27 June 2013

Sarawak Aku Datang!


Assalamualaikum...






Perutusan posting dah sampai 24 Jun yang lepas. Aku akan berangkat ke negeri yang kaya dengan budaya negeri Sarawak untuk menjadi cikgu di sana. Isnin berkumpul di KL dan bertolak ke Kuching pada hari Selasa. Tak sempat nak menaip panjang sebab banyakkk benda belum selesai nak dibuat.






Sarawak sangat luas. Belum tahu lagi aku tercampak dekat mana. Doakan yang baik baik untuk aku & kawan-kawan. Semoga dapat berkhidmat dengan sebaiknya Insyaallah Aminnn! :)



25 June 2013

Singapore Day 3 : The Last Day


sambungan dari
Singapore Day 2 : Bumboat Ride


Entri ni tak banyak gambar. Tapi banyak cerita. Hari yang penuh dengan drama.

Bangun pagi dengan rasa lega sebab sakit di kaki dah kurang lepas tempek Salonplas. Tapi yang tak best nye, bila aku check kredit hp aku tinggal 0. Ha! Padahal malam semalam elok elok je ada RM13. Takde msg/call ape pun. Jahat tau Celcom makan kredit. Tak dapat ler nak contact family. Dekat sini aku roaming, tak beli simcard Singapore sebab macam tak berbaloi lagipun duduk sekejap je dekat sini. Lepas mandi, kemas beg semua aku naik rooftop untuk breakfast, dan send msg dkt ayah aku di FB bahawa aku dah kehabisan kredit, takboleh nak call/reply sms dah.

Waktu check out ialah 12 tengah hari. Tapi pukul 10 pagi aku dah check out. Sebab nak cepat. Aku tinggalkan backpack besar dekat receptionist dulu. Nanti petang karang baru ambik.




Poster jam Casio Baby G dekat MRT Bugis. Makwe2 SNSD blake. Comey angat, terpaksa amik gambar. Time ni pagi, orang belum ramai. Kalau 4-7 petang huish jangan berangan nak ambik gambar camni. Penuh orang lalu lalang kat depan tu!



Aku nak ke stesen keretapi Woodlands. Buat ape kau tahu? Pegi ambik tiket balik Kelantan! Aku dah tempah siap, cuma hari nak balik tu baru boleh claim tiket. Tren aku pukul 7 malam karang. So sempatlah jalan jalan dulu. Masa selesai urusan tiket tu, baru pukul 12. Aku naik bas ke MRT Woodlands dan dari situ terus ke MRT Orchard nak jalan jalan di Orchard Road. Kata orang, Orchard Road ni ada segala mak nenek shopping complex. Ye ke? Mari kita lihat! Sebenarnya aku bukan nak pi shopping pun, nak sightseeing je.




OK Memang banyak gila malls besar dekat sini! Sampai jadi pening palotak aku. . Masuk mall itu, keluar, lepastu masuk mall lain pulak. Dia punya H&M dengan Forever 21 besar woh. Masuk jap cuci mata. Heee. Sambil tu aku round cari tempat makan jugak. Tengok jam dah pukul 1. Penat dol, dari Woodlands tadi lepastu jalan sampai sini. Round punya round, tak jumpa restoran halal. Yang halal pulak, makanan dia nampak tak kena dengan selera aku. Dahla orang ramai bersesak. Weekend kot! Last last aku cancel je, nanti lah makan. Jalan dulu. 



Dari Orchard, aku naik MRT ke Raffles Place. Stesen Raffles Place ni paling dekat dengan Merlion Statue. Ingat sebelum balik nak pegi lepak dekat Merlion. Tapi malangnye aku dah tersalah exit, aku keluar depan Fullerton Hotel. Lepastu aku jalan depan Bank of China, depan bangunan tinggi tinggi tu semua, jalannn lagi sampai bus stop. Depan bus stop dekat seberang jalan tu ialah One Fullerton. Dahtu mana Merlion nyeee? Tak nampak idung pun! Adoi. Time tu aku rasa macam dah sesat, waaaa! Stesen MRT dekat Singapore ni, dia ada banyak pintu keluar (exit). A,B,C,D... Kadang2 sampai H exit dia. Setiap exit tu akan tembus dekat tempat yang berbeza beza. Ada yang tembus keluar dalam mall, ada yang tembus dekat tepi jalan raya, dan sebagainya. Jadi kena tengok elok elok dekat signboard dia, exit ke mana. Ni confirm aku tersalah exit dekat MRT tadi. Ok takpe, aku patah balik. 



