31 December 2013

Java Trip Day 5: Dago Highland & Cihampelas



Hari Kelima di Bandung



Pemandangan daripada bilik di Hotel Zodiak.




Di depan Hotel Zodiak ialah Hotel Flower Asia. Hotel 4 Bintang, lagi syok. Masa aku google dekat Agoda nak book haritu, boleh dapat hotel ni dengan harga RM130/night. Agak murah la aku rasa compare dengan status 4 star dia tu kan. Tapi Hotel Zodiak ni pun dah okay dah.




Breakfast buffet, tapi pilihan tak banyak pun. Roti , bubur dan cereal. Aku ambik bubur. 




Mula mula ingat nak ke Kawah Putih lepastu cancel atas sebab sebab tertentu. Kos supir sebanyak Rp500.000 per car, macam mahal sebab 2 orang je satu kereta. Tak berbaloi. Public transport pun ada dengan kos yang jauh lebih murah tapi kena tukar banyak kali. Aku tak berani nak try sebab kitorang dah keluar lewat daripada hotel (11.00 pagi) lagipun lokasi Kawah Putih 2 jam perjalanan daripada Bandung.




Jadi ke mana kah kita? Aku decide ke Dago Pakar. Memang termasuk dalam list, Dago Pakar ni merupakan kawasan tanah tinggi dekat Bandung dan menempatkan cafe-cafe atas bukit yang membolehkan kita melihat pemandangan kota Bandung dalam cuaca yang sejuk sedikit. 


Naik angkot dari Jalan Asia Afrika. Kitorang tukar angkot 2 kali sebelum sampai dekat kawasan Dago Pakar tu. 


Pakai penutup hidung dan mulut sebagai salah satu bentuk penyamaran sebagai locals. Entah, orang sini ramai sangat pakai mask ni terutama yang bermotosikal. Aku yang tak naik motor pun nak menyibuk pakai jugak. Bebas daripada pencemaran!




Inilah kawasan Dago Atas. Aku imagine lain, tapi yang nampak lain. Agak sunyi. Moto moto orang kampung adelah sekali sekala. 




Pemandangan daripada tepi jalan. Cantik tak? Tapi kitorang tak jumpa cafe yang diidamkan. Dalam internet, gaya dia bercerita tu macam ada banyak cafe di sepanjang jalan ni. Tapi bila tengok, jarang jarang je. Lepastu ada yang tutup dan masih dalam pembinaan. Hmm mungkin aku tersalah jalan lagi...




Lepastu merayau dengan member aku naik ke atas puncak yang lebih tinggi. Ape bende entah takde motif langsung kitorang ne. Tempat dia serupa tempat orang sorokkan mayat pembunuhan je. Sunyi takde orang. 




Lepastu turun balik ke bawah. Ni ada satu cafe. Tapi taknak masuk yang ni. Jalan lagi. 




Lorong lorong perumahan penduduk tempatan.




Pemandangan lagi. Actually kan, dekat sini ada cafe yang jual kopi luwak tu. Tapi tak berani lah kawe nak try. Tahu tak kopi luwak tu mende? Bijik kopi yang ditanam akan dibagi makan kepada musang yang dibela khas. Lepastu, bila masuk dalam perut musang akan ada enzim yang proses biji kopi tu. Dannn bila musang tu berak bijik kopi, ia akan diambik, diproses untuk dijadikan kopi yang paling mahal di dunia. Kirenye kita minum kopi yang pernah masuk dalam perut & intestine musang gittew. Haha serius weh ni bukan citer tipu. Tak percaya boleh google untuk fakta yang lebih jitu YA. 




Akhirnya masuk dekat Cafe Lisung ni lah. Driver angkot tu turunkan aku dan member dekat sini tadi. Dia suggest tempat ni. 




Bahagian dalam dia cantik, ada tingkat atas ada tingkat bawah konsep open air. Tapi aku duduk dekat tingkat atas dia macam beranda mengadap pemandangan. 




Ambil meja hujung sekali . Nak privacy lah katekan. 




