30 August 2015

Bali Day 2 Ulun Danu Bratan & Jatiluweh Rice Terrace




Hari kedua, kitorang dibawa oleh kawan Pak Wayan, iaitu Pak Udin sebab Pak Wayan ada hal tak dapat nak bawak kitorang jalan jalan. Pak Udin ni agama Islam asal dari Jawa, pun sama bagus dengan Pak Wayan jugak. Recommend! Waktu solat dia akan bawa ke masjid, dan dia pun solat sekali. 

Pak Udin (Tour Driver)



Itinerary Second Day:
Ulun Danu Beratan (Bedugul), Jatiluweh Rice Terrace, Tanah Lot, Krisna Mall
Rp450.000 (12 hours)




Bertolak jam 9.30 pagi. Destinasi pertama ialah Ulun Danu Beratan di daerah Bedugul. Ulun Danu tu maksudnya Temple. Di Bali ni ada banyak temple yang berstruktur begini tapi kitorang memilih Beratan kerana dia berlatar belakang kan tasik.


Masa perjalanan lebih kurang sejam, agak lama sebab jauh daripada Kuta. Sepanjang dalam kereta aku mengalami keadaan lalok yang agak kronik beserta mild headache. Agaknya sebab telan 650g paracetamol kot. Lagipun malam sebelumnya tak cukup tidur.


Moral of the story: Tidur yang cukup & berkualiti sangat sangat penting before every trip because you need to gain energy!




Ulun Danu Beratan
Entrance: Rp.10.000

Kami disambut dengan cuaca yang dingin. Cool cool gitu.




Yang tak best nya, langit mendung jadi bila bergambar tak berapa nak naik sangat. 




So this is the temple by the lake.




Yang ini cantik cantik ni lepas edit. Kalau tak edit color, murung je aku tengok gambar nya...




Dekat sini ada photographer yang tangkap instant photo tau, dia pakai dslr bagus yang dah setting cantik cantik. So, tak adalah kusam sangat gambar kita. Oh, bukan instax tapi instant. Gambar 4R. Aku beli sekeping dengan harga Rp15.000 sahaja (RM5). Siap letak dalam frame.




Bali Hindu kids yang bersembahyang di dalam kuil. 




Hindus in Bali is unique, they differ from the India’s Hindu, or other Hindu practitioners in the world. You can see Bali Hindus only in Bali, of course.

Contohnya dalam gambar, mereka menempel beras di dahi. 




Dari Beratan kitorang singgah jama’ solat di Masjid Besar Al Hidayah, dekat sahaj dengan tasik tadi. Masjid ni letaknya di atas bukit so boleh nampak pemandangan temple dan tasik dari perkarangan masjid. 




Bersolat di tempat asing pun boleh menimbulkan rasa teruja dan insaf. I mean, whenever we are, how far we travel… we’re still in Allah land yet we have to perform our duty to almighty Him. 




Pukul 2.20 petang, singgah lagi sekali dekat sebuah restoran tepi lereng bukit untuk makan tengah hari. Kitorang ajak Pak Udin makan sekali, Ain dengan Pak Udin order ayam bakar aku pulak ambik ayam penyet. Setiap set ayam didatangkan dengan sambal. 




Sambal dia Ya Allah pedas gile! Aku yang makan pedas pun sampai berair mata dan berasap hidung. Takbir! Tapi gigih makan sebab sedap, susah nak cari sambal pedas macamni kalau bukan di Indonesia… 




Banana Cheese ok ok je. 

Aku dah lupa nama resto ni tak silap Taman Sari. Kedudukan dia betul betul tepi lereng, boleh nampak pemandangan cantik. Total makan cuma Rp170.000 (dalam RM48) untuk 3 orang. Dan aku pun teringat harga makan dekat Jimbaran semalam. Grrr!


Pukul 3 kitorang teruskan perjalanan ke Jatiluweh Rice Terrace. Bali memang terkenal dengan sawah padi bertingket tingket. Plan asal nak tengok rice terrace dekat Ubud, tapi disebabkan masa dah jalan ke Ubud tak sama line dengan jalan Bedugul tadi maka kitorang terpaksa lepaskan Ubud dan instead, Pak Udin cadangkan Jatiluweh Rice Terrace.