Time tu memang penat gile weh. Dahla belum makan, jalan jauh, lepastu tersalah exit tak jumpa cari Merlion. Geramnye! Tapi taktahu nak geram ke sape. Haha. Kaki aku start nak lenguh balik. Terus terbayang bayang katil dekat dorm, bestnya kalau boleh landing atas katil tu sekarang. Sunk inside the selimut. Ekon sejuk. Bestnye bestnye. Lepastu baru aku teringat bahawa aku telah check out tadi. No more katil ye! Waaaaa stress tiba tiba! Terus hilang pedoman diri, jalan pun slow je seret kaki sebab penat, lapar, kaki lenguh!. Nak menambahkan stress , mak aku msg tapi aku takdapat nak reply sebab kredit kosong! Risau pulak mak aku, mesti dia ingat aku kena culik ke ape dekat negara orang. Haaaa! Drama lah pulak cite aku ni kan. Tsk tsk. 



Oh ya, gambar takde sebab takde mood nak ambik gambar time ni. Haha. Jalan punya jalan, aku ternampak mesin air gedegang. Betul betul depan tangga menuju ke MRT. Aku berenti, bawak keluar duit syiling lepastu beli 100 plus setin. Duduk tepi mesin tu, bukak air, terus minum. Selambe je. Tahu tak, itulah air paling sedap yang aku pernah minum dekat Singapore! Sebab lapar & penat sangat kot. Haha. Bukan 100 plus yang biasa, tapi 100 plus Edge. Kat malaysia aku belum jumpa lagi variant ni. Dia takde gas, kandungan dia aku tengok banyak vitamin je. Rasa dia sedap sangat, macam original livita tapi tasted lighter. Lepas minum 100 plus tu terus rasa bertenaga dan berpedoman untuk meneruskan perjalanan. Haha gile. 




Sampai dekat Bugis dalam pukul 3++, aku pegi Zam Zam sahaja untuk makan. Memang takde tempat lain dah. Yang last dahni. Aku ingat nak order yang kenyang kenyang sikit. Tengok gambar mihun dekat menu macam, cantiknya. Nampak sedap je. So aku order mihun. Dalam 5 minit camtu dia bawak mai, terkejut aku. Orennyaaa mihun dia! Haa tak pernah jumpa mihun oren macamni. Terlebih pewarna I guess. Lepastu lauk dia, daging cincang yang bubuh dalam spageti tu. Adoi tak kena dengan tekak aku. Sebab warna oren dia tu melampau sangat jadi tak berselera, makan separuh tak habis dah. And that was freakin $4!! Membazir je, baik makan Roti Telur lagi sedap dan murah. Kenyang pun kenyang. Huhuhu...




Lepas solat, aku jalan2 dekat deretan kedai depan Sultan Mosque tu buat kali terakhir sebelum gi ambik backpack. Dekat masjid aku dah tampal Salonplas siap2 dekat kaki. Habiskan semua stok Salonplas yang aku ade. Harhar. 




Betul2 depan masjid ada kedai jual souvenirs semua, aku tengok design fridge magnets dekat situ sangatlah cantik, lepastu saiz besar besar pulak. Lagi cantik berbanding yang aku beli dekat Chinatown. Tapi sini harga mahal sikit, 5 for $10. Tapi takpelah mahal sikit, yang penting design dia artistik beb! Haha. Terpaksa beli 2 ketul dengan harga $4. Itupun pening nak buat pilihan.




Sedar tak sedar dah pukul 4.45. Haa tu dia main main lagi. Tertinggal keretapi baru tahu. Cepat cepat pegi hostel ambik backpack. Kedai karpet pakistan ni sebelah hostel yang aku tinggal.




