28 July 2016

Western Australia Day 2 Caversham Wildlife Park


Hari kedua di Australia



Aku dan ayah check out seawal jam 8 pagi daripada Fremantle Prison YHA.




Pintu masuk ke Fremantle Prison - sebelah je dengan Fremantle Prison YHA Hostel yang kitorang tinggal semalam.


Lepastu kitorang berjalan kaki ke Bayswater Car Rental untuk mengambil kereta yang aku dah booking melalui internet. rasanya… Aku dah fahamkan siap-siap map yang ada dekat board hostel. Tak jauh pun daripada hostel lebih kurang 10 minit jalan kaki.




Daripada pembacaan, Bayswater merupakan perkhidmatan sewa kereta yang termurah. Ada cawangan di Fremantle, Perth City (ada dua) dan di bandar-bandar besar lain di Australia. Tapi… mesti booking secara online dan bayaran dibuat semasa mengambil kereta menggunakan kad kredit sahaja. No cash accepted.

Makin lama kita sewa, makin murah harga yang dikenakan per day. Aku sewa untuk 3 hari… dikenakan bayaran sebanyak lebih kurang RM550 termasuk sewa GPS, Full-Coverage Insurance (maksudnya, kalau accident kita tak perlu bayar apa-apa) dan extra cost untuk lesen luar negara. Korang rasa, mahal tak? Aku rasa sangat berbaloi… sebab kereta yang disediakan memang kereta baru. Mileage baru 17000 km je kot. Aircond semua tip top lepastu kereta tak ada calar apa. Wooo seram nak bawak. Kereta diberi pada kita dengan full tank petrol, dan masa hantar pun mesti full tank. Oh satu lagi… lesen memandu Malaysia (yang baru) sah digunakan di Australia. 

Kereta yang aku sewa jenis Toyota Hatchback muat 4 orang, model ni tak ada di Malaysia. Bayswater ni kereta dia semua Auto ok. Kalau nak tahu… seumur hidup aku tak pernah bawak kereta Auto. Memang tahu bawak Manual je. Tiba-tiba datang Australia terpaksa bawak Auto. hahaha. Sebelum sampai aku dah download artikel dekat internet “How To Drive An Automatic Car” haha jakun dol. Dan ternyata bawak kereta Auto ni senang nak mamposss. Bila balik nak bawak kereta kat rumah (kereta Manual) asyikla lupa nak tekan klac. Hahah. 


Destinasi hari ni :

1) Caversham Wildlife Park
2) Pinnacles Dessert
3) Lancelin Sand Dunes


Pemanduan di Australia boleh dikatakan agak mudah. Sebab pertama, pemandu dia sangat berhemah dan kedua, jalan dia sama je macam Malaysia. No worries. 

Daripada Fremantle ke Caversham… mengambil masa selama 1 jam. Tapi kitorang sesat lebih kurang 30 minit… Masalahnya Caversham Wildlife Park tak ada dalam data GPS. Dia bawak dekat taman anjing mana entah. Ada satu geng India (orang Malaysia) sesat tak jumpa jugak. Memang masalah GPS. Jadi kitroang explore cari sendiri je sampailah jumpa Caversham Wildlife Park tu… Pukul 10.30 pagi baru sampai. Hampeh.




Caversham Wildlife Park ni macam Zoo yang menempatkan haiwan-haiwan terutama yang ada di Australia sahaja. Yang specialnya kita boleh pegang, main-main, bagi makan dengan haiwan tu (sesetengah je la bukan semua). Review pun cakap, sini lagi best berbanding Perth Zoo. So why not? Datang lah sini. Tiket masuk $27 seorang (dewasa). 




Sampai tu… terus tuju café dia dulu. Sebab ada jual makanan halal. Jurujual dia kindly inform and guide us whats halal and whats not. Ada lah nasi berlauk (frozen, dia akan re-heat) and muffins. Aku beli muffins je besar gedabak sebijik $4.50. Satu perisa Apple Crumble satu lagi Blueberry Cheese. Memang sedap. 




Park ni terbahagi kepada banyak section. Mula-mula kitorang masuk kawasan kangaroo dulu. Hehe. Harusla kan. Kangaroo kan haiwan paling popular dekat Australia. 




Dalam kandang dia tu… Ya Allah ramainya kangaroo. Lepas macamtu je. So suka hati kita lah nak pergi dukung ke, bagi makan ke, selfie ke, Tapi yang lagi lawak… bilangan orang Malaysia dalam ni sama ramai dengan bilangan kangaroo. Hahahha. Sana sini ada Malaysian. 





Kalau nak bagi makan, diorang ada sediakan makanan. Ambik je. Lepastu boleh bagi kangaroo makan daripada tangan kita. Aku geli laaa. Last last bila dia nak makan tu mesti aku akan campak je makanan tu ke tanah. Sebab masa tu dah pukul 11 pagi… kangaroo pun macam pandang tak pandang je orang bagi makan. So better (nak best) datang awal pagi pukul 9 park baru bukak masa diorang semua tengah kelaparan kan.