Cafe ni western concept. Bila waiter bawak mai menu, terkejut lah tengok harga dia 35, 32, 28, ni pakai currency US Dollar ke Ringgit Malaysia ke ape ni wei? Haha masing masing jakun sampai tanya waiter tu Rupiah ke ni? haha. memang Rupiah pon cuma dia tak letak ribu ribu dekat belakang. Last last kitorang order Nice Dream Mix Cold Chocolate. Order air sahaja okey, makan takdak. Orang miskin cenggini lah. Masuk dalam ni pun just for the sake of the beautiful scenery. 




A glass of this drink costs Rp32.000 (RM9.50) lepastu tambah tax apebende lagi dalam sepuluh ringgit lah kot. Air dia sedap berbaloi lah walaupun mahal sikit.




Keluar daripada cafe, ambik gambar dengan riangnya walaupun hujan turun rintik rintik. Sementara nak menunggu angkot datang. Angkot ni pun , bukan ada time time dia. Ikut lah suka suka hati bila dia nak lalu.


Masa makan tadi kan , adelah 2-3 family yang duk makan skali. Nampak macam style Indonesian yang mewah. Order macam macam. Pastu bila family tu keluar daripada restoran kitorang macam,  menyorok weh menyorok! Haha. Malunye tunggu angkot dekat luar tu tak sampai sampai. Masuk cafe mewah bajet bajet kaya je, tapi rupanya balik dengan angkot! Hahaha. Bengong budak budak ne. 


Asyik gambar aku jee. Maaf, 

Lepastu sementara tunggu angkot , aku main permainan apebende tah dengan member aku (malas nak ingat ZzZzZZ) sampai aku terjatuh atas rumput sebab licin kan baru lepas hujan. Kotor jugaklah seluar aku. Grrr. Pergi masuk toilet dekat cafe lain untuk cuci seluar. Dalam tu ada 2-3 kelompok hipster Indonesia yang tengah study sambil minum kopi mahal. Semua stylo. Macam pelakon pelakon sinetron petang-petang. 




Kemudian tunggu angkot tak lama, sekejap dah sampai . Perjalanan dengan angkot sehingga ke Jalan Dago, kemudian turun dekat Jalan Dago untuk tukar angkot lain pulak. Dekat situ ada satu simpang Jalan Dago ni kan, aku duk imagine simpang tu akan tembus ke Jalan Cihampelas. Sebab Jalan Dago ni dia selari dengan Jalan Cihampelas. Aku cakap dekat member aku, jom ar kita jalan je. Mall dekat sebelah sana je. Haha confident gile. Member aku oke dia follow je.



Lepastu kitorang berjalan entah ke mana-mana. Perjalanan yang agak panjang dan tak berpenghujung... Daripada jalan besar, masuk ke lorong yang lebih kecil... Lalu depan perumahan setinggan...


Lepastu melalui lorong yang macam lorong belakang penjara ni. 




Tiba tiba ada budak kecik muncul dari atas, orang ambik gambar sekeping dia panggil adik dia nak bergambar lagi sekali lol .




Lorong kecil tadi menghala ke kawasan yang kelihatan seperti loji najis. Hahahaha. Aku syak ni kawasan belakang asrama Institut Teknologi Bandung. 




Mendaki jalan berbukit... Daripada sini, kitorang masuk kawasan perumahan. Mula mula perumahan biasa hingga ke perumahan mewah Dago Asri . Banglo besar besar. Agak lama lah berjalan dalam sejam jugak , mall yang dijanjikan tak ditemui. Member aku dah sakit hati. Hahaha. 



Akhirnya.... jumpa jugak jalan besar. Bila nampak deretan penjaja ni aku teringat sesuatu... Sebenarnya kitorang tak tembus ke Jalan Cihampelas pon. Tapi pusing pusing dan keluar dekat Jalan Dago jugak. Hampehhhh! HAHAHA


Mintak maaf lah kepada member aku kerana penat berjalan, Harap enjoy lah ye dengan perjalanan tersebut. Aku ni kalau backpacking lagi prefer berjalan kaki. Nak explore tempat tu walaupun tak tahu hala tuju ke mana. Baru adventure. 




Akhirnya sampai ke Cihampelas Walk. Ada mall dan sebagainya. Tapi tak sempat nak jalan sepanjang Cihampelas ni. So sad. 




Masuk dalam mall dulu.




