24 December 2014

Vietnam Day 6 Hoi An - Da Nang - Na Thrang



Hari Keenam

Semalam dah all out, hari ni jadi malas. Lepas turun breakfast pukul 7.30 pagi, aku naik semula ke bilik dan sambung tido! Baik manfaatkan katil dengan selimut best, malam ni naik tren takde nak baring baring dah. Pukul 12 lepas siap berkemas dan jamak Zohor Asar sekaligus aku terus check out dan tinggalkan backpack dekat kaunter. Yang bagusnya walaupun dah checked out masih boleh pakai basikal. Ape kata aku pegi cycling... 


Jadi nak ke mana kah petang ni? 


Plan akupagi ini untuk ke An Bang Beach yang letaknya 2 km daripada hotel. Bawak kamera dan barang barang peribadi je. Jalan nak ke pantai tu lurus jadi senang nak mengayuh. Sampai dekat satu kawasan sawah padi yang luas terbentang, aku boleh nampak langit gelap dari arah pantai yang aku nak pegi tu. Awan kelabu bergulung gulung. Mak aih. Takpe go on je. Hari tu sebenarnya ada amaran berjaga jaga dengan ribut topan yang akan melanda Central Vietnam termasuklah area Da Nang dan Hoi An. Boleh jadi sebab tu lah cuaca macam berkabung je....

Tak lama mengayuh tiba tiba hujan mulai turun rintik tintik dan jadi makin lebat. Terpaksa patah balik ke hotel takut kamera basah haha. 




Sampai area hotel , hujan macam slow down balik so aku cycle kederetan  kedai runcit tak jauh dari hotel Sunshine tu. Beli air botol sikit, dahaga lah pulak... Lepastu aku balik lepak dekat lobi je. Hujan hujan takboleh ke mana jugak.

Kemudian dalam pukul 3 lepas dah bosan online, aku mintak reception call teksi untuk hantar aku ke bus stop. Teksi yang aku naik tu jenama Mailinh kaler hijau dia charged 20.000 dong ($USD1) ok la murah sebab pakai meter. Fair & square lagipun dekat je bus stop tu dengan hotel. 

Aku akan naik bas kuning sama yang aku naik semalam. Jeng Jeng Jeng! Adakah kena scam lagi? Berdebar nye... dup dap dup dap




Petang tu hujan lebat gila...

Teksi tak mengambil masa yang lama untuk sampai bus stop. Sampai je aku dah nampak bas kuning puaka menunggu. Tapi bukan bas yang aku naik semalam. Bas lain. Ada seorang pakcik ni datang ambik aku dengan payung (sebab hujan lebat gile) dan payungkan daripada pintu teksi terus ke pintu bas. Aku nak duduk kerusi belakang tapi kakak konduktor bas suruh aku duduk kerusi depan sekali. Tapi aku berkeras jugak, aku duduk kerusi tengah dekat pintu bas. Seat tepi tingkap. Diorang mengalah lagipun dah memang tak ramai orang pun, seat kosong banyak kot. Suka hati aku lah duduk mana pun.


[Tahu tak kenapa dia suruh aku duduk depan? Nanti kan diorang nak up harga tiket foreigner. Sedangkan, local bayar harga asal 20.000 dong. So kalau aku duduk depan skali... aku tak nampak lah berapa dong diorang kutip daripada local, dan diorang ingat aku takkan tahu penipuan diorang tu. Haa paham tak permainan dia?]


Bila bas yang lain sampai (bas daripada Da Nang), bas yang aku naik tu bergerak. Hujan boleh tahan lebatnya. Tengah melayan pemandangan di tingkap tiba tiba aku jadi emo nak menitiskan air mata pulak LOL. Kenapa, dalam dunia yang sepatutnya mengagungkan cinta dan kedamaian (world peace) masih ada insan yang tamak, menipu dan nak ambik kesempatan hah? Kita kena sentiasa berhati hati dan walau orang buat jahat dekat kita, kita jangan jadi jahat macam diorang. Bersyukurla sekadar kena scam 3,4 ringgit je. Belum lagi jumpa peragut, pengorek bijik mata manusia, operator keldai dadah, perompak......  
nauzubillah mintak dijauhkan semua tu.