Jatiluweh Rice Terrace
Entrance: Rp2500

Masa kami sampai, hujan. Tapi gigih turun dari kereta nak tengok bendang. Pak Udin bagi pinjam payung.




Sangat cantik. Saujana mata memandang. Rupanya Jatiluweh ni baru dinobatkan sebagai UNESCO Site. 




Maka, wajib bergambar pose pose silang kaki dengan payung Pak Udin berlatar belakang kan rice terrace. 




Kalau ada banyak masa dan cuaca bagus, boleh go down and walk through the terrace. Nak ke bawah, naik ke atas, pergi ke tengah, boleh je. Mesti kalau ambik gambar pun macam macam perspektif. Kitorang sekejap je dekat sini dalam 15 minit sekadar tengok & bergambar kenangan. Cukuplah.




Gambar terakhir di Jatiluweh.

(bersambung)


24 August 2015

Bali Day 1 Jimbaran Beach Seafood Dinner Review

Jimbaran Beach merupakan destinasi terakhir untuk hari ini.

Jimbaran Beach

Semua restoran di sini menghidangkan masakan seafood sahaja, ayam daging tak ada. Kenapa beriya sangat nak makan dekat Jimbaran ni ha? Sebab nya, banyak review mengatakan bahawa Jimbaran ni tempat makan seafood yang best di Bali. So… how best is the food? And how best is the price? Kitorang tak tahu. Lalai nak research sebelum pergi.

Pak Wayan tinggalkan kami dekat sebuah restoran. Tengok ada sign halal, insyaallah yakin. 




Kami diberi welcoming drink (air oren peach) dengan buku menu. Orang belum ramai masa ni. So terus pilih meja yang paling dekat dengan pantai.




Duduk je, staff datang letak lampu minyak ni. Romantik dol hahaha. 


Bukak buku menu….. 
Special Romantic Dinner set for 2 person Rp1.000.000 (1 juta rupiah)
Seafood dinner set for 2 person Rp 800.000
And other sets for 4, 6, person

Kitorang macam… WEYYYY MAHAL GILA! Mana nak mampu mahal mahal macamni… I mean, even our cash, both combined pun tak sampai sejuta rupiah hahahahahaha


Lepastu kitorang bawak buku menu pegi kaunter dan tanya, ada tak menu lain selain dari set set tu semua? Hahah MALUUUU. Luckily, ada. Boleh terus pergi ke tempat fresh seafood, pilih nak lauk apa dan masak macam mana. Prices is based on kilo, dan termasuk nasi, sayur, sup dan sambal. Air order asing. Kitorang order udang masak butter setengah kilo dengan sotong grill BBQ kot, setengah kilo jugak. 




Tengah menunggu makanan dengan sabar, aku dok perati ada geng geng pemuzik (pengamen) yang bergerak dari meja ke meja. Diorang bawak gitar, cello, dram yang besar besar dan akan menyanyi dekat kita. Nanti hulur la berapa berapa yang patut. Ada group awek awek Jepun 2 meja selang kitorang, siap menari nari lagi. Lepastu bila sampai dekat meja sebelah kitorang, couple Cina, diorang nyanyi lagu slow lenggok lenggok romantic sikit. Suara diorang memang best. Tapi… dekat dekat nak habis aku bisik dekat Ain, Wey lari weh larikk.


Pastu bangun pegi ke depan dekat stage. Kebetulan ada persembahan menari masa tu. Buat buat ambik gambar penari. 




Hahahahahha bijak tak? 

Lepastu bila rasa dah selamat baru kembali ke meja.




Duk sekejap, Pak Wayan datang. Dia bagitahu dia tak dapat hantar kitorang balik. Dia nak ambil orang dekat airport. Tapi… ada orang yang akan hantar kitorang nanti ke hotel, tak payah bayar dah. Datang nak inform pun sempat lagi tanya kitorang nak ambik gambar berdua tak? Hahahaha rajin sungguh Pak Wayan. Good Good. 




OK makanan dah sampai!