Ambik gambar kenangan jap. Wah sempat lagi! Nampak tak jam dekat dinding tu dah 4.45??!! Ni staff dekat receptionist desk, lupe dah nama dia. Sangat friendly. Even everyone here is friendly.




Yang ini owner hostel.




Okay last pic depan pintu masuk. Sangat recommendable hostel ni. Dorm bersih, katil selimut semua selesa, toilet bersih, friendly & helpful staff, free flow all-day breakfast, location dekat dengan MRT (dalam 15 minit jalan kaki), banyak attractions nearby dan harga pun quite affordable. Paling penting ada wifi laju dalam bilik :)




Perjalanan aku dari Bugis MRT - City Hall MRT (untuk tukar line) - Woodlands MRT



Dalam pukul 600 aku sampai di Woodlands MRT. Manusia sangat ramai dekat sini, sebab MRT Woodlands dihubungkan dengan shopping mall besar & stesen bas. Untuk pergi ke stesen keretapi Woodlands (Woodlands ICQ) aku kena ambik bas dari sini. Tapi aku masuk mall sekejap cari money changer nak tukar balik duit Singapore yang masih berbaki ke Ringgit Malaysia. Aku ada $50, lepas tukar dapat RM122. Wakaka! Kira okey lah exchange rates dia. Kedai money changer tu dekat tingkat 3, siap tu aku tengok jam dah 615. Alamak wey. Dah lambat ni. Aku turun tingkat 1, tapi tak jumpa jalan keluar. Pulakdah. Takde signboard langsung! Cuak weh. Dahla orang ramai. Keretapi pukul 7. Nak kena naik bas lagi. Adoi. Pusing punya pusing, 625 baru  jumpa jalan keluar ke MRT tadi, terus turun lower ground untuk pegi stesen bas.



Dekat stesen bas pun orang ramai, ramai yang beratur nak naik bas. Bas yang nak ke Woodlands ICQ banyak, tapi satu pun tak nampak. Haiyooo mati ler. Jam dah pukul 630. Lagi setengah jam weh. Duduk sekejap, ada nampak bas sampai. Signboard dia, Woodlands Checkpoint. Terus pegi naik bas. Duduk depan skali. Cuak habis sambil dalam kepala aku ligat pikir nak kona kut mana kalau tertinggal keretapi. Nasib baik jalan tak jem, pukul 645 bas berhenti depan Woodlands ICQ. Bersyukurnya kepada Tuhan! Huhuhu. Keretapi dah ade dah. Ape lagi, berlari laju laju tak hengat dunia lah aku! Kaki yang lenguh dan sakit otomatik jadi cergas. Hahaha. Masuk dalam, mula2 kena cop passport dekat imigresen Singapore dulu. Lepastu, pergi dekat Imigresen Malaysia, pegawai akan check passport. (Banyak la pulak dia tanya, apesal datang sorang bla bla bla). Last skali scan beg. Haaa selesai! 




Betul2 time aku masuk ruang menunggu , pihak imigresen bukak pintu dan penumpang yang dah lama menunggu dibenarkan keluar untuk naik keretapi. Sempat pun :)




Kabin tempat tido aku. Perjalanan 13 jam, kenalah ambik kabin. Senang nak solat & boleh tido tanpa sakit tengkuk!




Dalam koc. Aku sorang je.




Aha. Muke penat, berlengas sebab banyak kali berlari macam onggile. Haha. Nak balik rumah dah. Rancangan backpacking berjaya! Selamat pergi & balik. Alhamdulillah.


Ok bye! Terima kasih kerana membaca :)



Singapore Day 2 : Bumboat Ride at Clarke Quay


sambungan dari
Singapore Day 2 : Chinatown

Okay aku keluar dalam pukul 5 petang. Lewat la jugak. Aku nak pegi Clark Quay naik Singapore River Cruise (ataupun Bumboat). Tiket dah beli dekat receptionist hostel dengan harga $16; murah sikit berbanding harga asal yang dijual dekat kaunter tiket $18. Bajet keluar petang supaya boleh tengok sunset dekat Marina Bay. Hehehe.




On my way, aku lalu Haji Lane. Snap signboard. 