Duk sekejap, konduktor perempuan datang. Yang ini muka macam Liza Abdullah haha. Aku dah get ready. Bila dia datang ke aku, aku buat cool dan hulur 30.000 dong. Dia ambik, tak kata apa-apa dan tak pulak bagi baki. Terus gi kutip kat depan pulak. Okla. Still kena paw tapi tak sebanyak semalam. Akak semalam tu memang hampeh gila cas sampai 50.000. Lepastu kan, sebelum sampai Da Nang tu bas berhenti berhenti ambik locals. Diorang duduk dekat kerusi depan. Bila Liza Abdullah pegi nak kutip duit tambang, aku perasan badan dia membelakangkan aku. Tak bagi aku nampak bahawa dia kutip 20 ribu je dengan locals. Obvious gila sikap nak menyorok tu. Aku peratiiii je. Takpayah nak sorok sorok la Kak. Satu dunia dah tahu la Kak...... Hadui. 

[Faith in humanity : LOST HOPE]


Arriving Da Nang

Sepanjang perjalanan dari Hoi An ke Da Nang hujan selebat lebatnya tak nampak pemandangan apa pun. Memutih je. Aku bagitau nak turun dekat Ga Da Nang (Stesen Keretapi); dan bas berhenti di satu simpang. Agaknya bas tu tak lalu depan stesen kot. Tempat aku diturunkan tu kaki lima kedai, jadi tumpang berteduh dari hujan kejap.


Di jalan raya motosikal masih tak putus putus walaupun hujan lebat dan semorang memakai raincoat bewarna warni. Comel je. Sesuatu yang payah nak nampak di Malaysia. Aku memang tak boleh nak ke mana mana sebab hujan masih lagi turun mencurah curah. Kebetulan ternampak seorang nenek tengah menyapu lantai kaki lima depan kedai dia yang berlumpur disebabkan hujan. Aku nampak ada raincoat bergantungan dalam kedai nenek tu. Terus aku pegi tanya. 

Can I have that? *tunjuk pada raincoat

Nenek tu senyum, dan dia ambik yang kaler pink bagi pada aku. 

How much? Bawak keluar not not 5000 dan 10000 yang bergulung, dan dia mintak not 10000. Diberinya baki dalam 3000. Harga raincoat dalam seringgit gitu lah. Lepastu nenek tu pegi sambung menyapu. 

Aku terus keluarkan raincoat daripada plastik dan pakai , tapi susahla pulak dah backpack besar dekat belakang dengan sleeping bag lagi bergantungan nye. Tak semena mena nenek tu letak penyapu, datang balik dekat aku dan tolong pakaikan raincoat tu. Dia selubungkan backpack belakang elok elok, betulkan topi raincoat tu elok elok dekat muka aku... Lepastu ikatan tu macam tak kemas, so dia betulkan beberapa kali dan tanya ok ke tak? (dia tanya dalam bahasa Vietnam haha aku tak paham pun tapi aku bajet tu lah maksudnye haha). 

 Mata aku berkaca. Rasa terharunya... Rasa macam dihargai dan disayangi. Disebalik manusia manusia yang menipu, masih ada lagi yang hati suci dan ikhlas menolong. So... never ever lose hope with world peace ok? dan kita kena jadi sebahagian daripada world peace itu. 

[Faith in humanity : RESTORED]

*Gambar sekeping pun takdok sebab kamera, fon semua dah balut dalam plastik sorok elok elok dalam backpack takut kena hujan. 


Stesen keretapi memang tak jauh. Belok simpang tu terus nampak. Tapi baru pukul 4 petang. Tren aku pukul 10.50 malam karang. Awal lagi kot. Haa ape kata gi lepak makan KFC dulu??? Hujan hujan macamni perut yang dah sedia lapar bertambah lapar. Daripada simpang stesen keretapi aku berjalan kaki ke KFC. Aku duk bajet bajet macam dekat, rasenye haritu aku pegi macam dekat je tapi sebenarnya boleh tahan jauh jugakla setengah jam jalan kaki wei!!! So imagine a mini human wrapped in pink raincoat from head to knees with 7kg backpack at the back walking by the busy streets under mild rain. MADNESS! Kegilaan apekah ituuuu??? Letih gilo mu tahu dok?!! Gigih nok mapuh cari KFC hahahaah



Dah sampai KFC aku macam bersyukurnyaaaa!!!