Review makanan:

Udang Butter tak sedap langsung, takde rasa lemak manis. Tawar je. 
Sotong boleh layan, but I have tasted sotong that is better than this. 
Sayur (kangkung) OK. 
Sup rasa macam hambar. Sangat. 
Sambal dia tu pulak… SO-SO je.
Kesimpulannya… Hwarghhhh Tak Sedap!

Kecuali kitorang dah tersalah masuk restoran tak best atau tukang masak moody haritu, I think Jimbaran Beach Candlelight Dinner ni overrated la. Tapi, bagi honeymoon couple mungkin best la kot, sebab suasana romantic berlatar belakang kan bunyi ombak di tepi pantai.


Tu belum part membayar. Kitorang bajet bajet dalam Rp250.000+ lah. Skali keluar resit… Rp387.000 termasuk GST dan service tax. Woi kalau convert RM, lebih kurang RM110 total (RM55 seorang). Makan seafood dekat Top Spot Kuching lagi murah, lauk lagi banyak dan lagi best kot. Kesiannya kitorang, rasa dia tak berbaloi pun dengan money yang kitorang invest. Sedih. Hahaha.




Penari yang ceria pun tidak dapat menceriakan hati kitorang yang berduka lara.




I am not saying that Jimbaran Seafood Dinner is not good overall, NO. Sebab ada banyak restoran dekat sini. Tapi kalau nak pegi makan kali kedua memang tak la. Kalau korang nak try jugak, mungkin boleh google dulu reviw review review restoran yang best. 


Dah siap makan, terus balik hotel. Dan tidur. Penat sudah.



19 August 2015

Bali Day 1 Pandawa Beach & Uluwatu



Assalamualaikum…

Lamanya tak update blog. Rindu. Dulu masa belajar di universiti, segala benda nak cerita dekat blog. Tapi itu masa dulu… Masa sekarang? Kirim salam! Aku tak ada masa nak blogging beriya. Blog pasal travel je, simpan untuk kenangan & rujukan. Itupun ambik masa nak siapkan satu satu. Masa banyak dihabiskan dengan hal sekolah. Pukul 10 dah lena di katil empuk. Tidak kurang juga sakit belakang, urat dan sendi yang menyerang tanpa amaran.

Sekian intro.




Hujung bulan Mei lepas aku ke Bali, Indonesia. Bali tak pernah termasuk dalam destinasi impian aku jujurnya. Tapi sebab ada kawan yang menyogok aku dengan tiket KL – Bali return semurah RM148 (yes, RETURN) maka aku jadi lemah longlai dan sedar sedar dah berada dalam flight Malindo ke Bali……


Trip ni masih mengekalkan tema backpacking (self-explore) tapi tak tough sangat. Sendu sendu je, seringat aku tak ada naik public transport pun (bas/tren) sebab tu macam kureng kot. Aku pergi berdua dan sepanjang trip ni kitorang naik kereta atau teksi siap sahaja. 




Sampai di Denpasar Airport, kitorang naik teksi ke hotel yang telah di tempah awal melalui booking.com. Harga teksi rp70.000 dan dibayar menggunakan kupon. Ia adalah fixed price berdasarkan lokasi korang nak tuju, so tak perlu risau kena scam ke apa.


HOME 36@CONDOTEL, KUTA
 Kami stay dekat sini. Harga bilik RM116 per night untuk standard twin room.


Kami stay dekat sini. Harga bilik RM116 per night untuk standard twin room.

Pro; lokasi cun iaitu betul betul di pesisir Kuta Beach. Dekat dengan kedai kedai yang hidup pada waktu malam (sebenarnya hotel ni satu bangunan dengan Discovery Kuta Mall). Dekat dengan Money Changers & Kuta Art Market. Wifi OK.

Kons; standard room tak ada tingkap so tak boleh tengok pantai pun. Elemen Bali tak nampak sangat dalam decoration dia, lebih kepada funky fusion gitu.


Bila sampai hotel, kitorang tanya staff dekat mana boleh dapat driver untuk bawa jalan jalan. Kebetulan dia ada kenalan supir, so lepas tawar menawar dapat harga rp800.000 untuk perkhidmatan supir sepanjang dua hari (half day + 1 full day) berdasarkan tempat tempat yang kitorang nak lawati. Lepas mandi dan solat jama’ kitorang keluar ke lobi. Pak Supirnya dah menunggu. Pak Supir kitorang namanya Pak Wayan, agama Hindu dan sangat peramah orangnya. 



