17 April 2013

Mencongkil Bakat yang Tidak Ada Sebagai Guru Prasekolah


Assalamualaikum.


Can I bebel a little bit? Yes of course I can! Because this is my blog and I have the password. Kau ader password aku? Takde kan so dok diam. 


Lepas tinggalkan UPM , aku ada mengajar ganti di beberapa buah sekolah sementara tunggu posting yang tak tahu bila ni. Daripada pengalaman aku mengajar prasekolah, sekolah rendah, sekolah menengah, dan lepasan SPM , aku rasa yang paling mudah nak ajar ialah student lepasan SPM. (aku pernah mengajar student yang ambik paper SPM ulangan). Mostly umur 19, 20. Pelajaran yang nak diajar untuk tahap SPM tu susah, tapi kita sebagai cikgu nak ajar senang je sebab student bagi full attention masa kita mengajar, kalau 90 minutes period, tempoh tu memang digunakan sepenuhnya untuk explanation, exercises, discussion soalan... takde masalah disiplin dan takde masalah nak dapatkan attention pelajar. Memang pelajar mengadap dengar kita membebel, lepastu diorang tanya soalan. Sekolah rendah & sekolah menengah pun okeylah kot.






Minggu ni masuk minggu keenam aku mengajar di Prasekolah. Agaknya nak jadi cikgu prasekolah ni kena ada bakat kot, penat aku menyungkil bakat aku untuk menghadap budak prasekolah tapi bakat tu tak jumpe jumpe. Rasanya ni yang paling penat, paling besar cabaran dia. Cabaran apa? Cabaran budak nakal. Aku percaya, semua cikgu mesti jumpa dengan budak yang nakal. Tapi yang umur 5,6 tahun ni lain sikit. Because they are very young and knows little. Kadang kadang kita tegur sekali, baru lepas habis cakap je dia buat balik. Penat nak kena ulang, ulang, ulang berjuta juta kali benda yang sama. Sorang duduk diam, yang lain pulak huha huha. Paling stress bila diorang start main kejar kejar keliling kelas. Kelas prasekolah bukan macam kelas biasa ada meja kerusi, seting dia lain. Time aku mengajar diorang duduk di tikar mengadap whiteboard, leapstu bila nak buat keje pegi duduk bersila dekat meja . Ni pun first time aku masuk ke dalam prasekolah, new experience, ooo macam ni rupanya prasekolah. Walaupun apa yang nak diajar tu mudah (membaca, mengira je) tapi class management tu susah lah sikit bagi yang takde experience. Control budak, nak bagi budak senyap. 



Kadang kadang rasa macam nak give up sebab stress budak tak dengar kata, nak suruh beratur dekat tikar pun dah setengah jam. Stress bukan sebab budak sebenarnya, diorang manalah tahu apa apa selain nak main je. Lainla kalau student sekolah menengah, aku dah usaha mengajar tapi kau takmau dengar lantak pi kau lah dan boleh pikir sendri kan. Aku stress memikirkan kompetensi diri sendiri, pikir macam mana aku nak tarik perhatian budak, macam mana nak suruh diam dan dengar, macam mana nak disiplinkan each of them. Ada sorang budak dalam kelasni, malasnya ya ampun. Datang sekolah nak makan dengan berak je. Time orang mengajar dia telentang, time menulis, mewarna, membaca dia takmau buat. Lepastu kacau budak budak lain.  Adoi. Mula mula aku macam, lantak kau lah budak, nak telentang ke ape. But then, I feels like its not fair for the kid. Budak besar tu manalah tahu kepentingan belajar ke ape, kita sebagai cikgu yang kena tarik dia. Rupanya kalau aku atau akak pembantu tu duduk sebelah dia, tunggu dan tengok dia buat kerja barulah dia buat. omg. itu impossible since we have another 24 students to be taken care of. habis kalau mengadap dia je, yang lain macam mana? yang lain pun nak kena tengok jugak. pening. 




