12 August 2011

Roller Coaster @ Cosmo World Theme Park, Times Square


(sambungan entri lepas). 


aku pegi Cosmo World dekat Times Square betul-betul 2 minggu lepas aku balik daripada Genting. kebetulan pulak, aku dapat cuti hari Isnin. so aku keluar dengan sorang member. dia lagi muda daripada aku tapi dah banyak kali main dekat Cosmo World. masuk je dalam, nampak roller coaster tinggi gila terus mengucap dalam hati. terus macam, "...gile wei. kau biar betul. tingginya!!!" dalam hati je nak gile, gile tapi sebenarnya teruja. 



Asia's Largest Indoor Theme Park 




 ni aku snap daripada luar theme park. aku babai babai dekat semorang yang naik tapi diorang tak lambai balik. sombong betul. sebok menjerit je. 




kalau pergi weekdays macam ni la kekdahnye. takde orang. takpayah nak berebut tolak-tolak orang kalau nak main game ape-ape. 


kitorang start dengan game yang paling kurang mencabar kepada yang paling mencabar, ikut urutan menaik. yang paling kurang mencabar ialah Ooze Express. dia macam keretapi yang pusing-pusing dalam bulatan. nampak macam kacang, tapi LAJU GILAAAA! sakit tengkuk aku naik ketapi ni, sebab dia tarik tengkuk kita ke tepi. haritu adela satu group muda mudi yang naik skali ngan aku. orang kampung mana entah. HUHA. HUHA buat bising terpekik pekik. dah abis seround tu, diorang tepuk tangan ramai ramai suruh technician tu repeat. sebab takde orang pun. so technician tu layankan jela. bukan repeat seround tapi sampai 3 round. lama gila. kau bayangla. seround pun dah terteleng-teleng kepala aku inikan pulak 3 round non stop. sepanjang duduk atas tu kitorang gelak-gelak je sebab lawak sangat keadaan tengkuk ne ha. kau tak percaya gi la terai sendiri. haha. 




eskalator keramat pergi Roller Coaster: Supersonic Odyssey


aku cuak sebab roller coaster dekat sini lagi tinggi daripada yang aku pernah naik dekat Genting.  berdebar lain macam je. lepastu seatbelt tu berbelas kali check nak pastikan supaya dah betul-betul kemas dekat badan. mula-mula coaster bergerak poyo, konon-konon nak angkat dua-dua tangan ke udara bajet fly. fly la sangat. skali dia bergeliut, terus bertempik WARGHHHHHHHHHHH sebab macam nak tercampak. masa tu takde maknenye nak fly fly. terus tangan melekat dekat besi pemegang. haha. sedikit info Supersonic Odyssey ni ada 2 inverted loop. setiapkali coaster lalu loop tu kan, kepala kita dekat bawah kaki dekat atas. lepastu memang takboleh nak angkat kepala. kepala kita akan tunduk tengok kaki je. taktaulah sebab graviti ke G force ke ape, manela aku tau. dulu belajar Fizik sampai SPM je kahkahkah. 



 the biggest loop.




masa lalu dekat sini coaster mencapai kelajuan paling maksimum 80kmj. menangis. 


dekat sini takdela lama sangat aku rasa dalam 2 minit. tapi lagi lama daripada dekat Genting. dan lagi BEST! alih-alih bila dah brenti rasa macam, eh habis dahke? serius tak puas rasa nak repeat banyak banyak kali. macam yang aku cakap, weekdays takde orang so aku berjaya repeat coaster sebanyak 5 kali! best gila hahaha. exactly 2 minggu lepas trip yang pertama aku pergi lagi skali. tapi dengan orang yang berbeza la pulak. kali kedua pegi, repeat lagi 6 kali. gila tak gila. tu pun tak puas puas lagi. sapa-sapa yang nak pegi main dekat cosmo... AKU NAK IKOTTT!!! 

tapi dalam banyak banyak ride, yang paling seram bagi aku, bukan roller coaster. tapi DNA Mixer. first time pergi, member aku paksa naik. aku menjerit macam nak mati, dia boleh gelak-gelak. haramjadah betul. kali kedua pergi (ni dengan member lain) aku pulak paksa member aku naik. kononnya nak balas dendam. HAHA. dulu aku kena paksa main, sekarang aku nak paksa orang pulak! layan jela, rase skali macam mana. alang-alang dah masuk park ni kan. tapi mampu main skali round je. nak lebih-lebih jangan harap. HARAMMM sangat. macam nak bunuh orang. 

masa 2nd trip tu, and main DNA Mixer, aku dengan member aku terseksa kena lambung. nak dijadikan cerita adela minah ni duduk syok ambik gambar kitorang pakai dslr. BANGANG GILA. masa tu kitorang dalam keadaan upside down, jadi muka aku memang dah terlangkup dengan tudung. nampak tengkuk kot? dia boleh sedap-sedap ambik gambar dekat depan. GERAM GILA!!!! ADE KE PATUT AMBIK GAMBAR ORANG YANG TENGAH TERSEKSA!!!



nilah dia DNA Mixer:
(AWAS kalau tengok real depan-depan lagi rase gerun)

KLIK SINI (LINK YOUTUBE)


ps: apesal la sejak akhir akhir ni takboleh embed video?



kesimpulannya Roller Coaster memang best gila. baru tahu adrenalin rush tu macam mana, dan kau akan menjerit secara semulajadi. sebab aku ni bukan jenis yang keluar suara sangat kalau depan masyarakat. tapi bila main coaster tiba-tiba eh? MENJERIT MACAM BABUN, KUAT GILA. aku rasa itu sesuatu yang sangat... WOW. dekat situ point yang seronok nye. dan boleh release tension jugak.  :D lepas aku bercerita panjang lebar , sekarang bagitau aku. sape yang rase macam nak terai main? *keningkening*



