21 September 2015

Taman Negara Bako, Sarawak



Dah lama aku mencari peluang ke sini.
Alang alang menetap di Sarawak... Nak lah explore habis habis sebelum berpindah.


Kebetulan masa cuti Merdeka aku ke Kuching untuk jemput adik aku (dari airport) yang nak sambung tahun kedua di UNIMAS, dan kami deal untuk jalan jalan ke Taman Negara Bako.




Maklumat pasal Bako (pengangkutan, tiket, what to bring dan sebagainya) di internet tak banyak dan kurang jelas. Kebanyakan maklumat aku dapat daripada housemate aku yang pernah datang ke sini. Harap pihak berwajib dapat improve lagi penyampaian maklumat pada masa akan datang sebab tempat ni berpotensi besar untuk tarik lebih ramai pelancong. 

Aku nak kongsi serba sedikit pasal Taman Negara Bako berdasarkan pengalaman aku. 




Transportation to Taman Negara Bako: Dari bandar Kuching pandu ke Kampung Bako (Google Map) lebih kurang 30 minit untuk ke Bako Terminal (jeti ke Taman Negara Bako). Kawasan parking kereta di terminal tak besar sangat, jadi lebih baik datang awal untuk berebut parking hehe (free je).




Kalau nak naik public transport pun boleh. Naik Bas Asia No 1 (Bako) yang akan berhenti betul-betul di depan terminal. Bas ni daripada bandar Kuching (tapi tak tahu ambik penumpang dari mana, huhu sorry!). Harga tiket RM3.50 sehala dan kekerapan setiap jam bermula 7.00 pagi.  




Taman Negara Bako sebenarnya merupakan sebuah pulau. Untuk ke pulau kita perlu menaiki bot. Aku dengan adik aku eksaited lebih, pukul 7.20 pagi dah sampai terminal jeti,  to know that the ticket counter will only open at 8am.


Harga tiket bot dari Terminal Jeti Bako ke Taman Negara RM15 (one way)

Kena bayar juga Park Conservation Fee sebanyak RM10 per person. 




Pulau tu dekat, seberang je. Tapi, untuk sampai ke bangunan HQ di pulau mengambil masa lebih kurang 20 minit perjalanan dengan bot. Sepanjang perjalanan boleh nampak kawasan paya bakau, kawasan berbatu, dan paling menarik Gunung Santubong di sebelah kiri.




Dekat Taman Negara tak ada jeti rupanya, jadi bot akan berhenti di tengah laut dan kita kena redah air ke pantai. Ikut waktu air pasang surut jugak. Jadi, wajib bawak selipar jepun. Bagus lagi kalau pakai selipar dari awal. Bila nak trekking nanti baru korang tukar sportshoes.




Kami tak expect macam ni, jadi kami datang dengan sportshoes semata. Terpaksalah bukak kasut, bukak stokin lepastu berkaki ayam masuk air. Kalau pantai biasa seronok nak main air, tapi dekat sini pasir dia macam geli-geli sikit, macam ada cacing halus. Jadi untuk mengelak kegelian bawa lah selipar dan pakai selipar ok.

Kawasan pantai tempat kami diturunkan ada batu besar pelbagai bentuk yang terhakis oleh angin dan ombak. Memang cantik ala-ala batu dekat Krabi, but I think this is not limestone.



Ada sesetengah batu ni terbentuk macam rupa sesuatu. Contohnya batu dekat belakang tu (if your imagination is the same as mine…,) you’ll see a man face. Nampak tak? Almost real kan.




Adik aku bengong, dah tahu nak trekking boleh pulak lupa bawak sportshoes. The night before, I forced him to buy one. Aku cakap, kau nak tanggung ke kalau kena kejar dengan babi dalam hutan nanti bersembam tak dan lari. Nak ke mati sia sia???

And… he bought himself a simple sportshoes.




Finally we reached the park HQ after 5 minutes’ walk from the beach. We need to write our names at the counter before trekking, just in case… Don’t hesitate to ask for guides/advices from the person in charge. They’ll give you trail maps too.

Aku dan adik aku breakfast dulu di kafeteria. Sebab beria sangat pagi tadi sampai makan pun tak sempat. Ada nasi, mee, mihun goreng, ayam goreng, sandwich, telur, hotdog, pisang, bakeries, boleh la. 

500ml bottled water is RM2, so bring your own drink if you want to save money.