Lepastu intai intai dari luar je sebab nak cepat kan. Tak masuk jalan ke dalam pun. Sebab I smelled something fishy about this road. Ternampak sorang girl berdiri dekat kaki lima pakai dress sendat tengah isap rokok. Hmmm ? 




Deretan kedai berwarna warni yang comel. Just now I goggled, Haji Lane is a fashion street, everything here looks like a piece of art. Alahhh rugi ler pulak aku tak masuk sekejap! Try usha blog ni ada banyak gambar kat dalam Haji Lane. Even at the ends of this road ada mural art dekat dinding. Aku dah nampak mural tu daripada rooftop hostel aku, tak sangka pulak dekat sini. Nampak macam jauh je.




Okey dah sampai. Dalam 30 minit travel. Sebab dari MRT Bugis nak ke MRT Qlarke Quay kena tukar 3 tren. Keluar passageways daripada Central mall ni belok kiri, jalan sepanjang jambatan tu. 




Haaa dah nampak jeti bot nye, jauhh nun di sana. Macam biasa kena lah menapak! Masa ni kaki aku dah start lenguh. Dari semalam keje menapak je kan. Lepastu dekat MRT station semua orang jalan gila gila punya laju sampai aku terpikir, Ape ni? Ape ni? Apa yang berlaku? Laju laju ni semua nak pegi mana? Sampai aku sendiri pun terikut ikut jalan laju. Bertabahlah kaki ye!




Depan tu MICA Building. Tingkap dia color color, hijau biru kuning merah.




Tu dia jambatan yang aku lalu tadi. Ni belum sampai dekat jeti bot nye, haa boleh bayang tak jauh ke dekat kena menapak? 




Akhirnya sampai jugak dekat jeti Qlarke Quay. Cara sebutan dia ialah; Clarke K. Mula mula aku ingat Clarke Kueh. Nasib baik tak termalu depan orang sebab tersalah sebut. Heh. 







Bangunan dekat sini bercat color pastel.




Nampak tak bumbung warna putih kat tepi sungai tu? Dekat situ tempat orang minum minum. I mean, non-muslim punya minum. Haaa. Bangunan bercat pastel tadi tu ialah bar. Ada yang minum kat dalam. Ada yang minum open air kat bawah bumbung putih tu. Rasa tak syiok jugaklah masa berjalan ke sini aku tengok orang minum je. Tapi takde pape pun. 




Bila orang yang jaga pintu masuk tu bunyikan loceng (tanda dah boleh naik bot) aku terus berlari , berebut nak naik dulu. Sebab aku nak duduk dekat tempat takde bumbung tu. Berebut dengan sapadia taktahu. Bukannya ada orang pun. Perangai jakun laut dari kampung tu nak la bawak tunjuk ke tempat orang ye? Tsk tsk. Buat malu kaum keluarga betul. -_-" Petang tu cuma 7 orang je atas bot, termasuk aku. 




Jumpa dengan ibu & bapak ni dari Jakarta. (amboi tiba tiba jadi anak dia sesuka ati je panggil ibu bapak) Aku rasa sebaya dengan mak & ayah aku. Borak borak la dengan diorang. Diorang datang Singapore berdua je. Bila aku cakap aku dari Kelantan, bapak nya bilang dia pernah ke Kelantan, ada teman di Kota Baru. Aku tolong ambik gambar diorang berdua, bapak tu tolong ambikkan gambar aku pulak. Heheh




Ramainyeee. Kalau gaya macamni ramai, takdenye sempat aku nak berebut rebut. Ni mesti pelancong yang under tour agent, dia book satu boat terus. 










To cut story short, bot ni akan gerak daripada Qlarke Quay, lalu bawah skycrapers tu semua, hingga ke Marina Bay. Boat ride lebih kurang 40 minit. Sangatlah berbaloi. Sebab boleh nampak banyak benda, Marina Bay Sands, Butik LV yang terapung tu, Merlion, Esplanade, Flyers, macam macamlah. So bawaklah kamera best yang ada lens panjang boleh zoom jauh jauh ea.













Lepastu dia pusing balik ke jeti Clarke Quay tadi. Berenti je bot, aku terus turun cepat cepat. Sebelum gelap baik aku tinggalkan tempat tu cepat. 