Itinerary First Day:
Pandawa Beach, Uluwatu Temple & Jimbaran Beach (Dinner)
Rp350.000 (6 hours)



Daripada hotel kami dibawa ke Pandawa Beach, mengambil masa kira-kira 30 minit. Sebenarnya kitorang tak tahu pun pasal tempat ini tapi disebabkan ia berada di tengah jalan ke Uluwatu maka singgah sahajalah.




Yang istimewa tentang Pandawa Beach adalah bukit berbatu di kiri kanan jalan masuknya. Di bahagian yang menghadap laut, bukit berbatu ini dikorek bentuk empat segi dan di dalamnya didirikan patung-patung Hindu yang aku agak dalam 10-12 kaki.




Ada macam macam aktiviti boleh dibuat di Pandawa Beach ni. Kayak, Parasailing, Banana Boat, nak mandi manda dan berpiknik sahaja pun boleh. Tapi… daripada apa yang aku perhatikan, local tourist (mungkin daripada tanah Jawa) cukup ramai di sini.


Macam Pantai Chenang di Langkawi atau Pantai Batu Buruk di Terengganu.
Daripada Pandawa Beach terus ke Uluwatu. Perjalanan aku rasa ambik masa dalam 40 minit,


Uluwatu merupakan kawasan tebing tinggi di tepi laut. Pemandangan sangat cantik dan antara tempat wajib singgah sekiranya berkunjung ke Bali. 


Sebaik sahaja sampai nampak pemandangan laut daripada tebing, aduhhh cantiknya! 

Uluwatu Temple 
Entrance: Rp30.000




Tempat berjalan dia ni macam tembok besar china kalau tengok, naik turun naik turun. Setiap sudut pun nak berhenti ambik gambar pemandangan.




Sebenarnya boleh jalan from one end to another. Tapi kitorang start dari tengah dan terus mendaki ke kawasan temple di atas tebing.




Tebing ni berpagar batu. Tapi, ada satu kawasan yang membolehkan korang keluar untuk ambik gambar macamni. Jangan terjerumus ke bawah lembah sudahla... Yang seronoknya, Pak Wayan supir kitorang tu bagus. Kejap kejap dia offer, “mau foto?” MASALAHNYA FOTO YANG DIA AMBIK TU SMART GILA! Kadang kadang dia ambik gambar candid. Macam, eh bagusla pak supir kitorang ne! Sangat recommended. Nanti aku share contact number dia ok!




Sebenarnya boleh jalan from one end to another. Tapi kitorang start dari tengah dan terus mendaki ke kawasan temple di atas tebing. 




Kebetulan masa kami sampai di perkarangan temple, ada orang tempatan beragama Hindu yang datang untuk sembahyang. Mereka berpakaian serba putih. Sekali tengok macam pak pak lebai dekat kampung kita tapi jangan tertukar ye! Hehe. 




Majoriti 90% penduduk di Bali beragama Hindu. Tapi tak susah nak cari makanan halal dekat sini insyaallah sebab ramai pelancong muslim dari Tanah Jawa yang datang.
Ok, ini Pak Wayan supir kitorang.

Sangat recommended sebab servis bagus (InsyaaAllah). Peramah (suka bercerita pasal sejarah & budaya Bali), suka ambik gambar kitorang dan baik sangat. Macam ayah ayah gitu. Kalau korang nak ke bali dan perlukan supir, mungkin boleh contact Pak Wayan ni:

Wayan Sukada (Tour Driver)
+62 811 386 818
+62 8786 247 0071

Aku share bukan sebab dapat komisyen ke ape kah kah. Tapi sebab puas hati dengan service dia. Kalau kita rasa ok, mesti kita akan recommend




Menunggu matahari terbenam bersama sama pengunjung lain.