Nampak tak hujan dekat bawah tu? Makanan aku dihantar oleh sorang waiter ni sebaya adik lelaki aku. Dia kata dia perasan aku sebelum ni datang makan, lepastu berborak la kitorang... Dia tanya asal mana, travel sendiri tak takut ke apebende semua. Siap mintak nak add facebook pulak haha. 




Veggie Burger sampai 2 bijik, Coslaw dengan Milo taknak ais. Total 73.000 dong.


Masa dekat KFC , mentol bercahaya tumbuh atas kepala aku dan aku terpikir satu idea. Alang alang aku ada beberapa jam lagi sebelum naik keretapi, apa kata aku check in je dekat hostel Funstastic Danang yang aku stay haritu? Sekarang belum pukul 6, cincai cincai aku ada dalam 4 jam ++ lagi so kalau aku masuk dorm boleh la tidur, rehatkan belakang, mandi, tukar seluar, solat... Lagipun seluar aku dah separuh lencun kena air hujan. Memang dah kotor. Rate dia pun takde lah mahal sangat, 150.000 dong je dalam RM25. Aku rasa berbaloi bayar sebanyak itu untuk duduk di satu tempat yang selesa dalam masa beberapa jam sebelum aku board tren. 


Funstastic Danang Hostel tu kedudukan di tengah tengah antara KFC dengan Stesen Keretapi. So dari KFC aku jalan kaki 10 minit dah sampai Funtastic Da Nang. 





Yang jaga reception ialah the same cute guy yang jaga reception when I was checking out the hostel before. Muka dia macam hero cite Korea, the-guy-next-door kind, jambu jambu gitu. Dia punya English comel je sebab American accent hik hik. 

Bila aku ke kaunter dia macam, Eh its you again! Hi! *OMG dia masih ingat aku

Hello! Yeah its me......  Urm...Do you still have a bed in female dorm for tonight? 

Check sekejap... Yes there is one for you

Urm I'm a going to catch a train at 10 tonight so I'll just need to stay for 4 hours. So......... can I get half price or something? hehehe *sengih sengih

Oh. Actually you don't have to take the bed. You can put your bag here, use our bathroom and then you can sit in the common room. For free. *Haaa baik nye! 

Ermmm.... Panjng erm aku.

But if you still need to use the bed then you still have to pay full price. *Senyum manis

Its okay then. I'll just take the bed. 




Lepas bayar 150.000 dong aku dibawa masuk ke dorm. Aku kena ambik katil jugak macam macam mana pun sebab nak baring dan tido! Lagipun nak solat, nak tukar seluar apebende lagi so je memang dah expect akan bayar full pun. Cuma tak sangka receptionist tu boleh bagi cadangan untuk use the bathroom for free. Padahal kalau nak untung boleh je dia promote suruh ambik bed kan. Aaaaa baik budaknye (mata berkelip kelip bercahaya ada love love) 


Kali ni aku dapat katil atas, sebab 5 katil lain semua dah penuh. Punyalah sengsara gemuk gemuk macamni nak memanjat  sebab katil dia tinggi! Aku mandi, solat lepastu baring dan tido. Tapi susah pulak nak lena. Sebilik dengan aku awek awek mat salleh, bila diorang masuk diorang bukak lampu, tutup aircond lepastu bergosip pasal lelaki. Haih. Aku secara tak sengaja tercuri dengar pulak. Oooo macamtu gaya nya mat salleh mengumpat ye? haha. Dekat dekat pukul 850 baru aku tertidur kot. Pukul 10 bangun, bersiap dan terus angkut backpack untuk check out. 




Aku mula berjalan kaki ke Stesen Keretapi Da Nang jam 10.15 pagi. Pakai balik raincoat padahal tak hujan dah. Sebagai penyamaran local haha.