Ada pasaraya Yogja, best tau. Barang barang dia cantik je tersusun. Rambang mata tengok pelbagai benda berwarna warni. Air kotak dia pun pelik pelik yang takde dijual dekat Malaysia. 




Air kotak Teh Botol yang famous. 




Borong barang makanan kecik, Air Kotak, pes masakan, dan lain lain. Banyak banyak ni Rp55.000 (RM14) murah je. 




Pastu masuk KFC dekat mall untuk dinner. Cuba teka  yang berbungkus hijau tu apedia???



Nasik setongkol! Hahahahahaha. 



Drama masa nak balik...

Lepastu (dah gelap) naik angkot untuk balik ke Hotel Zodiak. Baru je angkot tu bergerak, baru aku teringat bahawa plastik barang barang makanan yang aku beli tu tertinggal dalam angkot! Haaa barang2 jajan tu mungkin boleh let go je tapi aku ade beli beg untuk adik aku dan beg tu aku letak dalam plastik tu skali! Aku cakap dekat member aku,  beg adik aku.... beg adik aku dalam tu. Blank kejap. Tiba tiba neuron dalam otak aku bersambung, aku terpikir... angkot tadi ialah angkot laluan pasar baru. Lepas dia pegi pasar baru mesti dia cross jalan dekat hujung tu. Ape lagi... berlari lah aku macam orang gila!!! Aku harap sempat kejar angkot tu bila dia lalu hujung jalan tu nanti. Masa berlari depan Hotel Zodiak aku jerit ke member aku (yang mengejar dekat belakang) wei, kau balik dulu. Takpe kaubalik dulu. Hahaha drama nak mampos.



Kemudian. Bila sampai simpang, aku nak lintas ke seberang sana. Tapi traffic ya ampun menakutkan betul. Moto sangat banyak! Tapi time tu aku lintas je jalan macam orang nak bunuh diri tak percaya tanya member aku Hahaha. Masa lintas jalan tu aku angkat tangan supaya pemandu bagi laluan, dan surprisingly diorang bagi laluan tanpa hon ke ape. Lintas je, aku dah nampak angkot tadi lalu depan aku. Aku pun ape lagi kejar lah. Bajet macam sempat je. Dia berenti sekejap dalam 500 meter di depan aku. Aku lambai tangan sambil berlari, ingatkan driver angkot tu nampak lah tapi kemudian dia jalan. Sedih gile time ni. Rasa macam harapan aku hancur berkecai...



Tak lama lepastu member aku sampai dekat aku, kebetulan ada angkot lain yang lalu terus dia tahan, lepastu kitorang naik. Aku (dengan mengahnye) bagitahu dekat driver angkot tu, PAK, CEPAT PAK! KEJAR ANGKOT DI DEPAN PAK! Driver tu macam nonong nonong blur tapi dia terus tekan minyak kejar. Hahahaha lawak nak mampos time ni. Laju jugakla pakcik tu bawak, last last sempat kejar angkot tu yang tengah berhenti kat depan, aku cepat cepat turun gi ambik plastik barang aku balik. Ada! Alhamdulillah bersyukur sangat sangat. Berterima kasih dekat member aku sebab semangat setiakawan (hahaha) dan pakcik angkot yang kejar tu. Kemudian kitorang balik ke Hotel dengan berjalan kaki sambil gelak gelak mengenangkan nasib yang menimpa diri aku. 



Pengalaman yang sangat menghiburkan, mendebarkan, dan manis walaupun penat weh berlari. Miracle lah jugak. Dalam banyak banyak angkot dekat Bandung, dengan keadaan malam dah gelap, traffic sesak, boleh dapat balik plastik aku yang tertinggal tu . Kuasa Allah sangat besar. Hehehe Alhamdulillah. Balik berehat. Besok hari terakhir, nak balik ke Malaysia dah! (bersambung...)



28 December 2013

Java Trip Day 4: Pasar Baru Trade Centre



Tema untuk hari keempat di Jawa ni ialah... LOST IN BANDUNG



View daripada bilik Hotel Perdana Wisata. Ada pool. Pukul 8 dah turun breakfast. 




Aku ambik roti bakar dengan pasta. So-so je. Kebanyakan penghuni hotel ni nampak macam orang bisnes-yang skema. Tak nampak macam rupa pelancong. 


