24 January 2015

Vietnam Day 8 Tan Son Nhat Airport & Total Expenses




Dah masuk entri Vietnam terakhir. 


Perjalanan ke airport dengan bas mengambil masa 30 minit dan International Terminal ialah perhentian bas yang TERAKHIR. Dia punya Domestic Terminal dan International Terminal terletak di bangunan yang berbeza, agak jauh jugak so jangan tersalah turun nanti jenuh nak berjalan kaki ye.


5pm : Tan Son Nhat International Airport, Ho Chi Minh

Awal lagi. Aku pegi lepak minum kopi ais sambil layan wifi , lepastu edjust backpack lagi suruh nampak kecik. Aku pikir pikir cemane la nak bagi ringan lagi eh? Berdebar jugak sebab dengar banyak cerita pasal airport Ho Chi Minh ne. So aku keluarkan jaket, baju kameja selai, dengan baju tshirt berhoodies. Aku nak buat keje gile pakai lagi 3 lapis baju hahaah padahal sedia ada dah pakai tshirt dengan kemeja. 


Nasib baikla bila masuk toilet tu aku berpikir dengan rasional ... aku rasa macam melampaunye kalau pakai baju sampai 5 lapis hahahaa. Nanti karang dekat imegresen polis tu raba raba eh apesal banyak lapis sangat baju kau ni hahha so aku pakai 4 lapis je. Tshirt berhoodies tu tak pakai. Pukul 7.00 malam baru naik ke Departure Hall. 




Ni je beg aku. Please lepas. Pleaseee...

Mula mula aku pegi Money Changer dalam Departure Hall tu, tukar duit dong yang berbaki, 200.000 dong dapat RM30 je adoi. Takpelah dah lepas makan dekat KLIA2 nanti hahaha.


Dah tukar duit, 7.10 malam aku pegi kaunter Airasia untuk verify document (boarding pass dengan passport) dan timbang check in baggage. Backpack aku 7.7kg. Diorang lepas je, tapi kena masukkan sleeping bag dalam backpack. Sebab 1 Cabin Baggage + 1 Laptop Bag OR 1 Handbag. Diorang kata sleeping bag is not either laptop bag or handbag, takut tak lepas dekat boarding gate nanti. Aku pun pegi lah kerusi dekat tepi... selongkar balik backpack. Gilo sungguh. Sleeping bag masukkan dalam, dan keluarkan bag kamera aku sebagai handbag. 

Tengah duk menyelongkar tu tibe tibe aku terdengar... Miss Nuwul Syahila Mansor bla bla flight AK525 to Kuala Lumpur please proceed to Gate 19 for FAST BOARDING ......

NAMA KENA PANGGIL WEYYY! Terkejut gila aku masa ni rasa nak menggelupur dekat situ jugak haha tak pernah seumur hidup kena panggil nama. Glemer sekejap. Ape lagi mencicit aku berlari masuk ke dalam dengan beg ape semua. 



1) 7.17pm : PASSPORT CHECK

Kaunter imigresen nye banyak, tapi ikut nationality. Dahla lama gila pegawai tu check passport sorang sorang. Cuak dol. Kalau ter tinggal flight lagu mana? Depan line  aku ada 3 orang pakcik aku agak dari Jepun. Semua macam orang bisnes bisnes segakkk haha. Dalam pada cuak tu aku tengokla boarding pass aku. 

Boarding Time  19:35

19:35 tu maknanya... pukul 7.35 malam!!! Laaa macam mana la tadi aku boleh tersilap ingatkan boarding pukul 8:35. HAMSAPPPP!!! Aku bab bab nombor ni lemah sungguh la. Padanla kena panggil nama bagai, aku bajet masuk pukul 7 dah awal gila haha. Lepastu aku mengintai tiket pakcik Jepun yang beratur dekat depan.  Tiket pakcik Jepun tu Thai Airways kot, boarding pukul 815pm. (Masa ni the same guest yang tengah check passport tadi tak siap siap lagi tau). So aku pun cuit dia dan tanya What is your time? sambil tunjukkan masa dekat tiket aku.