Walaupun reception boy tadi cakap it is completely safe to walk to the station tapi aku ada jugak perasaan cuak berjalan sorang sorang waktu malam. Dah pukul 10 kot. Tak biasa aku buat keje macamneh. Tawakal je lah. Pisau ada dalam poket LOL. Jalan tu bunyi motor sikit terus pandang kiri kanan belakang, paranoid gila dahla jalan laju. Oh, satu lagi nasib baik sebab tak jumpa anjing liar. 




Alhamdulillah sampai pun di Stesen Keretapi! Aku beli coke dengan air botol buat bekal dengan raincoat tak berbukak, pakcik penjual tu cakap dengan aku dalam bahasa Vietnam KAH KAH penyamaran sebagai local berjaya!




Manusia dah ramai menunggu, tren SE7 pun dah sampai sebenarnya tapi aku duduk sekejap. Bukak raincoat, buang (sebab dah terkoyak), dan keluarkan tiket tren daripada beg. Lepastu update lokasi dengan mak melalui Whatsapp. Sini ada wifi laju. 


Reunification Express SE7
Da Nang - Na Thrang
Ticket Fare: 367.000 dong


Coach 7 , Soft Seat

Dalam koc tu penuh dengan manusia dan takdok muka muka yang familiar. Takde muka Melayu. Aku sorang je yang pelik dalam tu. Seat aku tepi tingkap dan dekat sebelah ada sorang pakcik awal 40an. Lepas setengah jam keretapi bergerak dia dah mula berdengkur. Itu aku tak kisah masalahnya dia letak dua dua lengan dia kiri kanan dekat bende pemisah sisi kerusi tu.... Adoi pakcik ni. Dahtu aku takboleh nak lipat siku aku takut terkena lengan dia. Lenguh wey. Sepanjang malam mengadap ke sebelah kiri dan sandar kepala pada sleeping bag. Tido tido ayam je pun...


Since aku dah beli split ticket, besok 8.35 pagi bila tren berhenti di stesen Na Thrang , aku akan bertukar ke hard seat coach iaitu koc nombor 2. Aku rasa walaupun kerusi dia kerusi kayu 90 darjah tapi lagi selesa sebab tak compact macam ni.. Takpe...

Ada 16 jam lagi!!! Bertabahlah! 


Selamat Malam daripada Tren SE7!




22 December 2014

Vietnam Day 5 Hoi An (Lantern Night)






Lanterns berwarna warni yang menjadi igauan...


Pukul 5.35 petang lepas selesai Maghrib aku turun ke lobi semula dan request basikal No 21 dengan receptionist. Basikal yang sama aku bawak tadi. Dah selesa dengan basikal tu sebab dia punya pelana elok elok dengan ketinggian aku. hehehehe

Daripada hotel mengambil masa 5 minit untuk sampai ke Old Town. Tak menakutkan pun, ok je sebab masih awal lagipun ramai tourist yang cycling. Dah masuk area Old Town tu penuh dengan manusia.




Aku terus melintas jambatan dan parking dekat tempat biasa. Ceh. Parking
Macam bawak BMW je haha.




 Aku macam dah nampak lantern nye... Serbuuuuuu!




Apa yang aku boleh kata, tempat ni sangat magical... 

Lanterns pelbagai warna dan bentuk ada di mana-mana. Kalau di negara kita, lanterns boleh dilihat semasa Tahun Baru Cina sahaja, itupun takde lah banyak macam dekat sini.




Orang pulak ramai, semua nak bergambar depan lanterns ni. Macam macam pesen dan gaya posing diorang ni semua. Siap ada yang datang buat dokumentari ke ape aku tak tahu la tapi diorang guna video cam yang besar tu dengan tripod nye pun besar. Nampak macam Japanese... Aku pun buat buat la lalu depan cam tu dua tiga kali mana lah tahu muka aku masuk tibi kat Jepun nanti haha gila. Padahal diorang tak ON pun video cam tu. 




Kalaula boleh bawak balik benda ni gantung dalam bilik aku kan best. Mesti boleh feeling feeling romantik tapi... Aint no bag got space for that!!!




Cafe cafe sepanjang waterfront yang penuh bercahaya. 