Kalau ada kelapangan, boleh tengok Kecak Kecak Dance. (OK nampak tak manusia ramai dekat tempat yang macam mini stadium tu? Show diadakan di situ, tapi berbayar lah) Kecak Kecak Dance ni dipersembahkan oleh kaum lelaki Bali, macam persembahan semangat gittuw dan dibuat semasa matahari terbenam. Kitorang tak pegi sebab takut lewat pulak.




Akhirnya, matahari  melabuhkan tirai. Dalam pukul 6++




Monyet agak banyak dekat sini, ibu bapak adik makcik pakcik semua kaum kerabat monyet ada. Kena hati hati. Mereka tak serang manusia, tapi kalau pakai spek atau makanan dalam plastic memang dia akan panjat dan curi. Ada sorang budak lelaki 4-5 tahun dah kena, kesian. Komfem trauma takutkan beruk seumur hidup.




Dari Uluwatu kami bergerak ke Jimbaran Beach. 

Nak candle light dinner katanya… krik krik (bersambung)





09 August 2015

Pulau Perhentian Snorkeling Day Trip


I have been to a few places before, and appreciate my experience at each of them. But Perhentian Island is something special. It is the only place I wanted to go over and over again after every trip.


*******************

Disclaimer:
To maintain the originality, I did nothing with the exposure or color composition of the pictures. Everything published is as what I captured from my camera. I just cropped and changed the size, so it is easier and faster to be uploaded into blogger.




Not long ago, my campus best friend Nadia and I planned a snorkeling trip to Pulau Perhentian. Nadia is someone who loves the sea as much as I do... so I recommend her to visit Pulau Perhentian since my experience here was good and the island is undeniably beautiful. 


Day passed, finally Nadia arrived Tanah Merah my hometown, all way from KL. She stayed in my house and the next morning we drove to Kuala Besut Jetty for about 45 minutes. For safety I park the car in a gated parking for RM10/day fee. 


From Kuala Besut Jetty we took Snorkeling Day Trip for RM110/person. Its ok to go and find snorkeling package from the island later, but we were afraid that snorkeling trips might be full since its school holidays. Plus, we have just one day in the island that nobody would risk to loose anything. So we took the package which included return boat from jetty to island and full day snorkeling trip. 




The speedboat depart at 9 am. Before going we have to pay for the Marine Park Conservation Fee for RM5 each person.




The boat ride was crazy. The ocean is so wide - like a moving carpet. I lost my thought enjoying the endless ocean... when suddenly the motor hit something and the boat stop. All of us stranded  for like 5 minutes until another boat came and we were moved, right at the middle of the ocean. 


The journey continued and we arrived at Coral Bay Jetty, Pulau Perhentian Kecil around 9.50 am. Just tell the boat man the name of your chalet and he will stop at the nearest jetty. We stopped here since we need to find Encik Rahmat and Encik Kasman, our snorkeling guide. 




Here's Coral Bay. The last time I came in 2012 on a family trip and we stayed here. Not much has changed though. The water is crystal clear as ever. Yay!


En Rahmat (or later on we called Abe Mat), is somewhere at Sunset Shop. He gave us each a goggle mask, safety jacket and fin.




The first time we met Abe Mat, he's a bit like a discipline teacher. Strict and steady. (He's at the back of the picture wearing blue and army-print bandana). But the thing is, he's very cool. Abe Mat and En Kasman guide us throughout the trip very well. The kid in the picture is his son, who wanted to go along and climbed into the boat by himself. 




Leaving Coral Bay. 

This time Nadia and I were the only guest on Abe Mat's boat, minus himself, his kid and another snorkeling guide who's having an underwater cam on his hand. We went to Fisherman Village to fetch a big family going on the same snorkeling trip with us. Well, basically its me and Nadia who joined them. 


Later at Fisherman Village jetty, our guides did some arrangements. We were told to move into En. Kasman boat, but both boats went to the snorkeling checkpoint together. 




Perhentian Island is home to plenty of snorkeling and diving spots. In fact I think we can snorkel even anywhere in Perhentian. Clear water. Lots of fish. 