Ada rasa macam nak letgo job cikgu ganti prasekolah ni, but still, lepasni kerjaya aku cikgu jugak walaupun bukan cikgu prasekolah. amboi, takkan semudah itu nak mengalah? ni baru permulaan beb. so redha dan terima jelah. buat yang terbaik. ada lah budak yang daripada tak kenal huruf masa aku datang, sekarang dah boleh baca suku kata. bila diorang boleh sebut, rasa macam gembira sangat sangat. kita sebagai cikgu dapat pahala, kalau ilmu tu digunakan untuk kebaikan betul tak. itupun aku pakai powerpoint almost everyday, tiap tiap malam buat slide kaler2, bunyi bunyik bagi budak tengok supaya interesting nak mengajar. kena buat solat hajat kot, supaya anak murid tu lembut hati dan dengar kata sikit, permudahkan belajar. macam lecturer aku dulu yang selalu buat solat hajat untuk students dia. kena jadi mak dulu, ada anak sendiri baru teserlah sifat keibuan dan kebekengan itu secara semulajadi kot? ekspresi muka tak menakutkan langsung luls macam manalah budak nak dengar kata?






bye. 




10 April 2013

Penilaian Khas SPP


Assalamualaikum semua. 

Hari Isnin lepas aku dah selesai menjalani Penilaian Khas oleh SPP untuk jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan dekat Riverview Hotel KB. Alah macam interview jugaklah cuma lebih santai. 


Aku punya sesi pagi 730, lepas Subuh terus bertolak daripada rumah takut jem ke ape dekat KB. Ayah aku lah yang membawak nye. Nasib baik takde jem pun. Pukul 7 dah sampai. Tapi aku tak terus masuk dalam, aku study notes dulu dalam kereta kot kot dia nak tanya soklan ker, 715 baru masuk dalam. Cuak weh. Intisari program? Masuk je terus dia check dokumen, lepastu taklimat, dan group discussion. Kitorang punya tajuk ialah, 


"Teknologi mklumat dan komunikasi (TMK) dlm pengjaran dan pmbelajaran melahirkan modal insan yg berkeupayaan, berinovasi dan meneroka bidang baru bagi menjana kekayaan negara. Bincangkan."


Masa discussion tu, Pengerusi SPP sendiri yang round setiap kumpulan & buat penilaian. Friendly je. Siap tulis point atas kertas, hantar kepada urusetia SPP. Lepastu tea break. Makanan nampak sedap tapi aku ambik sikit je. Tak lalu nak makan selagi belum dapat surat pelantikan. Wakaka. Ada sesi Q&A, last sekali baru penyerahan Surat Pelantikan DG41. Alhamdulillah semua lulus! Hehe




Kumpulan 5 all-girls. Keciknya aku. Duduk sebelah orang tinggi makin la nampak kecik, Aku sorang je wakil UPM dalam group ni. Selebihnya kawan kawan yang baru kenal dari UPSI & UIA. Cosmate aku semua dah selesai berpenilaian khas dekat zon-zon lain. Yang dekat Kelantan ni je lambat sikit.




5 orang cos Bimbingan & Kaunseling - UIA, UPSI, & UPM




Dengan (nama dah lupa hehe) bersama sama surat pelantikan kitorang! Selesai satu hal. Selama ni penat pikir, nak study baca notes lah apebende. Sekarang kena tunggu penempatan dari KPM lah pulak, mintak mintak dapat Semenanjung lah, Pengerusi SPP tu asyik ulang ulang nak hantar ke Lahad Datu je. Aku harap beliau cuma berjenaka sobs.



 OK lah bye bye. Seronoknya besok hari Khamis lepastu cuti. Sekarang cuaca dah mendung sikit, petang hujan renyai boleh tidur petang di hujung minggu. Yezza! 



07 April 2013

A Day In Kindergarten



I've been bringing my laptop to school almost everyday now, since I've been using powerpoint presentation for more interesting teaching & learning sessions. Earlier today, after the class ended I've spend some cheeky times with one of ma student, cam-whoring in front of my laptop. He's one cute, clever little boy, he is so manja you could die for his overload cuteness. Hehe. 















So yeah, I have a very important event tomorrow. A very significant one after years, dreaming to be a teacher. So tomorrow, that is. Wish me luck ya, 



DISABLE