 Tapi dia macam takpaham kot, dia angguk angguk je. Dah aku pun tak explain betul betul cuak sangat. Aku macam, alah pakcik ni. Lepastu dia pandang depan. Senyap. Muka dia macam berpikir pikir. Tiba tiba buat muka terkejut. Dia pusing, mintak tiket aku dan tengok balik. Heyy!!! You're very late!!! Terus dia bagitahu pakcik lagi 2 orang dekat depan dan diorang semua bagi line dekat aku hahahaha terharu gila weh! Thankyou Thankyou Lepastu terus giliran aku. Masa aku tengah menunggu check passport diorang bertiga macam bercakap sesama diorang betapa nya aku dah lewat gila sambil tunjuk jam tangan diorang. Haha beriya je. Sebab Jepun kot, diorang kan mementingkan masa....





2) 7:25pm: SECURITY CHECK

Lepas dengan imigresen berlari pergi security check pulak. Nasib baikla tak panjang line dia... Terus letak backpack, letak handbag, letak topi tudung saji dan cross ikut gate tu. Kena raba dengan polis perempuan tu, OK CLEAR. Tapi... bag kamera aku tak lepas. Kena lalu balik ikut scanner tu sampai 2 kali. Lepas kali ketiga, security tu bagitahu kena bukak beg tu sebab ada something. PULAKDAH! 


Aku dahla lambat. Haaaa aku tahu dah... Ni mesti sebab pisau aku tu kan? Kalau nak tahu... bila travel mana mana especially sendirian aku akan bawak stationary knife tu masuk dalam poket. Terus aku meh sini meh meh, ambik beg aku tu lepastu selongkar selongkar, bawak keluar pisau tu daripada satu ruang berzip dan bagi dekat security tu. Hahahaha gile ingat cite rambo ke nak bawak pisau naik flight hah? 

OK, DONE? Aku tanya security. 

Are you late?

Yesss!!! Can I go now?

Security tu angguk. Terus aku berlari macam tak cukup tanah. Flight aku dekat gate 19. Tapi yang sangat bersyukurnya, tak payah berjalan jauh. Dekat je turun eskalator dah sampai. Aku rasa kalau gate 19 dekat KLIA2 sah sah komfem aku miss flight dah. Alhamdulillah selamat semuanya. Flight boarding pukul 740pm, dan seat aku di tengah. Tapi window seat kosong so beralih lah aku ke window seat supaya dapat tengok view dan boleh sandar kepala hehe.






Siapkan jurnal sementara menunggu flight seterusnya ke Kota Bharu. Every related things (maps, entrance tickets, brochure) semua aku tampal dalam jurnal ni. 


TOTAL EXPENSES (8D7N) RM1080

Airasia KL-Hanoi & Ho Chi Minh-KL RM255
AIG Travel Insurance (Basic) RM39 *CLICK HERE
Hostels/Foods/Entrance Tix/Train Tix/Other transport RM700
Hoi An Hotel + HCM dorm (hostel.com via debitcard) RM91


Jumlah ni termasuk semua perbelanjaan. Sebelum bertolak aku tukar RM350 kepada Vietnam Dong dan RM350 lagi kepada US Dollar. Cukup cukup je. Cuma, aku tak masukkan sekali RM200 yang aku tukar last minute dekat Hoi An sebab duit tu pakai untuk beli souvenir semata-mata. Rasanya berbaloi lah jumlah ni dengan apa yang aku experience sepanjang di Vietnam ni. 


Pendapat peribadi aku, kos untuk travel tu takdelah terlalu mahal sampai beribu riban. Kalau saving seratus je pun dari awal tahun, hujung tahun dah cukup untuk pegi travel. Antara nak dengan taknak, antara kepentingan dengan kehendak... Kalau dah minat nak backpacking apa pun jalan hihihi okey terima kasih kerana membaca, maaf kalau tersalah bahasa dan semoga perkongsian yang bermanfaat. 


Bye Bye!



