu tudung. si botak kuneng kata pin dekat bawah dagu tau, jangan pin dekat tepi telinga.




2. seterusnya bahagian selendang yang lebih panjang dibawe kedepan. atau yang lebih pendek dibawe kedepan. or any parts that you think alright with the shape of your face. okay whatever.

huyoh macam samurai siot !



3. next step sepatutnye ialah membelit bahagian selendang yang panjang itu ke kepala, tapi tah cane tetibe aku terhayun selendang tu laju sangat, terus terbelit giler-giler muka aku. kurang oksigen masa ni. nasib baik belum allahyarhamah lagi. rumate aku memang takde dekat bilik so katakan. katakan la belitan tu tak dapat dibukak, jawabnye innalillahiwainna ilaihi roji'un la aku.

saat saat terbelit

4. okeyh lepas dah pin sana pin sini (tidak dapat ditunjukkan melalui gambar atas sebab-sebab peribadi) maka terhasillah seperti di bawah ini PRESENTING YOU THE MANGGIS (or mandarin orange pun buleh)BERSELENDANG:

walaupun baju dan tudung tidak matching langsung tapi tak mengapalah WHO CARES? bukannya aku pakai pastu aku keluar gi photoshoot majalah dara.com pun hahahaha hanturaya. anyway, si botak kuneng sangat zalim kerana muntah di sisi aku yang tengah posing. sangatlah buruk, huduh dan serabai pemakaian selendang aku. terima kasih.




aku rase itu saja, lain kali aku nak cube memakai tudung yang buat kepala kita kelihatan seperti ada ketumbuhan besar. apetah namenye. ni ha :

takpaham aku. apa la yang diletaknye sampai boleh jadi tinggi camtuh ? aku rase kalau aku sanggul rambut memang takkan leh jadi setinggi tuh. patut tak kalau aku letak gumpalan pasir untuk kasi kepala tinggi?

update 25mei10: haram jadikan kepala tinggi


02 April 2010

Paula

ola! , mi amigos
(hai kawan-kawanku)
*eceh. macam ALONG pulak tiba-tiba nak ber-kawan kawan kan. eh bukan ALONG yang kasi pinjam duit kalau tak bayar dapat bunga tapi ALONG yang geng dengan siti sifir tuh.*


lama betul tak post entri baru. taktaulah knape. rase malas betul nak blogging. sebab busy melampau dekat-dekat hujung sem nih, lepastu bila busy mesti takde benda nak story. hari-hari mengadap buku, assignment, lecture. buku, assignmnet, lecture. tapi di dalam kesibukan kotaraya Serdang yang penuh pencaroba, di sebalik kehidupan kampus yang mencabar, di tengah-tengah timbunan buku pelajaran dan kegesaan mengejar kelas ke sana ke mari, ada juga hiburan yang boleh buat aku sedikit relief walaupun sangat penat.

ok guys. kali ni aku nak bercerita pasal akademik pulak. ilmiah-ilmiah. selama ni dok cerita mengarut je kan, ape salahnya kalau aku buat-buat intelektual sikit . aku nak habaq dekat korang pasal satu kelas baeekk punye yang aku amik masa semester 4 nih. presenting,

the story about my spanish class.


mula-mula masuk UPM dulu, aku dapat tau boleh ambik subjek bahasa asing macam france, german, tamil, jepun mandarin etc. etc. even bahasa thailand pun ada, you ! tapi dalam banyak-banyak bahasa aku interested dengan spanish. sebab kalau nak dibandingkan dengan bahasa lain aku rasa spanish yang paling senang. ;") sebab,

  1. kalau korang ada basic English lagi senang nak blaja Spanish. sesetengah words Spanish lebih kurang je ngan words English. Contohnya father = padre, three = tres


  2. penulisan dia pakai alphabet biase je. takde nak pening-pening belajar huruf baru macam Tamil, Mandarin, Jepun, Thai. blaja bahasa ni, nak fahamkan makna dah satu hal. pastu nak menulis dengan bercakap lagi dua hal.spanish just ada tambahan simbol-simbol kecik je dekat certain huruf.


  3. masa jaman aku sekolah menengah dulu aku dah biasa dah tengok citer-citer latin cam Rosalinda, Betty, La Mujer en el Espejo so dah tau ar sebut spanish sikit-sikit macam gracias, por fabor bla bla. macamla korang tak biase pulak dengan words2 nih kan.

tapi sem satu dengan sem dua kelas aku sangat packed dengan lab kaunseling jadi takbleh nak amik subjek lebih. :( sem tiga  pulak, walaupun free nak mapos tapi aku banyak main, pastu terlupa cita-cita nak daftar subjek bahasa. dah rugi satu sem. tapi sem ni aku sempat gak daftar untuk kelas Bahasa Sepanyol level 1 walaupun awal-awal sem tu pelbagai emosi bermain-main di minda seperti, "NAK-AMIK-KE-TANAK-NAK-AMIK-KE-TANAK" dan juga KALAU AKU AMIK SPANISH AKU BLEH GI SPAIN MENGORAT CHRISTIANO RONALDO eh eh terbagi tau niat sebenar pulak kan. haha.