10 August 2011

First Roller Coaster Experience @ Genting Theme Park



first time aku naik Roller Coaster bulan Jun lepas dekat Genting. Aku pergi masa birthday aku sebab dapat FREE PASS. nak nak birthday aku jatuh hari Isnin pulak, komfem takde orang. peluang yang tak boleh dilepaskan! so aku pergilah. yeah call me lame umur 21 baru nak pegi Genting whatever. haha. dan seperti yang dijangka memang tak ramai orang pun sebab weekdays. takpayah nak beratur beratur kalau main game sebab orang tak ramai :D






first game yang aku main ialah Spinner dekat entrance tu. pusing-pusing. biase je takdela mencabar mana pon. bosan berpusing, aku pegi stesen Monorail. kalau ikut flyers, monorail tu akan bawak guest round satu theme park. TAPI LAST LAST MENYESAL GILA AKU NAIK!!! beratur tunggu monorail dah 30 menet. lepastu dia punya jalan 30 menet, lembab nak mam. kalau aku tahu lembab macam tu baik aku jalan kaki je. ceh rugi masa aku! -_-" 






lepastu daripada atas monorail aku ternampak Flying Coaster. macam lajuuuuu je. so aku terus macam, INILAH YANG AKU CARI-CARI SELAMA NI! INILAH YANG AKU MAU! turun dari monorail terus berlari-lari anak pegi dekat Flying Coaster. tapi menda ni takboleh pakai tiket outdoor park. kena beli tiket asing yang rege RM10. tak kisahla. masuk dah free, ape salahnya spend sikit untuk ke-oseman yang melampau? 




lawaknye mende ni ialah, kau masuk dalam keadaan berdiri. lepastu bila dah tutup kemas-kemas dia akan menelentang, jadi kau akan ride dalam keadaan macam meniarap. 




nama pun Flying Coaster. bolehla bajet-bajet terbang. 



memandangkan ni Roller Coaster ride aku yang PERTAMA, aku memang menjerit gila-gila. LAJUUU WOI ! macam nak melambung je. sebab cuak sangat terus aku pejam mata SEPARUH daripada ride tu. tapi mulut tak berenti menjerit-jerit. gila betul. first time main terus pegi dekat yang advance. patutnya kena main yang simple-simple dulu. (monorail? eh tu dah terlampau simple. maksud aku, roller coaster yang bukan jenis terbang macam ni ha.) bila dipikirkan balik macam rugiii sangat aku pejam mata tau, sepatutnya masa nilah nak kena celik luas-luas dan menikmati kelajuan dan ketinggian yang dijanjikan, barulah maximum dia punya thrill. apepun serius best. berbaloi 10 ringgit. 


lepastu aku tengok Corkscrew macam takde orang, terus *lari2* pergi beratur. yang ni roller coaster yang normal, yang duduk. menjerit tu WAJIB PUNYA. yang ni pun best jugak. aku ingat nak main skali round lagi, tapi bila aku nak beratur tu dia cakap ride ditutup sekejap untuk maintenance. =,= kecewa! tapi takpe, game lain banyak lagi !!! *lari lari anak lagi pegi cari game lain*





next roller coaster ialah Cyclone. tapi dalam bentuk minicar, sebijik muat 4 orang je. since dia takde inverted loop cuma turun naik rel je, jadi safety belt dia dekat pinggang semata-mata, dekat badan memang takde. berderau jugakla. buatnye melambung keluar, mati sia-sia je. mati dekat mana? dekat Genting. City of Entertainment. macam takde tempat lain nak mati. buat malu kaum keluarga je -_-"


lagi aku main Pirate Ship. ok la. tapi game-game Roller Coaster still the best. lepastu round dekat First World Plaza, makan-makan, ambik gambar kejap. oh bercakap pasal gambar baru aku teringat. aku berjaya snap 4-5 keping je pakai digital cam. sebab apa? sebab bateri kong. so semua gambar ambik pakai kamera lomo. yang sampai sekarang tak siap-siap cucinye. sial betul. macam mana la keluar holiday boleh lupa nak charge bateri camera?!!! camera handset pulak 2mp je, nak bawak keluar pun rase malu. EPIC FAIL sangat-sangat -_-"


antara gambar yang berjaya disnap sebelum kamera kong:



dengan budak Indon mane tah. dalam Monorail yang slow tu la.... 




tengok gambar ni macam dekat Chernobyl. takde rupe City of Entertainment pun. kaler semua dah luntur-luntur. cat baru la wei. biar kalerful sikit?



sebelum balik aku sempat main game mengait itik kuning dalam kolam. kalau dapat itik bernombor 1, 2, 3 boleh dapat teddy bear. tapi haram sekecik-kecik teddy bear pun takdapat. habis macam tu je duit aku sepuluh ringgit buat beli token. macam bangang sangat. daripada memperabihkan duit dekat mende merepek yang ni..., baik aku gi main Flying Coaster lagi skali round. ade la jugak pekdahnye. bila pikir-pikir balik, game yang bergantung pada nasib. tak macam berjudi ke wei? *_* jadah betul. petang-petang sikit aku balik. ikutkan hati takmau balik lagi, nak sejuk sejuk lagi. tapi sebab semua game dah main aku nak tunggu apemende lagi?


pengalaman best, menjematkan sebab FREE admission, dan yang paling penting berjaya naik semua roller coaster yay! daripada cuak-cuak, terus jadi ketagih nak naik roller coaster sampai balik KL pergi main dekat Cosmo World pulak. kemainn. nanti aku sambung dalam next entry okayy. bye!



DISABLE