Baru nak start trekking , baru keluar sikit je dari kawasan HQ tiba tiba kami ternampak ia. The babi. THEY ARE REAL!!! Besar pulaktu. Aku tanya adik aku, tali kasut dah ikat molek ke?? (Acah nak berlari selamatkan diri). Tapi rupanya babi baik yang tak kacau orang pun. They have (and live) their own life. Bravo man!




Babi ini spesies bearded pig. Atau dalam bahasa mudahnya, Babi Berjambang. Kalau babi yang biasa kita lihat wajah mereka licin sahaja tetapi yang ini penuh jambang di muka. Look at those hair around his face… jangan tanya aku kenapa dia malas hendak shave sampai jadi begitu sekali, kerana aku tak tahu. Hidung dia pun lain, terjojol keluar macam tudung botol. So it’s easier for them to smell things? No?




Tak lama kemudian sekumpulan kera datang entah dari mana macam WOW, THIS IS SO MUCH LIKE A FAIRYTALE WORLD. I mean animals come to us like we were Snow White or something lol. Kera kera ni ikut je kitorang berjalan dari belakang ramai ramai haha. 




Lepastu ada seekor ibu kera dengan bayinya, duduk betul betul di tengah jalan buat muka sedih macam kena tinggal laki. Taknak beredar langsung sampai kitorang pulak yang kena kona ambik jalan lain. But seriously the monkeys look cute, I wish I could touch them tapi takut pulak ibu dia ingat sebagai ancaman. Kau jangan main main dengan kera sekali kena tampar dengan diorang… it’s not fairytale world anyomore its neraka!




Trekking is the main activity in Bako National Park. There are 16 trails here, and you can choose any you want depends on your fitness level, how long you want to spend your time here and what do you want to see. For example, if you want to have sight of Proboscis Monkeys you can choose Tanjung Paku trail (800m). Or, if you want to go to the waterfall you can have the Tajor trail for 3.5km. 




We choose Tanjung Pandan Kecil trail (the most popular) which going to take around 2.6km, which promise a beautiful viewpoint overlooking beach from up above. You can see the Bako Seastack from there, too. 




The estimated time to finish Tanjung Pandan Kecil trail is 1.5 hour. 




Persimpangan dilema...




Pada pendapat aku, trek dia tidak terlalu sukar. Kalau fitness level biasa-biasa macam aku pun boleh. Bahagian yang curam ada disediakan tangga.




More stairs...




Jarakkan sikit daripada kumpulan lain supaya dapat bergambar tanpa rasa malu hehe.





Dalam sejam setengah berjalan akhirnya kitorang sampai ke viewpoint and it was beautiful!




Cantik sebab pasir di bawah tu nampak halus, macam tak terusik. Kalau korang perasan batu batu dekat bawah tu bertindan tindan atas satu sama lain. 




Ingat dekat France je ke yang ada pemandangan teluk pantai berbatu batu macamni. Dekat Sarawak pun ada you. 




Bergambar, bergambar jugak. Jangan sampai bergolek ke bawah sudahla. 




Lepastu kitorang turun ke bawah (ke pantai dekat bawah tadi). Batu besar sebelah kiri gambar, tadi kitorang berdiri atas tu lah.




Pantai Tanjung Pandan Kecil. Cantik. Nampak tak seastack Bako di kejauhan? 




SWIMMING AT ALL BEACHES IN BAKO NATIONAL PARK IS NOT ALLOWED DUE TO SIGHTING OF A CROCODILE AT PANDAN KECIL BEACH (dekat sini lerr). IF YOU STILL WANT TO SWIM, SWIM AT YOUR OWN RISK. 
-       Notis di kaunter tiket bertarikh 31 Julai 2015. Masih baru. 




. We can actually hire a bot from here (Tanjung Pandan Kecil Beach) to go back to HQ for RM35 per boat. So you can skip all the trekking back. Kitorang share 4 orang dengan satu lagi couple.




The best part is, the trip is actually includes the close-up sightseeing of the seastack. Boleh tengok dan ambik gambar dari dekat. Aku tengok batu ni macam buaya yang tengah berdiri muka macho sambil sorok tangan di belakang badan.




Bako Seastack from different angle.