The lights were on! 



Aku sampai Bugis dalam pukul 730 malam. Solat, lepastu beli Nescafe O Ais dekat Zam Zam (dahaga sangat) terus balik hostel. Simpang dekat hostel aku tu, ada restoran Arabic-themed. Dia beroperasi waktu malam je. Meriah lah dengan lampu lampu semua. Ramai jugak orang duduk sedut shisha dekat situ. Siap ada bonzer. Aku jalan cepat cepat, macam tak best pulak lalu depan orang ramai ramai tengah makan, sedut shisha semua. Time tu kaki aku dah lenguh gila. Tempurung lutut rasa lembikkk je. Nasib baik ada 7E betul2 depan hostel, beli Salonplas. (Lain kali kalau nak backpacking bawak lah siap2 alat perubatan dari rumah ye!). Aku nak tampal Salonplas tu dekat kaki kasi tahan sikit lenguh. Takde sesapa pun dekat dorm masa aku sampai. Leganya nampak katil kesayangan! Time tu rasa panas sangat, terus aku gi rendahkan suhu ekon. Dalam hati aku, hihihihi. Bajet licik lah sangat. Lepas mandi aku tampal Salonplas dekat lutut, betis, dua dua belah kaki bertampal Salonplas je, haha sangat melegakan benda ni! Sempat lagi naik rooftop online sekejap. Baru pukul 9 kot takkan nak tido dah?




Terletak di deretan bangunan kedai depan Sultan Mosque.



Kemudian dalam pukul 10 bila aku balik ke bilik, dah ada occupants baru. 2 orang caucasian, sorang nama Isabel orang Columbia kerja dekat France. Yang lagi sorang dari US kerja dekat Beijing. Jauhnye lahai datang. Diorang friendly, Isabel tu lawa, macam muka pelakon telenovela dan katanya dia dah travel banyak negara. Syiok nye. Aku pun dengan innocent nye cakaplah impian aku nak tengok banyak tempat, ni first time backpacking luar Malaysia. Lepastu ada ayat dia yang buat aku ingat sampai sekarang dia kata, "Its okay your time will come" Tak lama kemudian masuk lagi 2 orang traveller dari Belgium. Pun friendly jugak. Sebelum ni diorang travel dekat Malaysia 2 minggu, lepastu pergi Bali, sekarang baru sampai Singapore. Diorang pun dah travel banyak tempat Europe, US, Egypt semua. Jelos nye akuuu dengar. But they're all in their late 20's. So yeah, my time will come too. Soonnn. 



Pukul 12 baru tido. Aku mimpi tau, mimpi aku tu realistik gile (penat sangat kot? haha!). Aku mimpi, kemeja yang aku gantung dekat katil terjatuh. Lepastu pompuan Belgium katil sebelah bagitahu aku, Hey is that your shirt?!!! Pastu aku pun bangun ler nak kutip kemeja aku tu. Otomatik aku pun terjaga dari tido sampai terduduk. Hahahaha gile tak? Lepastu takboleh tido dah. Bersin 3-4 kali. Hidung soksek soksek. Pukul 4 baru terlelap. Pagi besoknye baru aku tepikir, aku pegi kuatkan ekon. Mesti bersin bersin sebab sejuk. Haa padan muka! Licik sangattt kan. Itu makan diaaa!  



23 June 2013

Singapore Day 2 : Singapore Art Museum & Esplanade


sambungan dari

Dari Chinatown aku pegi ke Bras Basah. Nak masuk Singapore Art Museum. Yang ini takpayah jalan jauh, keluar dari passage way terus nampak muzium tu. Tiket masuk $10, tapi kalau tunjukkan student card boleh dapat half price $5 je. Aku pun tunjuk ler student card UPM aku walaupun dah tak valid. Dia tengok sekali imbas je then dia kata okey. Bolehlah. Kakaka. Tiket ni boleh pakai untuk Singapore Art Museum & SAM@8Q Museum. Satu tiket untuk 2 muzium lah kiranya. 




