25 December 2016

Thailand X China Solo Trip Day 3 : Xi'an (Arrival)





...belum sampai pun lagi Xi'an nye


Pagi tu aku bangun seawal pukul 4.30 pagi. Bersiap, lepas Subuh terus check out daripada hotel. Untuk tidak memberatkan backpack, ada sesetengah baju dan barang yang aku simpan dekat hotel. Cas simpan beg 20 Bhat sehari. 




Sampai stesen keretapi pukul 5.30 pagi. 

Pergi kaunter nak beli tiket. Staf kata, tren pergi Don Muang pukul 5.45am tu ada 2nd class seat sahaj (tiket mahal = 325 Bhat). Kalau tren 3rd class harga dia 5 Bhat, tapi pukul 6.30 pagi. Nah kau kira sendiri berapa banyak dia punya beza. 

Nak tunggu tren pukul 6.30 karang lambat pulak. Ambik pengajaran daripada kes Ayutthaya semalam. Haha. Belilahhh mahal pun. Dahla international flight, lambat lambat karang missed flight pulak. 




Keretapi 2nd class seat.





Daripada stesen keretapi. Naik ikut jejantas ni pergi ke airport. Don Muang Airport seberang jalan je, tapi takboleh lintas macamtu je sebab TERLALU SIBUK. Kena pakai jejantas. 




Dekat Domestic Departure ada satu kedai halal, Bang Mad nama dia. Sempat gi beli Green Tea kejap. And it was the best green tea I ever had in my life. Dengan pekatnya, tak terlalu manis just nice. 500 Bhat. 




Aku takdelah nak expect tinggi sangat dengan China ni lepas baca dan tengok berita pelik pelik dekat TV and Harian Metro semua kan, sangkut dekat mesin basuh lah dalam tong lah kencing dalam flight lah hikhik. Aku tahu mak aku paling bimbang bila aku travel sorang, tapi sebelum pergi aku dah mintak restu dan mintak dia doakan perjalanan aku selamat. Itinerary tu sebijik sebijik aku bagi dekat mak aku tau. 

Pukul 8.30 pagi aku masuk departure hall. Orang punya lah ramai, semua dah pakai jaket sejuk. Lepastu semua muka China/ Siam. Takde langsung muka Melayu, apetah lagi perempuan yang pakai tudung. Aku berdebar macam nak pecah jantung. Aku pun tak sangka akan fly ke tengah tengah negara China. Sorang sorang pulaktu. Kalau berlaku apa-apa dengan flight ni memang muka aku sorang terpampang dekat Utusan Malaya haha. 

Harap Allah permudahkan segalanya, Insya Allah. 




Daripada boarding hall penumpang dibawa ke flight menggunakan bas khas. Dalam bas semua dah cong ceng cong ceng dengan girang...




Naik je flight, aku punya PMS emo datang lagi. Asal naik flight je nak emo. Nangis senyap senyap sampai tertidur. Sedar sedar dah ada arrival card, kena isi sebelum masuk China.




Flight ke Xian lebih kurang 4 jam. Dekat dekat nak sampai boleh nampak banjaran Mount Huashan daripada kanan flight. Pilot siap announce lagi. Insya Allah ada rezeki, Mount Huashan ni antara salah satu tempat yang aku akan jejaki dekat Xian nanti. 




Dah sampai Xianyang Airport, Xian, China. 


Daripada atas flight boleh nampak bandar Xian ni sangat tersusun dan terancang. Macam lego pun ada. Susun kemas je. Tapi, agak foggy. Mengikut maklumat yang aku dapat, pencemaran udara di China agak tinggi jadi thats why the foggy skies. 


Jejak je airport, aku terus search WIFI ada tak. Kalau ada, bolehla update status dekat mak. 


Dekat airport ada WIFI tapi seperti yang kita sedia maklum, kerajaan China memang menyekat penggunaan Google Play, Whatsapp, Facebook, dan sebagainya. Tapiii... korang boleh download siap-siap apps VPN dekat Malaysia ke dalam telefon untuk membolehkan korang pakai FB & Whatsapp macam biasa. Aku download Betternet & Turbo VPN. Kalau either one tak ok, boleh cuba the other one. 