But if we take Full Day Snorkeling Trip, usually we'll be taken to 5 different checkpoint which is Coral Point, Turtle Point, Shark Point, Lighthouse and Romantic Beach




1) Coral Point

Coral Point, if I am not mistaken is in Perhentian Besar. Before taken to the deep ocean, we we brought to a small beach so the kids could practice with the snorkeling equipment and feel confident when they float in the water. Abe Mat and En. Kasman guided us on safety and how to use the equipment. I tried to apply the fin here, but I don't feel comfortable having my feet inside it when I snorkel, I think it's because I don't know how to swim. So I just took the fin off. 


After 30 minutes or so. We were taken to Coral Point where beautiful coral of all shape lies. Coral Point is 5 to 6 meters deep, there were plenty of coral at the bottom of the sea, the round ones- big and small, the flower shaped, flat-shaped, yellow-striped fish, black fish and the swordfish (ikan todak). The most beautiful fish spotted was the rainbow-colored fish. It's body is yellow-greenish while the fin is purple and blue colored. 



2) Tutle Point

Around 11.50 am we were taken to Turtle Point, somewhere near Teluk Pauh at Perhentian Besar. At first we saw people snorkel in a straight row, which we found quite funny I mean, what on earth they're doing? Then we realised that they were actually catching sight of a turtle. Luckily, the turtle swims towards our bot, closer to the surface. 




......AND THAT WAS THE BIGGEST LIVE TURTLE I HAD EVER SEEN IN MY LIFE. Its body is shimmering yellow, might be the reflection of the sunshine and the clear blue ocean. The moment it appeared, everyone on the boat clapped their hands in joy. Hahahaahah.




The turtle must be like, i was struggling to have some air and you think this is some kind of circus show huh?


Then we got out of the boat to snorkel here. There's no coral here at all. There's just fishes. Not long after, En Kasman called us and made a sign to follow him. He said there's another turtle. Yes, there was. I could see him at the bottom of the sea, not moving. But this one is black turtle. Must be different kind of species.




Next, we were taken to the Fisherman Village's  Jetty. It was Friday so every Muslim men will have to perform Friday's prayer.




Personally I think that this kind of hijab (syria of lycra material) is the best hijab to wear when you snorkel. It sticks well to our head and we dont have to adjust anything when we put on the goggle mask. Its very light, too.


We have our light lunch at a cafe near the jetty. It served drinks and simple foods like fried banana and keropok lekor. I ordered RM3 keropok lekor and we got a full plate of it. 




A wefie would not kill, right? My friend Nadia is an iron lady, she would go here and there doing stuffs, so when she finally came so we could spend time together, its a pure bless. The last time I met her was... during our convocation in 2012. 




Beautiful calming scenery by Fisherman Village beach. 




Beautiful.




I did not edit this photo at all. Where on earth could we find a beautiful mosque by the beautiful blue sea like this? Imagine a small island without even road connection, would have a mosque as big and grand like this. 




We walked further to the primary school. I am OK if  were given chance to work here. I mean, village life is always the best. I could read books by the beach every evening, went snorkeling every weekend till I get tanned and maybe I could learn how to dive. What a heaven!




This is where the villagers lives. 




Going home after the Friday prayer's.




The weather is very hot. Thus, make good pictures. Look at the color. 




Majority of villagers here is Muslim, in fact Islam is the official religion in Malaysia. Thus please be respectful to the locals. Cover your skin and be modest. 




I believe that anyone regardless their age, have the inner-youth-side in them hehe




All of us gathered back at the jetty around 2.30 pm, so we could continue the snorkeling trip.



3) Shark Point

The third checkpoint is the shark point, sounds scary? No? I don't know exactly the place is. But it is somewhere with the large rocks that looks as if they were floating on the water. I don't believe that we could see even a shark,  I thought it was just a myth. Maybe... it's because I never seen a live shark in my life. haha. 


Right after we get inside the water, we could see that the corals was nothing fancy, its just the branch-shape type, scattered at the floor of the ocean. Which at first, I found it very boring and creepy. I mean if anyone sink and fall into the coral, it must be really hurt. 


En Kasman, who's guiding a young boy with him (to see the shark) guide us to go deeper into the bay surrounded by rocks. The view here is different. There is no more branch-shaped corals, but hemisphere, round, and flat shaped corals instead. Those rocks is another matter. On the surface it looks like simple, usual boring rocks. But deep down under, the rock is eroded, forming beautiful carved-like-surface that words could not describe. 