The front view of Singapore Art Museum



Lepastu aku gerak lagi. Daripada Bras Basah aku gerak ke Esplanade. Sebab dia satu line, takpayah tukar tren banyak kali. Dekat Esplanade ni lah bapak segala kepenatan. Sebab berjalan jauh gila! Taktahu berapa banyak kilometer aku dah jalan. Rasa macam masuk merentas desa. Haaa nak sangat backpacking kan. Sekarang rasalah. Ini makan dia! Hahaha




Sorry bukan nak ambik gambar amoi tu. Tapi, nak tunjuk eskalator paling tinggi yang aku pernah naik. Actually escalators are almost EVERYWHERE. Short escalators, high escalators, flat escalators. Berapa banyak tenaga eskalator daaa...




Aku cari pintu keluar tak jumpe! Stress nyeee. Ikut terus lorong ni rupa rupanya sampai ke lobby dalam Esplanade, pintu masuk hall dah. Esplanade ni tempat stage performance. Ala2 Istana Budaya,  Dewan Filharmonik KLCC. Kemudian bila aku patah balik, baru jumpa jalan yang lurus. Dapat jugak keluar daripada bangunan ni. 



Berjaya keluar nampak langit yesss! 





Takde orang pun kat sini.

Aku jalan lagi sampai waterfront Esplanade tu. Duduk rehat kejap dekat bawah pokok sambil tengok pemandangan Marina Bay Sands dari kejauhan. Ramai jugak orang jogging tengah hari buta macamni. Mostly matsaleh la. Peliknyaaa. Jadah apa jogging time matahari atas kepala? 




Marina Bay Sands! 

Time ni aku pelik. Pelik sebab kelabuuu je view. Balik dorm malam tu, aku online baru tahu rupanya Singapore dilanda jerebu! Patutla kelabu semacam je view. Hari Jumaat tu belum teruk lagi, baru nak start.  




 Kat sini view lawa, sebab boleh nampak Marina Bay Sands dengan skyline Singapore. 




Mula-mula aku ingat nak jalan ke depan lagi, cross Helix Bridge ke Marina Bay lepastu naik MRT dekat Marina Bay. Tapi rasa tak larat dah. Aku risau nanti tak jumpa jalan yang soheh lepastu terpaksa patah balik. Wow, jauh tu nak patah balik. Jadi aku naik MRT dekat Esplanade tadi je, kemudian balik hostel simpan dulu barang barang yang beli tadi, rehat, kumpul tenaga. 





Ondaway nak ke MRT, aku masuk dalam Esplanade mall. Lol ada mall rupanya dalam ni tapi tak banyak kedai sangat, dan kebanyakannya jual peralatan muzik. And they have lovely decorations ;)




Okey dah sampai Bugis. Bersyukurnya. Ni lorong nak ke Sultan Mosque. Kat depan tu Arab Street. Belok kiri, hostel yang aku tinggal. Masa ni nak dekat pukul 4 dah, aku pegi solat Zohor & jamak Asar terus.



Lepastu cross jalan pegi makan dekat Zam Zam Alakazam lagi. Ha macam takde tempat lain dah nak makan.




Tu dia Singapore Zam Zam. Yang alakazam tu aku tambah je hihi. Macam biasa order Roti Telur dengan Teh Ais dengan harga $3. Lepas makan, terus balik dorm. Nak rehat! Aku dah rinduuu katil. 




Ternampak lorong ni. Ada grafitti cun punya. 



Masuk dorm, aku perasan ada orang baru masuk. Chinese girl. Friendly je (finally ade lah dorm mate yang friendly). Mula mula tu speaking dengan dia, poyo gila. Rupanya dia dari Malaysia jugak, keje KL datang nak tengok konsert artis Taiwan apedia tah. Terus bercakap menggunakan Bahasa Malaysia. Semangat kenegaraan sangat. Satuuuu Malaysia! Hahaha. Lepas borak borak aku mandi, guling guling atas katil hilangkan penat sambil main mesej dengan mak aku. Malas nak keluar rasa nak lepak atas katil je, tapi tak tido pun. Dalam pukul 5 barulah aku keluar balik. Nak naik river cruise! 



Bersambung... 


DISABLE