Dekat airport ada tourist information centre tapi yang lawaknya... bila aku tanya, staf dekat situ pun cakap English dengan slang yang agak sukar untuk difahami. Tu dekat airport. Apetah lagi dekat tempat tempat lain. Kebanyakannya, tak boleh berbahasa Inggeris. Tourist centre diorang sebenarnya dikhususkan untuk pelancong/rakyat China sendiri, bukan international tourist. 




Daripada airport ke city centre (hotel aku), aku ambik Airport Bus Line 6 . Harga tiket adalah 25Y.

Xian Airport - Xian Bei Railway Station

Xian Bei = North Xian, iaitu stesen keretapi yang serve high speed/ bullet train sahaja ok. 

Aku plan, nak terus beli tiket bullet train pergi Huashan nanti. Gunung yang aku nampak daripada atas flight tadi. 




Lepas perjalanan lebih kurang setengah jam (aku sempat tido tido lagik) bas pun berhenti... dekat satu tempat yang tak diketahui. Lepastu semua orang turun. Alamak... nak turun jugak ke? Ok turun jelah. Aku tunjukkan map mrt dekat drebar bas : aku tanya, Beikezhan? Xian Bei? Dia angguk angguk je. Betul lah kot. 


Aku pun jalan ikut kata hati. Orang lain ramai-ramai yang turun bas tadi tak tahu ke mana dah. Takut jugak perasaan. Ye lah, takut dia turunkan dekat tempat lain. Entah mana-mana. Nak cari transport pergi hotel... tak ada. Orang semua tak pandai speaking. Matilah kakak. 




Jalan ke depan lagi... aku nampak bangunan ni. Eh. Ni ke North Xian Railway Station???




Xian Bei Railway Station. 

Betul la. Alhamdulillah... Cuma masa aku berjalan ke arah bangunan ni, semua orang pandang semacam dol. Kakak takottt! Masa dekat Jepun ataupun Australia, takde pun orang pandang pandang macamni. Dekat China ni menjadi perhatian masyarakat pulak. Huuuu. Pelik kot tak pernah tengok orang Melayu muka hitam pakai tudung. 




Jumpa Ticket Counter. (Ticket Counter dia banyak tau, dan ada di setiap aras). Tapi aku jadi blurr kejap. Tengok papan tanda dekat atas... semua tulisan Cina. Aku jadi blur dan ketakutan. Pastuh aku cakap dekat diri sendiri, esok esoklah beli tiket. Google translate tulisan Cina dulu baru datang balik hahahaha. Kemudian cari pintu masuk metro. 




Kawasan dia agak luas jugak tau, tapi jangan risau sebab papan tanda English ada disediakan. Jadi, takdelah korang sesat dalam tu. 

Daripada stesen keretapi Xian Bei tu aku naik metro (stesen metro yang connected dengan Xian Bei = Beikezhan) terus ke stesen Zhonglou yang berdekatan dengan hostel aku menginap. 

Beikezhan - Zhonglou 
4Y, 30 minit

Dalam metro pun kena pandang semacam dengan locals. Dah aku sorang je yang hitam dalam tu mana tak kena pandang kan tsk tsk. Ha, satu lagi yang special setiap kali nak masuk metro bag kita akan discan oleh security tau. Scanner macam nak check in bag dekat airport tu ha. 




Sampai aje Zhonglou, nak pahamkan peta dia dah satu keje. Peta semuanya dalam bahasa Cina ok. Tapi aku dah download peta kawasan ni siap siap simpan dalam phone, jadi dah familiar. Aku try keluar ikut Exit C. Dalam kembara ke satu-satu tempat yang baru, semuanya adalah 'try an error' tapi at the same time kau pastikan kau selamat jelah. Kalau rasa-rasa macam bahaya, just turn back. 




Keluar dekat dataran ni. Tak ada lah sejuk sangat aku rasa. Biasa-biasa je. Mungkin sebab tak berangin.




Lorong dia cantikkk! Aku mula suka dengan tempat ni. Macam, blend of old and modern. 

Aku stay dekat area Muslim Quarter. Untuk pengetahuan korang, dekat Xian ni ada komuniti China Muslim, iaitu kaum Hui. Dan Xian ni juga terletak dalam Laluan Sutera. Kaum Hui ni asalnya daripada penyebaran agama Islam yang dibawa oleh pedagang-pedagang Arab ke China pada zaman dahulu. 

