29 September 2011

Redscale!










































Lomography Redscale XR 50-200
Holga 135BC




27 September 2011

Hati yang Glamour


2 hari lepas (sabtu) hari yang tak berapa bertuah bagi aku dari segi pengangkutan awam. (aku keja) timing aku keluar daripada kolej comel-comel dah dengan masa bas sampai. elok-elok bas lalu depan mata, tapi tak brenti. jadah sangat. padahal tmpat aku tunggu tu memang depan kolej yang bas-bas lain brenti pun selama ni. tapi time aku keluar tadi tak brenti pulak, knape entah? tolongla paham bahawa geram gile. 


aku naik next bus yang sampai 45 menet kemudian. lepastu sampai dekat komuter serdang, tren pulak delay 10 menet. total masa menunggu komuter 30 menet. sampai tahap hendak mencarut tidak dalam keadaan macam gitu? macam nak mencarut kan. boleh bayang la kalau dah 30 menet menunggu, penumpang dia macam mana. nak kata macam sardin, aku rasa sardin pun hidup lagi bahagia dalam tin. 


so masa tren sampai, orang laki pompuan ramai gile. semua berebut nak masuk komuter. macam-macam mana pun aku kena selit masuk jugak, tak kire. budak2 ni sume keluar melepak perabih masa je, tunggu lama sikit pun takpe. aku yang nak pegi bekerja mencari sesuap nasik ni yang kena dahulukan. *pentingkan diri. belum sempat menyelit, komuter dah penuh.


aku pun buatla muka kesian supaya dapat masuk. alah padat macam mana pun kalau setakat nak sumbat lagi sorang, muat jerrr...  tibe-tibe chinese yang berdiri dekat depan skali, tepi pintu dia pegang tangan aku, tarik aku masuk ke dalam komuter. lepastu kan, sebelum pintu komuter tu tertutup dia macam tahan aku (macam mana nak cakap eh? macam hold aku supaya muat masuk dalam komuter tu la, paham tak?) comel je budaknye, muka macam Acha Septriasa. dia turun dekat Bandar Tasik Selatan. sebelum dia keluar tu dia macam cakap bye dekat aku. blur aku sekejap.


because a person eager to help someone of different race and religion. she makes me realize that there is no barrier to give help. after all, we are all the same human being. i notice there's a GLAMOUR word on her shirt. indeed, there's a glamour heart inside too.



21 September 2011

22mm Wide Raya




beloved brother. beloved la sangat kan? 





beloved sister(left) and a friend. 





hantar my beloved grandma (Mok) ke stesen keretapi. 
nenek aku datang tido umah, dia nak balik kampung dah...





@ my kampung. Kampung Kubang Gatal. comel tak nama kampung aku? -_-"





baby meow





baby sister with marshmellow 





pokok depan rumah. 





unphotogenic me. forever. 





somewhere near my grandma house. wolkswagen hantu depan rumah tinggal. scary much?





love the perfect blue skies. extremely hot and sunny weather. 




Superheadz UWS
Lomo ISO 400



14 September 2011

Poor Girls' Self Scanning



dekat rumah takde film scanner. lepastu miskin sangat takde duit nak pergi scan dekat kedai gambar yang menyediakan khidmat scan dengan kos rm5. at the end scan sendiri, sebabtu gambar jadi biru & blur-blur semacam... tsks sadis gila. 



how do you do self-scanning? 
senang je, tapi leceh sikit:

1) mula2 bukak blank (white screen) slideshow dekat laptop. 
2) ambik film yang dah process, tampal dekat screen laptop tu. so sekarang boleh nampak gambar negatif tu kan?
3) tangkap gambar negatif tu pakai digital camera
4) transfer gambar dalam laptop, kemudian apply effect negative pada gambar tu.
siap!


hahaha lawak tak cara ni? aku tau korang tak paham pun 
sebenarnye aku cakap mende, ayat aku memang berbelit-belit pun... kalau nak lebih paham boleh tengok dekat sini 


nilah hasilnye: 



#1 multiple exposures of a person




#2 ni nak buat light painting sebenarnye.




#3 pink flower with blue background skies. tapi tak nampak pun pink nye. 




#4 channel logo. shot dekat klcc kot?




#5 my self-portrait multiple exposure. double dengan cahaya dari mana entah. 




#6 patung dekat Annexe Gallery




#7 klcc overlapped




Diana Mini
Lomography ISO 400




13 September 2011

Goodluck to My Sister. 5A, Ya ?










......terutamanya adik aku










surat yang aku diselitkan celah bag laptop sebelum aku balik upm. 
rightclick untuk pembesaran berganda










lepas habis exam tadi aku talipon bertanye kabar, boleh jawab ke tidak peksenye... tapi dia bagitau ape kau tau? taksabar nak abeh pekse. sebab nanti boleh main susun-susun botol kosmetik mak aku, boleh main dressup games dekat didigames.com dengan main anak patung. boleh?






tahun depan nak masuk tingkatan satu dah, harap-harap beliau akan segera bertobat daripada gejala-gejala tersebut. dan semoga bleh jawab paper-paper seterusnya. takde 5a takde hadiah!!!!



DISABLE