kelas spanish sangatlah best. lecturer best. lecture best. aku rasa aku tak pernah mengantuk dalam kelas, lepastu apa-apa yang lecturer ajar mesti dapat serap dalam palotak. rasa macam ceh kacang giler. semua yang lecturer ajar semuaaaa paham. KAN BAGOS KALAU SUBJEK-SUBJEK FAKULTI SENDIRI PUN BOLEH MACAM NI ? tapi satu je slack, lepas abes kelas aku tak study balik. sebab keje subjek wajib pun dah bertimbun-timbun ko nak aku dahulukan keje tak wajib APE AKU NAK MAPOS KE. jadi vocab yang bunyi pelik-pelik tu bolehla aku ingat dalam kepala macam buah epal, la manzana. tapi yang payah-payah macam anjakan paradigma dalam bahasa sepanyol takdela pulak aku nak ingat maksudnye. (=__=!)

lepastu untuk subjek ni student pakai text book bukan modul. DICHO Y HECHO. masa beli text book nih, aku macam terharu giler-giler, siap hidu agi bau kertas buku tuh sebab rasa best sangat dapat peluang blaja kan. text book dia ni comel tau. macam kamus bergambar kanak-kanak pun ade. colorful giler. tapi cekik darah gak la... sebijik RM65. sebulan aku tak makan nasik sebab duit habis wat beli buku nih tau tak?

classmate pun oke. tapi aku takdela rapat ngan semua orang boleh ajak sorang-sorang keluar tengok wayang main snuker lawan catur takde ah. mostly chinese. ade dua indian girls yang macam kerek. ada couple yang slalu datang naik moto sama-sama. budak lelaki 2 orang yang gelakkan aku sebab datang lambat kelas lab pastu berpeluh-peluh termengah-mengah. deskmate aku yang sangat la genius spanish. lonely boy yang slalu sorang-sorang tapi datang kelas awal. dan lain-lain yang tidak perlu disebutkan nama mereka kerana taktau nama pun hahaha. and oh, my lecturer gaves each of us Spanish name. so everytime she checked the attendence she will called our Spanish name. comeltak? comeltak? tapi nama aku PAULA. bosan betul. aku jeles dengan diornag yang dapat nama best seperti RONALDO, ROSALINDA, dan ISABEL. PAULA macam nama makcik-makcik la. (=___=!)

kelas 2 kali seminggu. dari Fakulti Pendidikan nak pergi Fakulti Bahasa Moden agak jauh jugak la. Biasanya aku jalan je, nak tunggu bas macam hampeh je jadi lebih baiklah aku berjalan kaki dengan niat untuk menuntut ilmu pasti mendapat keberkatan dan boleh bakar lemak lagi ! *tapi maintain gemuk je aku rase*

mula-mula blajar memang senang la. dalam hati FUYOH SENANG GILER SPANISH. COMFEM FLUENT GILER CAKAP SEPANYOL PASNIH. tapi makin lama bila masuk grammar, huiyoh agak mencabar keperempuanan aku gak la. balik cuti mid sem aritu aku ingat nak tengok cerita Latin dekat TV3 apetah namenye yang lelaki tukar jantina jadi pompuan tuh? LA LOLA ke mende? ingat boleh la testing skill kan. paham ke tak diorang cakap emnde. skali HAMPEH KAU! orang TV3 dah alih bahasa melayu. bengang tol aku. APE DAAA..... DAH MACAM CERITA SENARIO DAH JADINYE CITE TUH SEBAB ALIH BAHASA. TAKDE MOTIF BETOL.


la mujer en el espejo
(the girl in the mirror)

DULU AKU SANGAT SUKA TELENOVELA NIH !



sekarang aku tengah pikir nak tambah subjek apa pulak sem depan ??
taekwondo, maybe?

anyway, kalau korang tengah belajar dekat universiti dan kebetulan Uni korang ada tawarkan subjek bahasa asing maka ambik la. EVERYTHING IS FREE man! bila lagi nak blaja secara percuma ? kalau amik kursus bahasa asing dekat luar untuk 3 bulan aku rasa mau cecahnye RM300++

so this is the time for us to REBUT. REBUT. dan REBUT. sebab aku dah tau sah-sah punye kampung aku belum ada lagi orang bukak kelas bahasa Sepanyol jadi sebelum aku balik terperap tersengih dekat rumah baik aku blajar dulu dekat sini. susah nak cari kelas bahasa woh !

kalau korang macam berminat nak ambik kelas Spanish boleh usha-usha dulu website nih. memang mantop ah.
boleh blaja Spanish online secara FREE JEH !

till here i guess. melayan blog ni tak siap keje dah. ok bye. aku nak gi makan cloud nine sekejap.
adios.

DISABLE