19 January 2015

Vietnam Day 8 Ho Chi Minh City


Hah. Dah Masuk hari terakhir aku di Vietnam. Tak sabar nak balik kampung. 

Apepun, Selamat Pagi Ho Chi Minh! 




Checklist harini tak banyak. Aku cuma nak pegi pasar Ben Thant usya backpack kalau ada yang berkenan, Reunification Palace dan Saigon Post Office sahaja. Mula mula aku ingat nak ambik tour half day ke Chi Chi Tunnel lepastu pikir pikir balik erm malasla pegi masuk hutan masuk terowong bagai, aku explore the city je lah masa pun tak banyak. Malam karang flight balik dah. 




Seawal 6.30 pagi aku dah bersiap dan turun untuk breakfast. Breakfast di Phan Anh Hostel ni boleh tahan. Roti dia besar dan lembut, makan dengan cheese and butter je. Air boleh pilih nak air apa so aku pilih kopi ais. Pekat gila. Berbaloi baloi duduk sini bayar RM25 je, dorm bersih gila and breakfast pun ok. Cuma tak best sebab jauh sikit dari Pasar Ben Thant. 


Dalam pukul 7.10 pagi aku mulai keluar daripada hostel dengan beg galas kecik dan map di tangan. Aku belum check out lagi sebab aku ingat dalam pukul 1130 nak balik ke hostel untuk solat dan mandi lagi sekali. 




Lorong daripada hostel nak keluar ke jalan besar iaitu Pham Ngu Lao Street. Dah keluar lorong ni jalan lurus je dalam 15 minit, nampakla Pasar.Ben Thant. Kalau ikut map yang diberi jarak dari hostel ke Pasar Ben Thant kira kira 1km. 




Dah sampai Ben Thant. Tapi masa ni pasar belum bukak, kul 10 pagi karang baru diorang meniaga. Aku masuk berjalan dalam ni dengan hajat nak keluar pintu di sebelah sana. Lalu satu kedai jual souvenirs... penjual dia perempuan muda 2 orang. Kedai dia je yang dah bukak. Yang lain baru nak kemas kemas barang. So aku tengok, pegang pegang keychain dengan barang barang yang dijual kedai dia tu tu. Skali dia kata ape dekat aku...

Kid... Where's your mum? dad?

Hoiii ingat aku budak sekolah ke hah nak kid kid bagai??? Aku wanita dewasa okey!!! Suke suke hati dia je nak kid kan orang, agaknya dia ingat aku duk pegang pegang barang tu nak beli takde duit tapi mak ayah pulak dah tertinggal dekat kedai lain hahahahaah hamsap!

Aku cakapla aku jalan sorang je. Lepastu diorang tanya dari Malaysia ke, Haah la Malaysia. Lepastu tanya lagi tak takut ke jalan sorang... huh malas aku melayan. Aku pulak nak cepat so tinggalkan je haha. Okay. Dari Ben Thant berjalan lagi dalam 500m untuk ke Reunification Palace (gambar 1st). 



Reunification Palace 
30.000 dong ($USD1.5)


Kawasan istana ni sangat luas dan dahulunya digunakan oleh President Vietnam dari tahun 1967 hingga 1975. Masa aku sampai ni awal lagi, pukul 745 pagi macamtu kot, pengungjung pun sorang dua je so takdelah bersesak dalam tu nak ambik gambar. 


Di dalamnya terdapat bilik bilik yang digunakan oleh pemerintah dahulu seperti Bilik MeetingConference Hall, Reception Hall dan sebagainya. Fancy dol. 






Memang takde orang. Rugi aku tertinggal monopod, kalau tidak boleh selfie tanpa segan silu. Lepas aku dah keluar tu barulah nampak bas bas tour & rombongan pelancong sampai. 




Bilik presiden




Helikopter di tingkat paling atas. Bangunan ni mempunyai 4 tingkat.




Letih la jugak meneroka dalam ni sebab luas lepastu naik pakai tangga bukan lif. But it's worth it. 




Dekat pintu masuk ada kedai jual souvenirs , air minuman apebende semua so sebelum meneruskan perjalanan ke lokasi seterusnya beli air lemon ni dengan harga 15.000 dong dan sekeping poskad dengan harga 10.000 dong. 