Yang ni stok tak berapa nak sopan sebab tido terkangkang. Aku pergi dekat ambik video pun tak sedar -____-




Yang bagusnya park ni tak berbau busuk. Ye lah. Biasa kalau pergi zoo ke taman haiwan mana-mana mesti ada bau yang tak sedap. Tapi dekat sini ok. Padanla dengan harga tiket mahal ye dok, buat maintainence park.




Binatang lain yang pelik-pelik macam burung helang, burung hantu muka topeng (yang macam dalam Harry Potter tu), wombat yang bentuk macam beruang tapi sama besar dengan kambing, burung pelangi ni...




Koala jangan dilupa! Bila tengok secara live… Ya Allah macam anak patung! Tak rasa macam benda hidup langsung. Tapi koala ni special sikit, kita tak boleh dukung sendiri. Petugas dia je boleh dukung. Nak gosok rasa bulu dia bolehla tapi kena gentle gila, tu pun gosok pakai belakang tapak tangan dan kena basuh dengan sanitizer dulu sebelum sentuh. 





Yang aku ambik gambar ni actually mama koala. Ada anak dia menyorok dekat dalam. Susah nak ambik gambar. Orang ramai. huhu. Ni pun... penuh orang depan aku tunggu turn ambik gambar. Nak posing beriya pun segan. 




Dalam pukul 1 kitorang keluar daripada park. 

Tiba-tiba sakit migrain aku datang. Berdenyut habis kepala, maka perancangan untuk ke Pinnacles Dessert & Lancelin terpaksa ditangguhkan. Terus straight check in hotel. 

Sorry lah daddy...




Hari ni kitorang menginap dekat West Beach Lagoon. Apartment satu bilik (satu double bed, satu single bed, living room, kitchen & kitchenette appliances, bathroom & balcony). Rate RM336/night kot. Yang special nya… hotel ni terletak dekat area Scarborough Beach. Memang tepi pantai. 




Sampai dekat hotel terus aku gi check in sementara ayah uruskan parking. Masa check in tu kepala aku berdenyut gila, rasa mual macam nak muntah. So aku bayar pakai credit card je walaupun duit cash ada. Malas nak keluar duit segala. Memang rugi lah sebab bila pakai credit card... conversion rate dia tinggi sikit. Adoi.




Lepastu dah selesai check in... ambik kunci, aku pergi dekat kereta balik nak ambik barang. Tiba tiba tak tahan termuntah dekat tepi pokok tu hahaha. Ayah aku je tolong ambikkan barang semua, masuk apartment telan panadol lepastu terus kong. 




Pukul 4 petang baru aku bangun, sakit kepala dah kurang. Ayah aku dekat sofa tengok tv. Masa tu lah baru nak jamak Zohor dan Asar.




Lebih kurang pukul 4.30 petang kitorang keluar jalan kaki pergi Coles Supermarket yang letaknya 200 meter sahaja daripada hotel. Nak beli barang dapur untuk masak malam karang… esok dan lusa. 

Aku terlupa nak ambik gambar dalam supermarket. Haha. Takkan dalam supermarket pun nak bergambar ye dak. Tapi best. Alah macam Giant dengan Tesco tempat kita je. Cuma, barang-barang dia kan kita tak jumpa dekat sini. So macam jakun lah sikit. Buah-buahan memang banyak dan murah. Ayah aku memborong buah lagi – buah epal, pisang, kiwi (dia paling suka). 




On da way balik kitorang jalan sepanjang pantai Scarborough. Dah Maghrib (5.30 petang), dan pemandangan sunset masa tu cantik gile. Turun ambik gambar kejap. Alang-alang.




Semua ni aku beli $22 je haha. Kalau convert lebih kurang RM66, tapi okeylah boleh cover makan 3 hari. Kan dah bawak beras. Masak jelah. Kalau makan di kedai, maunya $30 sekali makan.

Malam tu nasib baik kepala aku tak sakit dah. So boleh masak. Tapi yang simple je lah. Haha. Simple simple pun ambik masa sampai sejam sebab nak kena samak dulu semua peralatan daripada periuk belanga, pinggan sudu mangkuk semua. Aku samak pakai sabun samak beli RM8 dekat KB. Sabun sekali, kemudian bilas dengan air paip 6 kali niat samak. 




Nah. Dah siap. Hahahahahha kesian ayah aku makan macam ni je. Telur goreng, sup sayur dengan kuah sambal taruk cendawan. Asalnya nak beli udang… tapi dekat supermarket tu, tempat letak udang, skali dengan daging-daging lain. Ayah aku cakap toksah la beli. 




Lepas habis makan semua. Turn ayah aku pulak basuh periuk. Hehe. Ayah aku memang the best daddy in the world :p

Keseluruhannya apartment ni memang best. Puas hati.




Dapur. Peralatan memasak semua lengkap. 




Bilik air. 




Single bed dekat luar mengadap pintu masuk. Ayah aku tido sini. 




Ni bilik aku double bed. WIFI dapat dalam bilik ni je. Dekat ruang tamu takde line. 


 OK goodnight!



2 comments:

masz said...

Hi Syahira,

Nak tanya, price car rental RM550 tu per person ke per car?

Tq.

Syahira Mansor said...

@masz

RM550 per car tak termasuk petrol :)

DISABLE