Pakcik boat bawa kitorang berpusing pusing dekat kawasan berbatu tu. Dahla ombak kuat gila, terumbang ambing bot. Lepastu baru aku perasan kitorang semua tak pakai lifejacket. Kalau bot terlanggar batu, pecah, bisa mati lemas percuma aja donk…




Lepastu… ada satu lagi batu yang menarik. Iaitu batu bentuk kucing. Nampak tak? Jap nak suruh pakcik bot pergi dekat sikit.




Tak payah nak imaginasi tinggi sangat, orang yang takde imaginasi pun boleh perasan batu ni macam bentuk kucing. Lebih tepat lagi macam binaan Sphinx dekat Mesir. Hebat kan. Hanya kerana hakisan angin dan air. 


Dah sampai di HQ, kitorang  beli tiket bot untuk balik (RM15). Trip balik ke Terminal Bako pada jam 1, 2, 3, dan last 4 petang. 


Sampai di terminal jeti terus pecut balik, sampai Kuching dalam pukul 2 petang. Kos keseluruhan RM50 seorang sahaja. Berbaloi baloi. Taman Negara Bako is very RECOMMENDED!


Yang sebenarnya kalau ada peluang aku nak datang lagi. Nak ikut trek Tanjung Paku pulak, cari monyet Proboscis. Aku nak picit picit hidung dia sampai hidung dia jadi tak ada. See U soon Probo!

Salam Sayang dari bumi Kenyalang
Bye bye

19 September 2015

Bali Day 3 Kuta Beach & Total Expenses


Hari terakhir di Kuta



Paginya terisi dengan bersiar siar ringkas di Kuta Beach.

Kuta Beach is exactly in front of our hotel.




Hotel dekat Kuta. Curi curi ambik gambar.




Aku cuma teringin sangat nak tengok orang surfing. Tapi tak ramai pun surfers. Krik krik je. Mungkin sebab awal sangat kot? Entahla.




Mana surfers?




Orang tengah belajar surf. Kena tough dan fit. 




Power beb. Sempat la tengok beberapa orang surfing walaupun tak ramai sangat.




Ombak dekat Kuta ni memang tinggi jugak. 


Aku sempat singgah di Kuta Art Market (yang baru nak mula bisnes) beli fridge magnet 3 keping dengan harga Rp80.000. Dekat Krishna semalam tak jumpa fridge magnet yang berkenan di hati. Semua jenis plastic huduh, di sini baru jumpa jenis batu.




Last sebelum balik.


Dari hotel di Kuta aku naik teksi bermeter, dan tambang yang dikenakan cuma Rp33.000, jauh beza harga kalau nak dibandingkan dengan teksi berkupon dari Airport ke Kuta (Rp70.000).




Flight berlepas jam 12.55 tengah hari. Yang seronoknya naik flight Malindo ialah dapat free check in baggage sebanyak 20kg (international flight) tapi barang takde bende pun. Habuk je. 




Flight smooth je Alhamdulillah tak ada masalah.




Souvenirs yang berjaya dibawa balik:

Banana body cream (RM3.85), body soap (RM3.85 each), krim mandian lulur (RM3.85 each), kopi, keychain (RM1.70 sepaket) – semua ni aku beli dekat Krishna.




Miniature gitar elektrik yang dibuat daripada kayu (siap dengan stand) ni pulak cuma RM4.20.




Gambar 4R dalam frame yang aku buat di Ulun Danu Bratan, Bedugul dengan harga RM5  sahaja. Murah dah. Kualiti pun OK.


Total Expenses 3D2N (per person):
Flight Malindo Return RM148
Teksi Airport – Hotel RM10
Hotel Home@36 Condotel 2 Nights RM118
Jimbaran Dinner RM55
Entrance Uluwatu/ Pura Bratan/ Jatiluweh/ Tanah Lot RM12
Lunch Taman Sari RM24
Dinner Pizza Hut + Aiskrim RM9.50
Driver half day (6 hours) + 1 full day (12 hours) RM114

Total Cost RM490.50


Kos ni tak termasuk dengan pembelian souvenirs (tak banyak pun aku beli) dan barangan halus lain seperti jajan dan poskad. Tak sampai RM600 pun aku rasa. Sebenarnya boleh berjimat lagi kalau tak pergi makan dekat Jimbaran dan kalau ambik hotel 3 bintang yang harganya bawah seratus.

Apa pun, Bali meninggalkan kenangan yang tersendiri.

Bye Bye Bali… 
Lepasni taknak datang dah....