Dekat sini juga ada masjid yang tertua di China iaitu Xian Grand Mosque. Aku berhajat nak singgah solat Asar atau Maghrib dekat situ lepas dah check in nanti.




Muslim Qaurter

Hostel aku dekat lorong yang sibuk ni.


SILK ROAD HOSTEL


Tapi nak jumpa hostel nya punya lah susah Ya Allah. Aku berpusing pusing dalam sejam dengan backpack atas belakang nak cari hostel. Dia punya pintu tu tersorok sangat. Papan tanda masuk ke hostel ada... tapi sebab bercampur dengan billboard lain yang colorful, lampu neon... Memang susah nak perasan. Bila dah jumpa tu, syukurnya Ya Allah. Lenguh, tahu? bawak backpack lama-lama. Boleh kena penyakit tulang belakang. 



Pintu masuk hostel yang agak terselit di celah-celah kedai.


Aku check in, terus bayar. Ok, satu yang best dekat China ni... hostel dia murah gila, like dirt cheap. But still menawarkan penginapan yang bersih dan selesa. Aku punya hostel cuma RM24 satu malam. Total 3 malam baru RM72. Dorm 4 katil, dan yang best lagi bilik air dekat dalam bilik tu jugak. 


...bersambung


21 December 2016

Thailand X China Solo Trip Day 2 : Ayutthaya



Hari Kedua di Thailand.

Plan nak kejar tren pukul 8.20 pagi pergi Ayutthaya. Last last tren entah ke mana. Lama duk bermalas-malasan je. Sempat tengok Hannah Montana The Movie dalam bilik. Pukul 9.00 pagi baru keluar. K. 

Sebab aku dah dengan sengaja missed the train, maka perancangan terpaksa diubah (which is not good actually) iaitu, aku pergi makan dulu, baru pergi Ayutthaya tengah hari karang. Tempat makan yang aku nak pergi ni ialah Yana Restaurant, Level 5, MBK Mall. Authentic halal Thai Tom Yum. Adakah sekadar khayalan atau kisah benar???




Hualamphong - Silom (MRT) 19 Bhat

tukar kepada, 

Sala Daeng - National Stadium (Skytrain) 25 Bhat


Skytrain tu ala-ala kita punya monorel. Sistem pengangkutan dekat Bangkok ni senang je k. Lebih kurang dekat KL. Dia punya line tak berserabut sangat. 




Aku order, Shrimp Tomyum, Seafood Spicy (ada ketam, sotong, udang - kuah kari tapi not so kari) and sayur sos cendawan. And semua sedap! Harga pun sedap lebih kurang RM45 semua sekali, tapi berbaloi. Sebenarnya dalam menu aku tengok macam kecik je, macam sikit je portion dia. Skali bila lauk sampai... Ya Allah mengucap aku dalam hati. Dia punya pinggan lagi besar dari aku punya kepala hahah. Sape nak habiskan banyak banyak ni woi??? Last last aku habiskan sayur dengan tomyum je, seafood tu aku mintak tapau. 

Sempat la tengah hari balik hotel kejap. Nasib hotel dekat dengan stesen keretapi.




Lepastu naik tren pukul 12.55 tengah hari pergi Ayutthaya. 

Hua Lamphong - Ayutthaya (15 Bhat)




Perjalanan lebih kurang sejam setengah.


Blurr di Ayutthaya




Ayutthaya ni istimewanya ada banyak ruins daripada pemerintahan Siam lama dan mendapat pengiktirafan UNESCO Site. Ruins ruins tu semua terletak dekat kawasan yang macam pulau tau, daripada stesen keretapi korang kena cross jalan lepastu akan jumpa tempat untuk seberang menggunakan bot. 




Aku nye blurr ya amat masa tu. Kenyang sangat kot lepas makan nasik tadi. Aku senang lenang pergi duduk atas bot. Ingat free. Lepastu ada budak naik, dia cuit aku dan tunjukkan aku pada sorang makcik dekat atas. Makcik tu duk melambai lambai aku. Hahaha tambang belum bayar daaa. 

Terpaksa lah aku turun balik daripada bot dan pergi bayar. 5 Bhat je. Hikhik malu kakak tau. Nasib baik takde orang kenal.




Bot simple je. Nak seberang ambik masa dalam 2-3 minit sahaja.

