24 August 2014

Beauty



"Today I have learned that in life , there are some things that we have to see, then we can feel it . Because no things can describe the beauty - even pictures. So thats why I want to go and explore as many new places as I could. To see and to feel the beauty. Because sometimes pictures alone cannot explain the beauty."







I woke up pretty early today, as early as my usual working day even though its Sunday. Have a cold bath and got my camera and bicycle out. My bicycle is not that good however, which I recently realised and I planned to buy a new, better bicycle (waaaa kaya nyaaa nak beli beskal baru kah kah kah).





creepy nyo tengok kaki sendiri. kotot moleppp



I would say that cycling is one of many things that could makes me happy apart of driving. I love to cycle and drive! I'd love to be lost in my own thoughts when I cycle or drive , and I'm okay not to talk when I'm driving, I'd never get bored driving jadi kalau naik kereta dengan aku its okay for the passenger (s) to sleep, takpe tak payah nak acah acah cetuskan perbualan supaya aku tak mengantuk ke apa, korang tido je la k, haha. 






I too, has used to be alone. I mean kalau ada geng nak cycling (or ape ape bende kerja lah) its good , but if there's no one around but still I want to cycle then its okay for me to cycle alone. I am the type that won't cancel my plan if others are not going to make it. I would be fine alone. Because, happiness comes from within. We can't depends on others to be happy. 







I love the concept of REBT counselling theory, that stated "why should we depends on other people to be happy?" I personally accept the concept. I mean, yes people come and go in our life. Appreciate people around us, but always remember that happiness should come within ourself. If there are people (family or friends) who is willing to give love to us, then we should appreciate them. But, if there's none, than its okay. We still have ourself. We still have Allah with us. By not living under people's expectation, we'll be happy no matter what challenges or problem or heartbreaks or bad condition we're in. Tak ada lah kes kurang kasih sayang ke ape k, sebab kita yang memberi kasih sayang kepada diri sendiri.






There's flower everywhere in Kabong right now that I feels like its a waste not to keep this as a memory, so I brought along my camera and captured something. Enjoice!
















Every things will come to an end , so appreciate while you still have the chance!




70 cents for a cup of fine coffee mudahnya aku terhibur adakah expectation hidup aku terlalu rendah haha? 







Masa nak balik terjumpa anak anak murid , pendek cikgu nye pon hahah byeee sehingga berjumpa lagi dalam entri-entri random yang akan datang. 





02 August 2014

Wanita Sejati



Assalamualaikum dan selamat sejahtera. 

Agak lama aku tidak menaip di sini. Aku pikir kerana aku terlalu sibuk dengan urusan kerja, sibuk bermalas-malasan bermain Wechat... lalu aktiviti menaip di blog (yang dulunya hobi) tiba tiba menjadi pekerjaan yang membosankan bagi aku. Buktinya aku sekarang menaip menggunakan bahasa baku, tidak lagi bahasa pasar seperti dahulu. 


Sebelum membebel dengan lebih panjang , aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin kepada semua yang mengenali diri ini. Ok. Pergi kepada topik yang ingin dibincangkan. 



Malam tadi , telah berlangsungnya majlis akad nikah sepupu aku tapi bukan itu yang aku nak ketengahkan di sini. Aku nak cakap pasal bendalain. Masa orang-orang wanita sedang merewang dekat dapur tu, aku telah terperasan satu bende... iaitu cer engkorang teka. Bende nye ialah... semua makcik makcik tuh pakai emas! Mak-mak sedara aku, mak aku sendiri, makcik yang tua dan muda, miskin dan kaya bahkan nenek nenek tua pon memakai barang kemas pada diri mereka samada dalam bentuk rantai, gelang ataupun cincin tapi kebanyakannya gelang lah ada yang nipis halus ada gelang yang tebal-tebal tapi aku. Tidak ada sebarang emas pon di badan ku! Sob sob sob membuatkan aku terpikir , am I less-woman (kurang kewanitaan) by not wearing any gold? Kah kah menyedihkan betul.



Dekat sekolah pun sama kekdah nya. Aku duk perati semua cikgu perempuan baik yang muda mahupun yang tua mesti pakai perhiasan emas bling bling dekat badan mereka. Aku soranggg je yang takde. Dulu aku bukan nak perasan pon orang pakai barang kemas banyak mana, tebal mana... Tapi suatu hari yang barakah seorang rakan sekerja yang senior telah menasihatkan (er nasihat ke bagi cadangan) supaya aku beli seutas gelang emas yang nipis sebagai tanda kenang-kenangan bekerja. And I was like... duh malassss. Semenjak dari itu aku selalu memerhatikan betapa cikgu cikgu wanita di sekolah dan wanita-wanita (real woman) di sekeliling aku memakai gelang emas, tetapi aku tidak pun. 



Bagaimanapun itu tidak menjadikan aku semakin teringin untuk memiliki perhiasan emas. Sebaliknya menjadikan aku lebih mengenali diriku yang amat berharga ini. I know what I need... for now. I want to collect memories now, not things.  If I have (let say, ) $2000 I'd rather use that money to travel to someplace I've never been to. Somewhere I can see and feel and explore new things, somewhere I can wander around. Daripada beli barang kemas masa aku umur 24 tahun sekarang; aku akan pilih untuk guna sedikit duit yang aku earned untuk meneroka tempat baru, untuk backpacking. Pendapat aku lah, barang kemas umur 35, 40, 45 nanti pun boleh beli kan. Eleh. Pegi kedai, beli, setel. Tapi... pengalaman nak lihat tempat orang, tempat yang kita tak pernah terpikir, tempat yang kita hanya lihat dalam gambar dan Nat Geo, tempat yang akan beri pengalaman dan akan buat kita berkata Wow, ialah semasa kita muda dan sihat sekaranglah. I mean bila umur meningkat sikit, katakan bila aku dah bekeluarga ada anak esok esok (LOLOL) mesti nak fokus pada keluarga, fokus pada tumbesaran anak anak. Travelling won't be the same as when you're single and young and fit right? Jadi masa aku masih single and young and fit ni lah aku nak gunakan that little money I have to travel and see the world! Gold can wait. Entah. Kalau gold tu taknak tunggu pun takpe sebab aku tak minat pon nak pakai emas emas kejadah tu semua. 




...see the world lepastu menari nari dekat tempat tinggalan sejarah tanpa mem pedulikan orang ramai. 



But! Itu tidak membuatkan aku against atau opposed women yang memakai gold jewelleries (my mom my aunties and my friends wear gold jewelleries), I mean anda semua awesomeee sebab emas ialah pelaburan dan wanita yang pandai melabur adalah wanita bijak genius. Tapi awas, aku tak pandai melabur emas bukan bermaksud aku tak genius okay, aku pun melabur jugak tapi dalam bentuk memories melihat tempat orang maka aku pun wanita bijak jugaklah kan? kah kah gila berbelit bercakap tak lawak pun k bye. Serius wey sekali lagi... what I mean is, setiap wanita adalah berharga and deserve to be treated (and treat themselves) for whatever they love, may it be gold jewelleries, nice clothes, good food, or whatever it is and I respect that. Treat yourself nicely, respect your choice and others as well. 

Because why? Because you're worth it... because we are... (drum rolls) Wanita Sejatiiii 

heh heh heh gilo. 



Wanita Sejati kena rajin membasuh pinggan semasa kenduri kendara di kampung okey? sehingga bertemu lagi dalam entri raya tahun depan episod wanita abadi ke ape ke aku malas nye nak blogging sekarang bye






DISABLE