Ni simpang depan palace tu, banyak gila moto ok! Cross lepastu jalan terus je, nanti jumpa lah Cathedral & Central Post Office. Setiapkali nak melintas jalan mesti rasa macam weh aku nak bunuh diri ke ape ne takmau mati dekat negara orang takmau takmau...




Dalam 500 meter daripada palace, jumpa dengan gereja lama ni yang dibina semasa pemerintahan France di Vietnam. Memang cantik seni bina dia cuma sekeping ni je aku ambik gambar. Saigon Post Office terletak betul betul di sebelah gereja ni. 


Saigon Central Post Office


Pejabat pos ni pun dibina semasa pemerintahan France, boleh nampak pengaruh dalam seni bina dia. Tapi malangnya masa aku sampai ada construction tak berapa cantik. Diorang nak cat semua warna gold kot. 


Deco dekat dalamnya pun cantik, dan bukan terhad kepada hal hal mengepos sahaja. Di bahagian sisi kiri dan kanan ada kedai kedai menjual pelbagai jenis barangan daripada souvenirs, kopi, dan sebagainya. Dekat tengah tengah pejabat pos tu pun ada orang jual souvenirs. Kalau nak beli fridge magnet beli je dekat sini sebab murah berbanding di Ben Thant. Poskad pun murah, 5.000 dong je sekeping tadi aku beli di palace 10.000 dong sekeping hamsap sungguh nasib baik tak beli banyak tadi. 




Potret Ho Chi Minh sebesar besar alam digantung

Aku beli dalam 10 keping poskad untuk pos ke member. Tapi wifi takde pulak nak tanya alamat. Dekat sebelah pos office tu ada cafe Dunkin Donut, dan ada free wifi so masuk dalam tu minum pagi sambil tulis poskad dan online. Donut sebiji dengan kopi ais cuma 29.000 dong. 


Pukul 10.30 pagi aku masuk pos office balik beli setem (harga setem untuk sekeping poskad hantar ke Malaysia = 11.000 dong), terus masukkan dalam kantung pos dan berjalan balik ke hotel. Aku sampai kira-kira jam 11.20 pagi. Mandi, solat, dan pukul 12.30 tengah hari check out. 

Jarak perjalanan:
Hostel - Ben Thanh 1km
Ben Thanh - Palace - Pos Office - Palace - Ben Thanh 1km
Ben Thanh - Hostel 1km
Total 3km pagi tu exercise jalan kaki!!!




Awal lagi baru pukul 12.30 tengah hari. Flight aku malam karang kot. Aku ada banyak lagi masa di Ho Chi Minh jadi aku tinggalkan backpack di kaunter hostel dan keluar balik ke Ben Thanh. Maksudnya aku jalan kaki balik 1km untuk pegi Ben Thanh haha gila tak? 




Ni jalan sepanjang nak ke Ben Thanh. Ade banyak je hostel yang lagi dekat sebenarnya, kalau nak datang shopping memang tak praktikal lah nak duduk di Phan Ahn Hostel yang aku duduk tu, nak mengusung barang ape semua kecuali korang ulang alik pakai teksi.




Jalan lurus je. Jalan daripada arah aku datang tadi.... Kalau jalan laju 10 minit kalau jalan slow 15-20 minit. Aku bajet pukul 3 petang balik hostel lepastu baru bergerak ke Airport. 


Aku tak ambik banyak gambar pun semasa berjalan sebab takut, kamera memang simpan dalam bag. Nak bawak keluar fon pun takut takut sebab ramai yang pesan simpan fon jangan bagi orang nampak. Aku pun takut jugak, kena ragut di tempat orang habisla nauzubillah mintak dijauhkan. Sentiasa beringat. Tapi alhamdulillah takde ape ape. Stationery knife sentiasa ada dalam poket seluar. Haa pisau tu pun ada hal nye jugak nanti aku story. 