Aku dan member aku makan dengan riang tanpa menyedari banyak kesilapan yang BAKAL kitorang lakukan pada hari ni!!!


Daripada hotel , kitorang berjalan kaki sahaja ke Pasar Baru. Dekat je dalam 10 minit. Kalau nak datang shopping semata-mata dengan family, aku sangat sangat recommend hotel ni. Takpayah naik teksi ke ape pergi Pasar Baru. Jalan kaki je dah sampai.


Sebernarnya, untuk malam kedua dan ketiga di Bandung aku dah book hotel siap-siap. Hotel Zodiak. Jadi pada hari ni aku dan member akan check out Hotel Perdana Wisata, kemudian usung barang-barang semua untuk check in ke Hotel Zodiak pulak. Punyalah jenuh mencari Hotel Zodiak tu sampai sesat birat dengan angkot entah ke mana mana! Sebabnya aku baru tahu sekarang. Nama jalan tu separuh separuh , paham tak? Macamni. Dekat Hotel Perdana Wisata, nama jalan tu ialah Jalan Jendral Sudirman. Tapi dekat Hotel Zodiak, nama jalan tu dah jadi Jalan Asia Afrika. Padahal kedua duanya terletak pada jalan lurus yang sama! Sangat sangat confusing. 




Nampak tak masjid di hujung jalan sana? Dekat sana lah terletak Hotel Zodiak, Jalan Asia Afrika. Yang dekat sebelah aku ni, Jalan Jendral Sudirman. Pelik kan.


Kesilapan #1
Tak tanya receptionist dekat Hotel Perdana Wisata tentang lokasi Hotel Zodiak. Kalaulah aku tanya diorang sebelum keluar tu, komfirm takkan sesat lepastu. Mesti dia akan cakap, jalan terus ke depan je. ..




Inilah dia rupa Pasar Baru Trade Centre. Besar gila dalam ni. Kalau berkenan apa-apa, terus beli je jangan tangguh tangguh nanti cari balik memang confirm takkan jumpa dah.




Bukak 9 pagi hingga 5 petang. Masa aku sampai, banyak kedai yang belum bukak sebab belum pukul 9 pun. Beriya kan datang awal? Haha. 




Kedai kain dia cantik cantik dan harga memang takpayah cakap, memang murah gile! 




Harga kain lace yang berkualiti dan lawa lawa banyak kali ganda lebih murah berbanding harga dekat Malaysia. Sampai mabuk tengok lace lace ni semua tau!




Sebab aku ni bukan fashionista punya orang, tak reti nak membeli lace lace ni jadi aku beli sikit je. Dan tak terbayang pun macam ni kekdahnye Pasar Baru, harga dia ape semua. Jadi lost. Lepasni kalau ada rezeki datang untuk kali kedua mungkin dah tahu apa yang patut beli. Hehe. 




Aku borong kain pasang yang ada sulam timbul. Dalam FB/kedai dekat Malaysia orang jual range RM70-RM120 kan. Dekat sini... hmmm tak payah sembang lah. Aku yang miskin ni pun boleh beli sampai 8 pasang untuk mak, adik, makcik makcik aku dan untuk diri sendiri!



Dalam pukul 11, aku dengan member keluar daripada Pasar Baru. Masing masing dengan beg tarik yang baru dibeli (pun murah). Dalam beg tarik tu berisi kain kain sulam yang kami berjaya dirembat . Sampai Bandung ni takde nye konsep backpacking ke ape. Mabuk dalam dunia membeli belah dekat Pasar Baru. Backpacking ape citer weyyy? Citer backpacking dah habis dekat Jogja! Hahaha.




Depan Pasar Baru yang sesak

Plan seterusnya nak tinggalkan beg tarik dekat Hotel Zodiak , lepastu baru balik ke Hotel Perdana Wisata untuk checkout dan angkut beg sedia ada ke Hotel Zodiak. Masalahnya... tak tahu lokasi Hotel Zodiak tu dekat mana. Bukak map pun macam takpaham je. Memangla duduk depan Pasar Baru, tapi Pasar Baru tu kan besar dan banyak pintu/exit. Aku taktahu depan aku tu jalan apa. 