Cosy




Tapi dalam banyak banyak kedai, yang paling cantik deco dia aku rasa yang ni. Restoran yang aku minum kopi tadi. Kedai lain lanterns diorang satu atau dua color je tapi lanterns kedai ni macam macam color.




Comel kan. Imagine having these in your room. 




Japanese Bridge waktu malam.




Aku tinggalkan terus basikal dekat tepi jambatan tadi dan jalan kaki je sekitar Old Town. Susah dol nak cycling sebab pejalan kaki ramai, asyik nak terlanggar je. Nanti nak balik hotel karang baru aku gi ambik basikal balik. Lagipun lagi senang nak ambik gambar dengan berjalan kaki.




Haaa yang ni pun cantik. Dekat Hoi An paling banyak aku snap gambar, sebab every part of this town is art pieces! 




Lanterns yang digantung di pokok pokok tepi sungai.




Dekat tepi sungai tu pulak ada makcik dan budak budak yang jual lantern dalam bakul kertas. 




Lantern dalam kertas tu akan dilepaskan ke dalam sungai menggunakan satu batang buluh. Tak tahulah aku apa simboliknye. Tapi masa ni takde lah banyak sangat yang dilepaskan. Kalau ada kesempatan korang boleh datang masa Full Moon Lantern Festival, lagi meriah. Aku duk bayang macam dalam scene cerita Rapunzel tu. Ingat tak masa Rapunzel dengan lelaki tu duduk dalam perahu lepastu ada banyak lantern dilepaskan ke udara? Waaaa. 




Ni budak lelaki kembar dua orang. Masa aku duduk ambik gambar diorang ni, diorang tengah membebel ape la dekat sekumpulan tourist local. Comel.




Walaupun dah malam tapi rasa selamat je nak berjalan ke nak bawak kamera ke dekat sini. Aku rasa waktu malam lagi ramai pengujung berbanding waktu siang tadi...




Night mode. 




Lanterns merata rata... Penat dah ambik gambar. Nak ambik gambar apa lagi pun tak tahu dah.




Setiap kedai ada kreativiti tersendiri untuk menarik pelanggan.




Banyak anjing dekat sini. Pelbagai bentuk, muka dan gaya tapi nasib baik depa jenis yang tak kejar orang. Nasib baik la. Aku ni dahla daripada azali trauma dengan anjing. 




Akhirnya agak agak dah puas meneroka setiap ceruk, aku pegi ambik basikal yang aku park sebelah jambatan tadi. Sebelum balik jalan dekat kedai-kedai lanterns tu buat kali terakhir. Ambik gambar lagi satu round haha.




Left nothing but footprint. Take nothing but pictures. 




Alhamdulillah selamat sampai hotel pukul 7.30 malam, aku pergi ke restoran dan tapau nasi putih kosong dengan roti. 


Sampai bilik tu lapar gile. Hari ni aku makan kopi ais dengan pancake je. Nampak gaya macam kena bukak stok makanan yang seterusnya iaitu... (drumrolls) SAMBAL BILIS DALAM TIN! *buat ombak dari kiri ke kanan. 


Masuk bilik air, bukak paip sinki, penuhkan air mendidih lepastu rendam tin dalam tuh. My very last tinned food, my precious gem. 




Dah siap pun makan malam aku. Tadaaaaa! Special tak? Hahaha. Dua gelas kopi O, nasik putih dan roti dimakan dengan sambal ikan bilis. Tapi roti sini tak sedap. Tak boleh lawan roti dekat Hanoi jugak. Huhuhu. 


Selamat Malam Hoi An...




21 December 2014

Vietnam Day 5 Hoi An (Old Town)




Rasa macam panjang je entri Hoi An ni. Hal naik angin dengan makcik Rosnah bas kuning dah berjela jela... jadi terpaksa pecah kepada 2 (atau 3) entri. Takpe lah aku pun tengah bercuti panjang sekarang takde aktiviti pun. Dekat rumah aku hujan tak berhenti henti tak boleh ke mana  jugak. 



Magnet yang dijual di Hoi An. Macam real je kan?