Ben Thanh Market 


Dalam ni macam macam yang dijual. Memang syurga untuk membeli belah. Orang Malaysia pun ramai dalam ni. Tapi reception hostel kata kalau nak beli souvenir lagi murah dekat Saigon Square. Tapi aku tak pergi pun ke sana dah aku pun bukan nak membeli belah beria sangat. 


Ingat tak duit sejuta dong yang aku tukar di Hoi An kalau korang baca entri sebelum ni? Sebenarnya kan, aku tak sentuh pun duit tu meaning that, kalau aku tak tukar pun tak apa. Cukup je dengan duit yang sedia ada sampai pegi airport. Tapi... tak boleh la shopping souvenir hehe. So aku pikir aku habiskan jelah sejuta tu beli apa apa yang patut. Kalau tukar balik ke Ringgit mesti rugi dengan kadar pertukaran kan? Lagipun nilai Ringgit dah jatuh...



Ho Chi Minh ni tempat orang borong kain cotton murah kan? Tapi sepasang kain pun aku tak beli hahaha sebab malas nak mengusung jalan kaki bawak balik ke hostel, dahtu aku tak ambik extra luggage, takut bertambah berat dekat airport nanti habisla aku...




Kekacang dan manisan...




Vietnam ni terkenal dengan kopi kan? Haa macam macam jenis kopi ada. Aku beli Vietnam Coffee 500g dan Moka Coffee 500g bawak balik rumah dengan harga 100.000 dong dapat free penapis. Dia akan kisar terus dan packing dalam plastik kedap udara cantik cantik. 




Lepastu keluar daripada Ben Thanh ikut west exit kot, ada satu lorong. Dekat lorong tu banyak jual backpack... kasut... windbreaker... seronok cuci mata. Sebelum datang dulu beriye nak cari backpack Vietnam... last last dah sampai sini hmmph malaslah apebende la hahaha motif sungguh. 




Esok esok kalau nak pegi Nepal bolehla beli baju sejuk macamni.




Ni ha lorongnya. Ada satu restoran Halal dekat sini Saigon Seri Penang, nampak macam best je so aku masuk dalam. Nak makan nasikkkkk!!!




Tomyam Seafood + nasik putih 84.000 dong OKlah, boleh lah tomyam dia. Air aku tak order minum air mineral yang dalam beg je lololol cheapskate. Lepastu berjalan kaki sejauh 1km lagi balik ke hostel ambik backpack. Aku jalan steady je, tak laju. Kena simpan tenaga...




Dah sampai hostel dalam pukul 3pm, ambik backpack dan re packing masukkan barang barang yang baru beli tadi. Beg kena nampak kecik dan ringan supaya lepas masuk kabin. Dekat reception tu ada kerusi jati besar. Depan depan tu jugak aku menyelongkar beg bawak keluar baju apebende semua hahaha lantak ler. No Pain, No Gain!! *tibe tibe


Lepas shopping apebende semua tadi, aku ada extra 250.000 dong. Untuk pergi ke airport boleh naik teksi dengan harga 200.000 dong atau naik Public Bus 152 dengan harga 5.000 dong sahaja dalam 80sen kot. Komfem la aku naik bas, kate backpacker kan. Daripada hostel aku kena jalan kaki ke Stesen Bas. dan stesen bas tu letaknya betul betul depan roundabout Ben Thanh Market. Kena jalan lagi 1km ikut jalan yang sama tadi hahaha aku rasa usia wanita aku dihabiskan dengan ulang alik macamni je. 




Total jalan kaki harini 6km. Berapa kali ulang dah jalan ni haha gile sungguh. Sampai bus stop, nasib aku baik sebab bas 152 baru sampai, terus aku naik dan bayar 5.000 dong. Driver bas ni bagus takde kena scam apa dan aku diberi tiket. 

.....bersambung

09 January 2015

Vietnam Day 7 Na Thrang - Ho Chi Minh SE7 Train


MAAF, entri Vietnam di hold seketika sebab Tanah Merah effect masa banjir haritu, alhamdulillah air banjir tak sempat masuk dalam rumah aku tapi satu bandar Tanah Merah bergelap takde letrik, line internet dan air paip selama seminggu... huhuhu

Nanti aku kongsikan gambar banjir dekat Tanah Merah.