There are small beautiful fishes swimming around the corals sticking to the walls of the stone. At the bottom of the rocks, there is a dark hole, something like a small cave where the fishes swimming in and out. At some point you can see the sun rays penetrating into the ocean floor and it was just magnificent. 




Not long after that, I saw it. The shark. It appeared, swimming at the bottom of the ocean floor (this species prefer shallow water) It is grey-colored, around 1.3 meter in length and have black color on its fin. Its black tip reef shark. At that moment I cant believe that I just saw a shark, and we were swimming in the same sea. Like wow, thank God I am still alive right now to write this. 


The nearest it could be from me was when it swim just 3 meters below my body, that I could see the shark clearly. There were 2 smaller fish on both side of his body, following him. I guess this is what I learnt during Biology class about symbiotic relationship. Nadia and I both enjoying the sight, we were mesmerized and lost in another kind of world. 


Not long after that, I spotted 2 sharks swimming nearby at one time. And when I turn back, I saw another one. So there's 3 all together. They kinda... swimming in circular around us. OMG. We get up for air and realized that its just us. Others are quite a distance away. We looked at each other and was like, lets go closer to everyone else!!! Hahahha. But don't worry, they're all at the ocean floor while we were up at the surface. Hopefully the sharks didn't go crazy and get up here.




(credit picture: google)

This is the exact thing that I saw. Black tip shark and the branch-shaped creepy coral.


Shark point is too interesting that I feel like I don't want to stop snorkeling here. But still... we need to move to the next checkpoint... which is, the lighthouse. 



4) The Lighthouse


This is the fourth checkpoint, the lighthouse at the middle of the ocean. I was wondering what's so special about this lighthouse? That you could jump off it? 


There are groups of small fishes here, the one that moves in a direction. When you blocked their way they wouldn't harm you, they'll be scattered and get into their group again. Whereas under the lighthouse, there's another group of small fishes, swimming in spiral formation between the pillars. The sight is just magical. 


But we're not long here. En Kasman guided us to get back to the boat, he said the current is quite strong. He handed Nadia a stick, so she could held onto it (while I was holding to Nadia's other hand) and he pulled us to the boat. The good thing about our guide Abe Mat and En Kasman is that, they care for their guests' safety. They just not transported us from point A to point B, but they snorkel with us, so they could show where's the best thing, what we should avoid and everything. Recommended! ^_^




5) Romantic Beach

The last snorkeling point is in Romantic Beach, a secluded beautiful white beach in Perhentian Kecil. The water is very clear yet shallow, I guess around 2 - 3 meters deep.  There's not much corals here, but you can see orange nemo fish, sticky black sea cucumbers and a few round yellow corals.


At one time I misjudged and I thought the yellow coral is soft as jellyfish or something. Hence I 'accidentally' touched it with my bare feet to feel it - causing my middle toe to cut and bleed. The coral is actually badass sharp! Obviously. Thank god I brought some plaster with me even though I had to use 2 strips to stop the bleeding. So the lesson is, be careful when your feet is down there, you might randomly hit a coral. 




So most of the time after the incident, I stayed in this position. 


We realized that we still have some bread with us so we finished them all by feeding the fish. I intentionally hold the bread in front of my google, so the colorful fish would come very close to me. I can see them swimming in front of my goggle! It feels really good.


The trip ends at 5 pm, where we were taken to the main jetty in Coral Bay. We give our gratitude to En Kasman our guide and changed to another boat that brought us (and other day-trip guests) to mainland. Aaaaa. I wish we could have more time to spend here. 




I am glad that Nadia is very satisfied with the trip, and she was planning to bring her mother here. We get to the parking area, paid the fee and leave Kuala Besut. We stop at a big mosque somewhere nearby to clean ourselves and perform prayers. 




And... stop again at this traditional wooden-built mosque to perform Maghrib prayer...




...and then having our last dine together (RM19 for all this, quite cheap) before I send Nadia off to Tanah Merah bus terminal to catch her bus to Kuala Lumpur. 


Perhentian Island surely brings good memories to both of us, and I would say that I'll come back here - soon!


DISABLE