Ni dalam perjalanan ke Old Town Hoi An. Belum masuk kawasan Old Town lagi. Kawasan Old Town adalah satu guarded area di mana sebarang jenis kenderaan motosikal kereta semua tidak dibenarkan masuk. Cuma beca, basikal dan berjalan kaki sahaja dibenarkan. Best tak?




Old Town Street




Yang ini betul betul dekat waterfront. Bangunan tu adalah cafe cafe dan kedai yang menjual cenderamata.




Dalam perahu tu nampak tak ada orang duduk rileks tu bukan mengenang nasib diri tapi menunggu pelanggan , dia akan bawak orang bersiar siar menyelusuri sungai tu menggunakan perahu dengan sedikit bayaran. Lupa pulak nak tanya.




Bangunan bangunan di seberang sungai.




Menyeberang jambatan untuk ke seberang sana pulak usya ada yang menarik. 




Seberang sungai tu ada deretan deretan cafe. Dan ada banyak kedai kedai menjual tanglung yang bewarna warni ni. Semua handmade. Hoi An juga dikenali dengan Lantern Town sebab malam malam satu bandar bercahaya dengan tanglung-tanglung ni. Tak sabarnyeeee tunggu malam!




Japanese Bridge

Dekat Hoi An Old Town ada 15 attractions yang berupa landmarks, museums, old houses, congregation halls dan performances. Tapi nak masuk/tengok attractions ni semua bertiket , boleh beli tiket tu dengan harga 120.000 dong ($USD6) untuk mana-mana 5 attractions, pilih la yang mana... Attractions ni scattered dalam Old Town, pandai pandai lah mencari. 


Mula mula aku memang berniat nak masuk attractions ni semua. Dah siap pilih dah yang mana aku nak tengok. Skali dah keadaan duit yang bercatu catu ni aku cancel beli tiket haha. Usya sekeliling Old Town ni pun dah cukup bagus. Japanese Bridge ni salah satu daripada attraction nye. Kalau takde tiket boleh ambik gambar macamni jelah. Kalau ada tiket boleh menyeberang jambatan tu...




Stailo kan beg beg ne




Aku berbasikal dalam Old Town. Aku rasa kalau nak ambik gambar, lagi senang berjalan kaki. Eh payahla naik basikal sekejap sekejap nak kena berhenti ambik gambar. Takpe, cycling dulu check kawasan. Lepasni parking mana-mana dan jalan kaki pulak. 




Kedai menjual barang barang art sangatla banyak. Tengah mengayuh tu aku ternampak sesuatu... jeng jeng jeng pakwe kah? 


MONEY CHANGER!!!


Masihkah ada sinar harapan untuk diriku?? Bagi salam sikit , dan tanya kakak dekat situ. Can I change Malaysian Ringgit? Dia angguk bersahaja. Hah? boleh ker??? Hurey! Aku keluarkan RM200 dan terus tukar , dapat 1,100.000 dong. Mahal sikit rate dia tapi takpelah janji ada cash. Yey aku dah jadi wanita kaya baru! Wuhuuu! Terus buat keputusan untuk pergi minum kopi dekat cafe seberang sungai tadi. Kayuh basikal laju laju... Hehehe. 




Dalam banyak banyak cafe aku tertarik untuk masuk ke Enjoy Restaurant. Sebab dia nampak macam comel comel dan menu utama nya ialah aiskrim. 




Pelbagai jenis aiskrim. Harga ikut timbang. Macam best tapi tak berani nak beli. 




Ada sudut bergambar, ni semua untuk dijual.




Aku naik tingkat atas duduk dekat beranda. Konon konon nak privacy, nak melayan perasaan hihihi.




Guna topi tudung saji sebagai deco. Menarik. Cosy je.




Haaa bercahaya tak mata aku? Ada shining shining tak dekat keliling kepala? Haha gembira sungguh sungguh dapat tukar duit. Order pancake dengan sos coklat dan kopi ais Vietnam. Total 65.000 dong. Ni yang tolong ambikkan gambar ialah monopod. Yang atas meja tu bukan tudung saji tapi topi yang aku pakai. 