Vietnam Day 1 Hanoi


Keretapi sampai di stesen Na Thrang kira kira jam 8.40 pagi , aku cepat cepat turun untuk bertukar daripada koc 7 (Soft Seat) ke koc 2 (Hard Seat).



SE7 Reunification Express
Na Thrang (8.35am) - Ho Chi Minh (4.00pm)
Hard Seat / 191.000 dong




Macam gini lah rupa Hard Seat. Local je takde foreigner kecuali aku sesat sorang. Sebenarnya seat aku di tengah tengah koc tapi aku tengok seat hujung ni kosong, jadi aku duduk sini jelah. Privacy dan senang sikit nak ambik gambar. 




Kalau tren SE3 yang aku naik dari Hue dulu hard seat dia masih ber air condition, tapi tren SE7 yang aku naik ni cuma ada kipas siling dan dia punya tingkap jenis open air berjeriji. Agak bahang sikit tapi takdelah sampai berpeluh peluh sebab sentiasa berangin kan. 

Aku suka koc open air macamni sebab boleh dengar bunyi keretapi. Taktahu la perangai aku ni pelik sikit.. rasa seronok dengar bunyi keretapi yang tengah laju. Nak ambik gambar pun clear sebab boleh letak lens kamera di celah celah jeriji tu. 




Sepanjang perjalanan dari Na Thrang pemandangan di kiri aku ialah sawah padi, kebun, kawasan berpasir dan sawah padi lagi berlatar belakangkan bukit bakau. Memang cun. 




Tanaman ubi kayu.




Kawasan perumahan tak kelihatan langsung, kecuali dekat dekat nak sampai Ho Chi Minh. Sebelum tu dari pagi sampai ke petang mengadap bukit dan kawasan tanaman jela.




Kalau ikutkan, duduk dalam tren dari 8 pagi sampai 4 petang. Aku tertanya tanya macam mana la aku boleh tahan duduk macamtu punya lama, tanpa makanan, tanpa internet... Peh. Bajet bajet bersatu dengan alam dah sebab layan pemandangan je haha. Kalau diminta untuk ulang naik sekali lagi dari Da Nang ke Ho Chi Minh... upah pun aku taknak dah. Cukuplah sekali merasa pengalaman naik keretapi Vietnam ni. Apepun pemandangan dia memang terbaik. 




Ada satu kawasan tu penuh dengan kambing biri biri, yang lawaknya dekat perut biri biri tu ada tanda X hitam besar besar. Hahaha ingat cerita Ali Baba Bujang Lapok ke haaa?! Sapelah rajin pegi sray dekat kambing tu macamtu. Agaknya tuan dia taknak kasi orang curi kambing dia kot. Senang tak tertukar dengan kambing orang lain. 




Di tengah tengah antara kerusi tu ada macam meja kecik so boring boring bolehla aku menulis jurnal aku. 



Dalam pukul 1130 pagi, keretapi berhenti di  satu stesen. Aku tak tahu apa nama stesen tu. Ada beberapa orang perempuan dan budak budak datang menjaja buah anggur. Diorang jualbeli melalui tingkap, jeriji tu boleh angkat sebenarnya... Aku usya je diorang, tapi takde pulak yang datang dekat aku rasanya sebab dia nampak foreigner and diorang pun susah nak berkomunikasi kot. 



Dah lama tu barulah sorang perempuan datang, dia halakan seplastik anggur merah dari bawah. Aku rasa dalam setengah kilo kot banyak la jugak. How much How much? Perempuan tu keluarkan not 10.000 dong tunjuk dekat aku. HAAA?!!! Biar benar! Tahu tak, 10.000 dong tu kalau convert dalam RM1.70 je, kau biar betul kakak! Baru nak terkejut sebab harga murah keretapi dah bergerak. Memang tak sempat la nak beli dengan tingkap aku tu belum terangkat. So, aku tak beli.