Dah sampai seberang... blurrr aku masih tak hilang. Bicycle rent ada je tepi jalan tau, tapi aku buat dekk je. Bajet Ayutthaya ni sempit macam padang sekolah kau. Rupanya tidakkk. Huhu. Aku berjalan kaki dalam 30-40 minit baru sampai. Dengan panas nya. 

Dalam Ayutthaya ni ada banyak temple ruins tau, korang boleh pilih nak melawat yang mana based on how long you want to spend your time here. Since aku ni pemalas, dan sampai pun dah lewat petang so aku nak pergi satu je. Iaitu, Wat Mahathat yang ada kepala Buddha dalam akar pokok tu. Lagipun esok kan nak bangun awal nak fly ke China jadi tenaga kena simpan. 




Wat Mahathat




Masuk percuma YAY! Kalau harga tiket asal 50 Bhat tak silap.




Ni lah benda nya. Dekat pintu masuk je.




Creepy tak? 




Orang tak ramai sangat.




Panas Ya Amat. Kalau ada topi kat rumah bawaklah topi. Dan pakai sunblock tebal tebal sikit ye.




Round round sekejap...




Side yang ini cantik. Antara ruins dekat Ayutthaya dengan Siem Reap, pendapat aku Siem Reap lagi cantik. Tapi tak tahu la sebab aku sempat tengok satu temple ni je kan. 




On da way mencari jalan pulang... aku nampak satu lagi ruins... Alang alang kan. Masuk jelah. Free admission jugak. 


Wat Ratcha Burana




Cantik atau tidak? Dalam ni tak ada orang. Sunyi je. 




Masa aku ambik gambar ni... aku terdengar bunyi rumput dipijak pijak. Macam bunyi orang berlari datang ke aku. Mindset aku, ingat ada orang nak meragut beg. Bila aku pusing belakang... sekali anjing! Besar gila ok! Bila aku berpusing tu aku terkejut, dia pun terkejut sampai melompat haha. Cuma nasib baiknya lepas dia terkejut tu dia tak terkam aku tapi dia berlari pergi tempat lain. Kalau buatnya dia gigit aku... boleh kena rabies anjing siam weyyy! hahah


Dahla aku sorang je. Aku pun tak pasti dia memang nak approach aku ke, atau dia sekadar lalu tepi tu je. Bila aku berpaling, dia terkejut. haha. Lepastu aku dah lembik lutut. 




Snap gambar ni sekeping lepastu blah. Nak balik dah kejar tren. 




Keluar daripada Wat Ratcha Burana tu... aku jadi sesat. Blurr buat kesekian kalinya... Tak tahu ke mana hala. Aku lupa dah jalan nak balik ke stesen keretapi semula. Daripada stesen keretapi tadi sebenarnya jalan lurus je 40 minit, lepastu sampai la ke wat wat ni. Tapi bila blur menguasai diri... nak lurus ke mana pun tak tahu dah huhu.

Tiba-tiba aku ternampak sorang budak lelaki. Umur dalam 14-15 macamtu kot. Pakai baju pengakap sekolah. Aku bajet dia akan ada sifat suka membantu dan peka dengan arah jalan. So aku approach dan tanya dia (dengan ayat paling simple), Where is the train station? 

Kau tahu dia jawab apa?

Dia pusing pastu blah macamtu je dengan muka tak ada perasaan! Hamsapp! Harap je pakai baju pengakap. Tak paham kot? Ini mesti pesen malas dalam kelas, English dapat E hahahha

Nasib baik ada Google map. Google cakap kalau jalan kaki ambik masa 38 minit. Bia betik. Tadi rasa macam sekejap je jalan. Sekarang dah pukul 4. Keretapi pukul 4.37pm. Nak naik bot lagi... Dahtu mana sempat nye???




Dalam duk rushing tu sempat masuk pasar dia. Baju baju warna hitam banyak dijual. Orang Thai ni sungguh sungguh diorang punya berkabung?




Jalan kaki memang betul 38 minit. Aku naik bot pukul 4.38pm, aku pasrah je memang confirm dah kena tinggal dengan keretapi. Kecuali... kalau keretapi delay. Jeng jeng jeng.