11 September 2015

Bali Day 2 Tanah Lot



Perjalanan diteruskan ke Tanah Lot. Tanah Lot ni pun salah satu tempat suci bagi penganut Hindu Bali. Kitorang sampai dah lewat lebih kurang pukul 5.30 petang. Ada masa sejam sebelum matahari terbenam.


Tanah Lot
Entrance: Rp10.000


Ukiran macam ni sangat common di Bali. Ini adalah pintu gerbang utama. Pak Udin tak ikut kami ke dalam, dia cuma tunggu di bahagian luar. 




Layannn~




Dekat entrance kawasan Tanah Lot ada banyak gerai gerai menjual souvenirs. Harga kena pandai tawar menawar lah. 




Aku ada berkira kira nak beli ukulele kayu. Macam kemas jugaklah ukiran dia. Harga Rp180.000 lepas tawar kira-kira RM53. Murah kan? Kalau Malaysia mana nak dapat murah macamtu woi. Lepas pikir pikir aku tak jadi beli. Karang balik rumah terkejut mak aku. Sejak bila kau jadi Kassim Selamattt ni hah! Tapi sebenarnya, kalau nak jadikan sebagai room deco ia sangat unik.




Tiba tiba ada perarakan masyarakat Hindu Bali berpakaian serba putih. Diorang bawak bendera, payung dan kain rentang. Kurang tahu la pulak aku fungsi benda benda ni semua. Tapi, diorang ramai gila tau. I think hundreds. Sebab agak lama jugak perarakan ni. 






Lepastu aku ternampak sesuatu yang menakutkan…




Kelawar besar yang sedang melakukan aksi kurang sopan!!! huhu




…dan seorang budak yang telah tercemar minda nya… (kerana melihat aksi kurang sopan)




Kalau korang pernah dengar, kopi luwak diproses daripada penyahtinjaan musang luwak. Musang yang dibela akan diberi makan biji kopi, kemudian bila ia berak, biji kopi tersebut akan dicari semula daripada najisnya… kemudian diproses supaya ia sesuai untuk diminum secara komersial. 

Musang ni nampak letih je sebab hari hari kena paksa makan biji kopi lepas tu hari hari kena berak. 

Dengar katanya sedap kopi luwak ni. Jeng jeng. 





Jalan sikit lagi ke depan, nak sampai dah dekat pantai. 




Ramai nya lahai orang masa ni. 




Now tell me how could you take a good photo having so many people around?




Kalau air pasang, air limpah dekat sini. 




Indah alam menutup tirainya…



Daripada Tanah Lot kitorang balik ke Kuta, dan singgah ke Krishna Market dahulu sebelum balik hotel.


Krisna ni macam, pasaraya (ala-ala Mydin) yang menjual oleh-oleh khas Bali. Katanya lahh. T Shirt, keychain, barang perhiasan, kopi, kerepek, semua ada. Agak besar jugakla Krishna ni. Kalau nak beli souvenir boleh borong dekat sini. Harga fixed tapi murah dari market market tepi jalan tu semua yang kena tawar menawar.

Pendapat aku, Krishna ni murah, tapi ada sesetengah barang dia tak cantik sangat. Sesetengah. Contoh, design fridge magnet biasa je kat sini. Key chain pun design biasa, tapi memang murah sepaket 5 keping keychain boleh dapat Rp6.000 (RM1.50) HAHA. Aku seronok beli sabun lulur dengan sabun mandi tu semua dekat sini. Sebab best pakai. Pembelian paling win dekat Krishna aku rasa lukisan acrylic saiz 9 x 9 atas kanvas dengan harga RM6.20 sahaja. Lukisan bunga warna kuning, nampak macam 3D kalau dilihat dari jauh. 




Dari Krishna, Pak Udin tinggalkan kami di depan Discovery Mall. Baru jam 9.30 malam (BARUU?!! Erkk) Perut rasa lapar kerana last makan ialah tengah hari tadi. So jalan jalan dulu sekitar Kuta ni melihat sisi malamnya. 




Sepanjang jalan Kuta ada kedai-kedai kecil menjual souvenirs, money changers, restoran-restoran seafood dan lain-lain. 




Dah ambil gambar suasana malam serba sedikit, kami kembali ke Discovery Mall dan tapau Pizza Hut bawak balik makan di hotel sahaja. Besok nak balik dah. Yahuuu!



DISABLE