Alah rugi... Dahla belum makan pape. 

Aku pandang sebelah kanan. Sebelah aku tu, sepasang pakcik makcik. Atas meja diorang ada anggur, dalam plastik yang diorang beli tadi. Aku tak sengaja terpandang masa diorang tengah bukak bukak makan anggur tu.... dan kebetulan pulak pakcik tu nampak aku pandang hahaha. Terus dia offer anggur dia. Malu wei. Aku sengih sengih je cakap no no thanks, tapi pakcik tu potong setangkai dan datang hulur dekat aku. Aaaaa malunyeeeeeee! Tapi aku ambik je. Hahahahah

[Faith in humanity : RESTORED]




Dapat anggur. Terima kasihhhh pakcik makcik!




Pakcik yang baik tu. Isteri dia terbaring tido. Mula mula aku naik keretapi diorang duk usya usya aku mesti pelik kan dari mana lah datang budak kecik ni atas keretapi sorang sorang pulaktu nak pegi mana lahai hahahah




Pemandangan sawah padi. 




Kawasan berpasir pulak. Banyak pokok kaktus tumbuh liar dekat sini.




Bukit berbatu. 




Ni sawah padi yang warna kuning pulak.




Nampak tak apa yang aku nampak? Tak nampak ke... Jap nak zoom.




Haaaa kau tengok makcik makcik Vietnam tuh semua. Cara cara kaki tu nak landing harus terror k. Yang sorang lagi tu pulak boleh selamba baring dekat lantai macamtu sambil baca majalah mastika. Level swag masing masing tu taknak kalah betul.




Keretapi sangat laju, sekejap pemandangan sawah padi kuning tiba tiba dalam sekelip mata pemandangan sawah padi hijau pulak. Ada masa masa tu aku pegang je kamera, set lens dekat celah jeriji tu siap siap, nampak view cantik terus snap. Kalau nampak view cantik baru nak bawak keluar kamera nak ON ape semua memang tinggal kenangan jelah. 




Luas sungguh sawah padi depa. Entahla dari pagi sampai ke petang kebanyakannya sawah padi je. 




Ni aku rasa tempat orang tanam buah naga kan? Tapi pokoknya takde.


Stesen terakhir keretapi tu singgah sebelum sampai di Ho Chi Minh kira kira jam 3.25 petang, ramai jugak manusia yang naik. Ada sekumpulan remaja laki perempuan ni. Yang lelaki tu, dia check tiket dia lepastu dengan muka ketat ya amat bagitau nombor tiket dia tu dekat aku dengan maksud suruh aku blah. 

Baru lah aku teringat bahawa aku duduk entah seat sape sape, sebab seat aku kan sebenarnya dekat tengah. Haaa tak pasal pasal kena halau! Bangunlah aku dengan backpack ape semua pergi ke tengah koc. Tapi seat aku dah ada orang duduk, so terpaksa aku duduk tempat lain. Nasib baik la ada kosong. Alah tak lama dah nak sampai...




Masuk area bandar dan bila keretapi lalu dekat jalan raya yang disekat macamni, terus aku jadi culture schock dan trauma. Banyak gila motosikal weyyy! Baik di jalan kecik mahupun jalan besar,  berlambak lambak motosikal. 


THIS IS HO CHI MINH! 



Sampai Stesen Keretapi Ho Chi Minh jam 4 petang. 




Ga Sai Gon 




Rupa bentuk bahagian dalam. 

Tingkat atas untuk beli tiket. Pakai sistem nombor giliran ok. Aku beli beberapa jenis air minuman dekat sebuah mart di sini dengan harga 28.500 dong. 




Stesen Keretapi Saigon (Ho Chi Minh) daripada luar. Kemudian naik teksi Mailinh mintak drebar hantar ke Bui Vien Street. Terus gi hostel. Nak rehat. Takmau pegi mana mana dah. 