Lepas keluar daripada restoran... bila aku berjalan ke arah basikal aku, aku terdengar suara perempuan menjerit jerit. Miss! Miss! Your hat! Your hat! Ada sorang waiter yang ambik order aku tadi panggil untuk bagi balik topi tudung saji. Waaa bersyukurnya! Cik Nurul macam mana la kau boleh tertinggal benda yang paling penting ni haaa? Nasib baik la...

[Faith in humanity : RESTORED]




Kemudian aku parking basikal dekat jambatan (paling senang nak cari balik, komfem jumpa punya) dan berjalan kaki... Dekat Old Town aku pegang kamera dekat tangan je, rasa selamat sebab mostly pelancong, very friendly surrounding dan takde motosikal. Jadi anggapan ku takdelah kes ragut bermotosikal yang macam Wan Maimunah selalu kena dalam tibi tu. 




Makcik makcik vogue bertopi tudung saji. 




Obses sangat aku dengan basikal bila usya balik gambar gambar yang aku ambik kebanyakannya gambar basikal. 




Berjalan kaki di Hoi An membuatkan kita merasa seperti berada 30 tahun ke belakang.




Tengah aku berjalan tu ternampak sorang makcik menjual poskad. Aku pun singgah la, hajat di hati nak beli sekeping untuk diri sendiri jadikan tanda kenang kenangan dari Hoi An. 

Tanya harga... how much? One postcard and stamp.

30.000 dong

Eh. Amboi mahalnya. Kedai mahal dekat Hanoi tu pun jual 20.000 je. Aku mintak kurang dia tak bagi. Lepastu aku tanya boleh tak kalau nak 50.000 dong 2 keping??? Dia kata takboleh! Dahtu kena halau. YOU GO! YOU GO! Sambil tangan dia diangkat angkat tanda menghalau. Aaaaa sampai hati! 




Apa yang aku perasan, peniaga dekat Hoi An ni tak melayan sangat. Even tawar bersungguh pun dia tak kurang banyak sangat harga , agaknya sebab terlampau ramai pelancong yang datang hari hari.  dan lagi satu entahla aku rasa macam tak friendly jer...




Basikal lagi! 




Kedai menjahit baju sut lelaki. Katanya dalam trip advisor, upah menjahit sut dekat sini agak murah dan boleh disiapkan dalam masa sehari. 




Signage menunjukkan sempadan dan had bagi kenderaan bermotor. Dalam pukul 4 petang aku dan mengayuh balik ke hotel.


 Dalam perjalanan singgah disebuah kedai menjual telefon simcard topup ape semua. Aku cari 3-pin soket adapter untuk charge fon, dan memang ada dijual. Bila aku tanya harga dia cakap 40.000 dong ($USD2 = RM7). Aku perasan mula mula mulut dia macam nak sebut lain, lepastu dia cakap lain. Oooo nak up harga ye? Aku takkan benarkan diri ku di scam! Mintak kurang takbagi. Geram. Dahla adapter tu nampak cam plastik biasa yang tak berkualiti je... Ingat aku desperate sangat ke? Takpe cari tempat lain. 

[Faith in humanity : LOST HOPE]


Tak lama lepastu ternampak kedai elektrik. Berhentikan basikal, masuk dalam dan ada seorang perempuan muda di kaunter. Aku bagitau nak 3 pin adapter lepastu dia macam tak paham jee... aku keluarkan charger fon aku. Haa nak adapter 3 pin macamni ade tak? Perempuan tu pergi kelebet kelebet sekejap dan dia bawak keluar apa yang aku nak. Tanya harga, dia tunjukkan nombor yang tercatit pada kotak pin tu. 20.000 dong. Waaaa perempuan jujur! Bagusnye! Terus aku bayar. Nasib baik tak beli dengan kedai scam tadi. Ingat nye, penjahat takkan menang di dalam dunia ini! 

[Faith in humanity : RESTORED BALIK]


Pukul 4.15 petang dah sampai hotel. Balik baring, mandi, tengok Fashion TV hik hik tunggu solat Maghrib lepastu aku nak keluar cycling ke Old Town. Nak tengok lanterns. Eh. Cycling malam malam? Tak bahaya ke? Erkkk!






DISABLE