Aku masuk je stesen, aku nampak keretapi baru jalan. OK. BYEEEE *nanges

Takpelah. Next train ada. Aku check , the next train is pukul 6 , lagi sejam. Pergi kaunter nak beli tiket. Rupa rupanya pukul 6 tu tren air conditioned ada seat 2nd class yang mahal je, 345 Bhat (RM36). Hamsapppp! Lagi sekali huhuhu. Memang tak la. 

Tren yang murah 3rd class pukul 648pm 15Bhat, so aku ambik yang itu. Memang lama la nak kena melangut dekat stesen keretapi. Dekat 2 jam tu. huhuhuhu




Ayutthaya - Bangkok (Hua Lamphong)

Pukul 8.30 pm baru sampai Bangkok. Nasiblaaa. Sape suruh blurr. 




Masa jalan balik daripada wat tadi, aku sempat lagi menyinggah beli Iced Lemon Green Tea ni. 25 Bhat je. Aku rasa kalau aku tak singgah memang sempat kejar tren pukul 4.37 tu haha. Tapi its worth it. Sedap gila ok, dahla banyak. Duk lepak minum air sambil online & people watching je. 




Hari makin gelap...

2 jam menunggu, akhirnya sampai jugak tren. 

Pukul 8.30 malam aku sampai Bangkok, terus balik hotel. Kemas kemas beg dan rehat untuk hari esok. Esok awal pagi nak bertolak pergi China.




19 December 2016

Thailand X China Solo Trip Day 1 : Bangkok


Assalamualaikum wbt.


Hujung November lepas... aku sempat pergi ke Bangkok, Thailand. Tiket KL- Bangkok dibeli dengan harga RM159 selepas diskaun melalui Traveloka. Trip kali ni adalah trip solo sepenuhnya. 




Pada hari yang dijanjikan, aku berlepas daripada KLIA2 menggunakan flight pukul 6.45 pagi. 


Duk tunggu tiket murah Seoul, sampai ke sudah tak ada. So aku booking tiket ke Bangkok. Tak lama lepas aku beli tiket KL - Bangkok tu, aku terjumpa tiket murah Bangkok - Xi'an - Bangkok. Rezeki last minute. Hehe. So, Bangkok menjadi bandar persinggahan sebelum aku travel ke China. 


Sebab trip solo dan kedua-dua negara yang aku lawati ni agak berisiko, maka aku ambik travel insurans. China and Thailand kot. Manalah tahu jatuh gunung ke, gempa bumi ke, sakit kejung ke apa  kat sana... sekurang-kurangnya ada perlindungan untuk family di rumah betul tak? wuwu. Aku beli Etiqa Insurance & Takaful : International Travel.  Aku ambik Plantinum Plan - ni yang paling mahal LOL,  yang menawarkan insuran sehingga 500k untuk kematian/kecacatan kekal. Harga insurans RM55 untuk 10 hari. Agak berpatutan aku rasa sebab dia cover semua. 





Okey dah sampai Don Muang Airport. Muka lepas menangis atas flight tiba-tiba.

Keluar daripada arrival hall tu aku terus singgah beli simcard. Aku guna AIS Travel 7 Days Unlimited Data = 299 Bhat.  Coverage & speed sangat memuaskan. 




Daripada Airport nak ke bandar, ada banyak kaedah. Bas boleh, teksi pun boleh. Tapi aku pilih kaedah paling murah dan mudah, iaitu naik keretapi. Don Muang Railway Station betul betul depan airport, jalan kaki je melalui jejantas. Nak access jejantas tu, guna lif Amari Hotel dekat arrival level




Stesen Don Muang tak besar pun, dan masa aku sampai aku agak terkejut bila tengok hampir kesemua rakyat Thai memakai pakaian bewarna hitam kerana masih berkabung dengan kemangkatan Raja mereka. Tak silap aku baru sebulan lebih.

Pergi kaunter, dan terus beli tiket. Harga tiket cuma 5 Bhat (65 sen). Aku turun dekat Hua Lamphong Station tau, iaitu stesen keretapi utama di Bangkok. 




Perjalanan ambik masa lebih kurang 45 minit. Perjalanan dengan tren kelas ketiga sahaja, free seating. Agak panas dan berdebu.


Sampai Hua Lamphong pukul 10.00 pagi, dan terus cari hotel. Aku dah booking siap siap daripada booking.com . Aku booked @Hualamphong Hostel, lokasi dia betul betul depan Exit Hualamphong MRT. Memang senang sangat-sangat. 