Kesilapan #2
Kenapalah tak gunakan apps kompas dalam fon untuk tentukan kedudukan?  Daripada situ kan boleh tahu kedudukan mengadap utara ke selatan ke timur ke. Grrr. Sia sia belajar Geografi selama 3 tahun masa sekolah menengah. 


Lepastu ada sorang mamat ni menjaja beg plastik, dia beriya suruh beli beg plastik dia. Aku tunjuk dekat beg tarik warna purple yang aku baru beli (maksudnya aku dah ada beg, jadi takmau beli dia punya). Jujur cakap time tu muka aku ketat gila. Tapi takdelah bersuara apa apa pun, cuma muka macam kerek kot. Sebab stress tak tahu arah tujuan. Tengah serabut. Agaknya dia offended, dia cakap "Kalau Indonesia nak perang sama Malisia, Malisia nak biar sahaja?" Muka dia serius weh bukan main main. Seram sial time ni tibe tibe bawak keluar topik peperangan. Kalau aku dekat Malaysia takpe masalahnye dekat Indonesia ne! Bertambah tambahla stress aku. 




Malas nak duduk situ lama-lama, aku dengan member aku blah daripada kawasan pasar baru tu(dalam keadaan tak tahu hala tujuan). Kitorang naik sebijik angkot (angkot = van pengangkutan dekat Bandung). Sebelum tu ada tanya sorang driver angkot ni, nak pergi Jalan Asia Afrika. Dia suruh naik angkot warna merah (yang aku naik ne lah). Angkot ni memang betul lalu depan Jalan Asia Afrika, cumanya belum sampai depan Hotel Zodiaktu dia dah buat kona ke jalan lain. Dahtu sampai bila nak jumpa nye. Duduk ronda ronda dalam angkot ni hampir sejam. Berdebar gila. Sebab barang dekat Hotel Perdana Wisata belum kemas dan kena check out pukul 12. Nahas!



Itu merupakan angkot pertama aku naik dekat Indonesia, dan sepanjang perjalanan yang taktahu hala tuju tu, 2 kali agkot diterjah! Kali pertama, ada sorang Pengamen (pemuzik jalanan) yang melompat ke atas angkot dan menyanyikan lagu dengan iringan gitar. Memang best gile suara dia tangkap lentok aku weh. Lepastu dia mintak duit tapi takde sape bagi , terus dia lompat turun macamtu je. Kali kedua, sorang budak lelaki umur dalam 11-12 tahun. Masuk dalam angkot masa berhenti jem. Dia berzikir. Takde lah sedap pun suara dia tapi sayu sangat aku dengar. Mana pegi mak dia, ayah dia, kenapa sekecil tu dah kena merayau mintak sedekah? Tak pegi sekolah ke? Berzikir tu berzikir jugak, tapi rambut dia... style trojan celup kaler merah! Hahaha kau ado? Pun takde sesapa yang bagi duit dan budak tu melompat turun daripada angkot begitu sahaja. 



Lepas balik Malaysia baru aku sedar apa sebenarnya yang berlaku dan dijelaskan dalam peta ni. (Untuk kenangan aku je, skip jelah ...)


Bulat Oren: Hotel Perdana Wisata
Bulat Hijau: Hotel Zodiak
(nampak tak, kedua dua hotel pada jalan sama tapi nama jalan lain-lain?)
Empatsegi Hitam: Pasar Baru
Tanda (X) Hitam: Tempat naik angkot (dan dibawa pusing merata rata)
Tanda (X) Merah: Tempat driver angkot turunkan aku dan daripada situ aku berjalan kaki dengan member aku ikut anak panah merah sampailah akhirnya jumpa Hotel Zodiak dekat Jalan Asia Afrika. Jauh gila. 


Yang seret beg tu tak tahan. Macam orang yang baru kena tendang AF. Nak buat macam mana, dah ni pertama kali sampai Bandung. Mana lah nak tahu jalan , dah bukan kampung aku pun! Hahaha nasiblah nak sesat birat pun. Lumrah berbackpacking. Pengalamannn. 