Bapak la ramai motosikal dekat roundabout ni. Lepastu diorang ikut suka suka hati nak pusing ke mana. Tengah tengah teksi bergerak tiba tiba ada sebijik moto cross depan teksi ni haaa gila betul. Pening. Aku memang tabikla dengan pengguna jalan raya dekat Ho Chi Minh sebab power bawak kenderaan dalam traffic macamni walaupun tak berapa mengikut peraturan jalaraya. 




Drebar teksi macam muka Beto Kusyairi dan aku agak si Beto ni ada jugak kelentong nya, sebab dia lalu depan Ben Thanh Market. Sedangkan aku tengok peta boleh je lalu jalan yang lagi dekat. Kira kira 15 minit aku ditinggalkan depan satu lorong dengan tambang 60.000 dong. Katanya hostel aku dalam lorong tu. Yang aku hangin nye, bila masuk dalam cari takde pun! 


Aku dah booked dorm untuk satu malam di New Saigon Hostel, yang terletak di No 270, Bui Vien Street. Tempat dia berhentikan tu memang betul Bui Vien Street, tapi hostel aku bernombor 270 bukan di lorong tu. Hamsap sungguh. Terpaksa aku berjalan kaki cari sendiri sampai sesat birat berpusing tempat yang sama. Penat ok! Punyalah susah nak cari. Aku berpandukan nombor nombor dekat papan tanda kedai je. Bila dah nombor 200 tu tahu lah dah nak dekat. Jalan lagi... akhirnya jumpa jugak New Saigon Hostel di hujung jalan yang panjang.



Tapi cerita belum habis di situ. Bila aku nak check in, kakak pengurus dia Mrs Hang kata female dorm yang aku dah booked penuh sebab orang yang sepatutnya check out haritu tak balik balik. Barang masih bersepah dalam bilik. OMG. Tapi... Mrs Hang kata dia akan pindahkan aku ke hostel lain yang berdekatan (hostel dia jugak) dan aku akan dapat bilik dorm yang sama. 

Erkkk. Mungkin kah Mrs Hang ni ada sindeket mak ayam? Hahahaha

Aku tanya dia macam macam, jauh ke hostel tu, kena bayar lebih ke bla bla bla last last OKlah. Aku dibawa (dengan motosikal) oleh Mrs Hang to the other hostel yang terletak bersebelahan Thai Binh Market. Terus check in dorm. 


 Phan Anh Backpackers Hostel 
373/6, Pham Ngu Lao Street, Dist 1, Ho Chi Minh
Female Dorm/ ($USD8)


Nora bagi 4 Bintang! 

Sangat bersih, just like the picture. The cleanest dorm I've ever been to. 
Setiap katil ada personal socket plug & reading lamp.
Comfy bed, pillow, blanket and towel.
Paling penting, bathroom dia di dalam dorm tu so takpayah keluar dari bilik.
Power.


Ada sorang traveller dari Kanada, namanya Dianne friendly gila. Sambil aku menghilangkan peluh kitorang bertukar tukar cerita. Dia dah travel berminggu di South East Asia, esok nak balik Kanada dah. Seronok dengar cara dia bercerita sebab sangat educational, calm, motherly, the one you feel safe to talk to and the way she responded is very accepting that you feels like telling more and more. 

So aku tanya... are you a teacher? Dan aku betul! 

Haha sebab gaya dia memang gaya cikgu cikgu sangat. Tapi dia dah bersara. So no wonder la sangat best cara dia bercakap tu. Pengalaman mesti dah banyak. Dah tu aku pun mula la bukak cerita bahawa aku ni pun cikgu jugak. Baru posting, dihantar ke kawasan luar bandar ape semua. Katanya di Kanada pun, young teachers biasanya dihantar dekat rural area. Kawasan yang sejuk dekat bahagian utara. dan kitorang bertukar tukar cerita pasal hal hal pendidikan di negara masing masing. Hahaha ilmiah lah pulak aku tibe tibe! Lovely lah Dianne ni mengingatkan aku pada sorang lecturer dekat UPM dulu, Dr Tun. 



Malamnya aku kenyangkan perut dengan air je.Lepastu tidur. Esok kena bangun awal. 

....dan esok ialah hari terakhir di Vietnam




DISABLE