Aku booked untuk 2 malam, Single Room RM92/night. Agak mahal sebenarnya dengan taraf aku sebagai backpackers. Kalau nak cari dorm sebenarnya berlambak dekat Khao San Road sana... tapi malas pulak. Rasa nak privacy privacy. Bilik dia sangat selesa. Semua ok. Cuma tak ada breakfast. 




Tuk Tuk depan hostel.




Lepas bersiap ala kadar, aku keluar ke Chatucak Market.

Senang je naik MRT Hualamphong - Chatuchak Park (42 Bhat) 40 minit. 




Chatucak Market ni hanya ada pada weekend sahaja. Dan kebetulan aku sampai Bangkok hari Ahad, so why not? Bagi aku, Chatucak Market ni best gila sebab ada macam-macam benda. Kalau korang pernah pergi market Rantau Panjang dulu (sekarang dah dirobohkan) ha lebih kurang macam tu lah rupanya, cuma lebih luas dan ada macam-macam barang jualan. 

Aku habiskan sejam berpusing cuci mata, tak tahu nak beli apa haha sebab semua benda macam nak beli. Duit je tak berapa nak ada. Last-last aku beli Green Tea , 40 Bhat tapi biasa je. 

Ronda ronda lagi, aku masuk kedai urut. Kecik je, boleh muat dalam 6 orang. Ada aircond and WIFI. Aku buat foot massage 30 minit = 150 Bhat. Best gila. Perbelanjaan yang paling WIN untuk hari tersebut. Dia punya urut takdelah sakit, just light light je. Aku suruh urut dekat tapak kaki je. Betis jangan kacau. Maluuu nanti orang nampak bulu kaki kite ;p




Ronda ronda lagi, jumpa Saman Islam ni. OK jom makan dulu. 




Aku order mihun sup bebola daging. Bakso kot. 150 Bhat. Not the best, tapi bolehla. 

Dah kenyang, jom sambung meronda lagi. Hari ni memang aku khaskan untuk Chatucak Market sahaja. Hehe. Tak shopping pun takpe janji boleh cuci mata. 




Bath bomb. Terliur nak beli. Dalam RM12 kot sebijik yang besar. 




Barang pinggan mangkuk.




Lantern comel comel *_*

Dulu aku ada beli dekat Cambodia, tapi dah hilang entah pergi mana. Beli balik dekat sini. Harga 100 Bhat je. 

Dulu, 100 Bhat kita boleh genapkan jadi RM10. Tapi sekarang (Nov 2016) semenjak duit ringgit kita dah makin jatuh, maka 100 bhat adalah lebih kurang RM12.60




Patch macam ni pun banyakkk. Adoi sakit hati aku nak beli tapi mahal. Sekeping RM4.50. Sekarang kan trend mende ni, semua tempat nak tampal patch. Dekat shawl lah baju lah peti ais lah -_-




Ini kedai jual passport holder. Boleh pilih nak warna apa, material apa, design macam mana... Siap on the spot tapi kena tunggu la dalam sejam dua. Orang memang ramai, tak pernah kosong kedai dia. 

Dah membeli apa yang patut... aku ambik MRT semula balik ke Hua Lamphong. 




Stesen Hua Lamphong serupa hangar kapal terbang.




Malam tu jugak aku pergi beli tiket tren Hua Hin - Padang Besar untuk balik Malaysia hari Sabtu nanti. Aku balik pakai tren je. Memang dah lama aku nak try naik sleeper train ni. Tapi tak naik dari Bangkok, aku naik dari Hua Hin. Nak lepak Hua Hin sekejap, pastu baru balik. 

Harga tiket tak ingat. Tak silap aku 895 Bhat (Katil bawah) dan aku bayar menggunakan credit card sebab rasa rasa macam sikit je duit bhat tinggal lepas shopping dekat Chatucak tadi huhu. 




Ada pameran fotografi tentang Raja yang mangkat. 




Ni aku tak pasti apa benda, tapi ia adalah tempat memperingati Raja. Ada buku untuk tulis kata-kata takziah dan ada gambar Raja terpampang besar besar. Actually benda ni ada di hampir kesemua tempat, dari Airport, stesen keretapi, mall dan sebagainya. 


ok. dah. balik hotel, mandi air panas. tido. 

sambung esok pulak. 




DISABLE