Masa dekat Jalan Asia Afrika, kitorang singgah dekat satu pondok polis. Kot kot polis tahu hotel tu kat mana. Tup tup... Kau tahu polis dia tengah buat apa? Tengah main game PS2 dekat tibi! Haha sabar jelah. Dia tak tahu. Aku tengok gaya pun rasa malas nak tanya lebih lebih dah. Cari sendiri jelah. Jalan depan sikit akhirnya jumpa jugak Hotel Zodiak . Rasa macam nak buat sujud syukur dekat situ jugak. Lepas sekian lama menapak dengan berpeluh satu badan...




Tapi belum habis dekat situ. Sampai dekat counter , reception bagitahu bilik dah ready dah boleh check in terus. Tapi kena bayar dululah. Hotel Zodiak ni aku book daripada Asiarooms.com, takpayah bayar masa booking bayar masa check in je. Jumlah yang perlu dibayar ialah Rp660.000 bersamaan RM180 untuk penginapan 2 malam. Tup tup dua-dua tak cukup duit nak bayar hotel sebab dah bershopping kain tadi kan! Hahaha. Cash ada, tapi kena pegi money exchange dulu lah. -_-"



Mintak untuk tinggalkan beg  dekat reception hotel, kitorang bagitahu nak pergi tukar duit dulu. Lepastu terus berlari ke Hotel Perdana Wisata untuk kemas bilik dan check out! Tahu tak masa tu dah pukul 1 tengah hari sedangkan waktu check out ialah jam 12. Nasib baiklah sempat (no additional charges) dan daripada Hotel Perdana Wisata kitorang naik beca ke Hotel Zodiak. Kenapa naik beca? Sebab dah penat gila, tak larat nak bawak beg beg ni semua berjalan kaki. Huhuhu.




Yang seramnya beca ni. Dia melawan arus lalulintas. 




Traffic dekat Bandung memang packed gila , cubalah bayangkan naik beca ngok ngek ngok ngek mengadap arus lalulintas! Kalau dibuatnye ade kerete ke motosikal ke terbabas, memang aku lah yang kena dulu. Sorang naik satu beca, harga Rp10.000. Tak sampai 5 minit pun. Hahaha. Tinggalkan beg dekat reception Hotel Zodiak lagi skali kemudian barulah pegi money changer. Nasib baik dekat dekat situ je tempat money changer, dan dapat free air milo. Haha.


Hotel Zodiak Jalan Asia Afrika 
RM90/night (booked via Asiarooms)




Lebih kurang je luas bilik dia dengan hotel sebelum ni. Tapi aku suka katil ni sebab tilam dan bantal lagi gebu. 




Ada facilities buat kopi. Dan dekat sini dah siap dengan plug adapter. Takde lah berebut member aku nak mengecas. 




Bilik air biasa biasa je simple. Takde bath tube dah. Rehat baring baring, solat ape semua dulu. Dalam pukul 3 petang keluar balik. Sambung upacara dekat Pasar Baru. Hahaha memang tak sedar diri! Tapi kali ni dah tahu dengan jalan , so takde masalah lah. Hehe.




Bahagian dalam Pasar Baru. Banyak tingkat dan semua ada dekat sini. Kain, tudung, kasut, blouse, telekung, handbag, ape nak semua ade. Mak dengan ayah je takde sini. 




Lepastu pergi lunch dekat foodcourt atas. Lewat dah lunch dalam pukul 430 petang. Dekat sini pun pesen menjerit jerit panggil panggil pelanggan.




Makan ni. Ape nama dia. Siap dengan cekodok skali. 




Dalam pukul 5.30 petang balik ke hotel. Jalan dekat sini jem, moto banyak. Aku memang salut sape sape yang bawak kenderaan dalam city Bandung ni. Hebakkk!




Sebelah malamnya keluar ke mart dekat depan hotel. Seberang jalan je. Macam 7-11 gitu. Ngushar apa yang patut. Roti ke ape...




Last last beli megi jew! Insap sebab petang tadi berbelanja sakan. Dekat mart tu ada meja, kerusi untuk lepak lepak. Duduk situ je lepak , makan megi sambil gosip gosip. Hmmm




Mengenang nasib di bumi orang. Mengadap Hotel Zodiak yang susah benar nak jumpe tu kannn! Apakah rancangan untuk hari esok dan seterusnya? Masih berbaki 2 hari di tanah Jawa ne...



(bersambung...)



DISABLE