24 March 2017

Thailand X China Solo Trip Day 6 : Xi'an - Bangkok


Sambungan dari:


Assalamualaikum WBT. 

Dah nak habis bulan Mac... entri Thailand X China tak habis habis lagi. Busy weh takde masa nak update blog. Adoi. Bila makin lama diperam... details kecik kecik masa trip tu tak ingat dah, sedangkan details kecik kecik tu lah yang menjadikan trip lebih bermakna untuk dikenang. Aku cuba perah otak ingat balik apa yang berlaku masa trip 4 bulan lepas ye? Sekejap je dah 4 bulan. Double adoi. 


Sebenarnya aku tengah tunggu page Malindo loading ni ha. Nak beli tiket. Tapi lambat pulak. Tetiba teringat blog. Kita update blog sambil sambil ye!




Pagi yang dingin dan foggy di Xian, aku keluar seawal jam 8.00 pagi selepas siap berkemas. Ada masa sekejap je untuk ronda ronda. Hajat di hati nak melawat Xi'an Mosque.


Untuk Muslim, tak perlu bayar kalau nak masuk ke dalam. Free je. 




Yang special nya pasal masjid ni ialah ia dibina pada zaman dinasti Ming. Dan masih digunakan sehingga sekarang sebagai tempat ibadat kaum China-Muslim Hui. 




Kawasan masjid ni agak luas. Sebelum sampai ke prayer hall kita akan melepasi beberapa pintu gerbang yang berbeza. Tak ingat dah berapa banyak...




Klasik senibina dia, walaupun dah lama tapi kawasan sekitar bersih dan terjaga rapi. 




Menara tempat azan. 




Masuk lagi ke dalam... Kalau duit lebih boleh menderma untuk kebajikan dan pembangunan masjid ni. 




Tadahh. Dah sampai ke dewan solat utama. 




Aku teringin jugak nak masuk ke dalam. Aku tengah period lagi sepatutnya tak boleh masuk masjid. Kalau dapat jenguk dari pintu pun dah ok. Nak tengok interior dia. Tapi entahla... Dekat luar tu ada  sorang pakcik jaga, aku tanya dia... can I get inside? Dia cakap, boleh masuk tapi kau pegi ambik wudhu' dulu. Hahahaha memang tak la kan. Alahhh ruginya. Tak dapat nak merasa solat di masjid dekat China ni ha. 




Menjenguk dari luar sahaja... Intai intai dari pagar jelah...




Pemandangan semasa balik dari arah yang berbeza.




Memang cantik taman dalam masjid ni. 




Macam setting dalam drama Cina kungfu dulu-dulu kan?




Lepas keluar daripada masjid... Aku terus berjalan balik ke hostel. Walaupun masih awal... aku tak berani nak berlambat lambat. Nanti nak naik metro pergi stesen bas, kemudian naik bas pergi airport dah dekat sejam. Dekat airport nanti nak kena check backpack, immigration, body scan... semua tu akan makan masa. So biar lambat asalkan selamat. Kalau tertinggal flight... Habisla kacau plan aku. Nak beli flight baru last minute bukannya harga sepuluh ringgit.




Dekat Muslim Street ada satu gerai ni. Pagi petang malam sentiasa orang beratur nak beli. Aku tak sure apa. Nampak macam roti tempayan kecik dengan kuah sup macamtulah. Aku nak beli tak berapa nak yakin, takut daging kambing. Sebab aku tak makan kambing haha. So tengok je la. Perut macam dah kruk kruk. 




Pastu nampak kuih ni. Macam best je. Macam ok je. 

So aku beli sebijik try. Dia macam kuih chek mek, rasanya kulit dibuat dari ubi keledek. Dalam inti kacang merah, bijan dengan manisan. Sedap tapi manis.




OK nak balik dah. Orang lain heret luggage. Kita bawak backpack je hehe. 

Aku naik metro daripada Zhonglou (Bell Tower) - Beidajie (tukar line) - Wulukou
*beli tiket terus kepada destinasi ye, tak payah beli tiket separuh separuh walaupun nak tukar tukar line metro

Daripada station metro Wulukou, kena exit dan cari tempat beli tiket bas & bus depart - somewhere dekat hotel. Aku lupa nama hotel apa. Agak mengelirukan jugak mula mula nak cari. Pandai pandai la tanya orang. Tapi takpe, tak jauh pun dari exit tu. 




Wulukou - Xi'an Airport 

Dekat sini bukan stesen bas banyak banyak tu ye. dia cuma serve airport bas sahaja. Harga tiket 25 yuan kadar rata. Beli tiket, tunggu bas dan bila bas dah sampai boleh terus naik. Dia jalan ikut timing tak silap aku. Bukan tunggu orang penuh. 




Aku first naik. Terus duduk seat depan. 




Pemandangan kedai kedai di tepi jalan. Semua tulisan Cina kan?




Aunty korek hidung spotted.




Pemandangan ke airport? Tak ada apa-apa yang menarik sangat rasanya. Cuma bangunan dekat sini disusun dalam bentuk grid. Kalau tengok daripada flight... lagilah jelas. Perancangan bandar yang kemas dan tersusun.




Kualiti udara dekat China memang tak berapa nak bagus. Berkabus je. 




Aku sampai awal dekat airport tapi urusan immigration & security sangatlah lama sebab beratur panjang. Aku dah berdebar gila weh takut kena tinggal flight. Tapi alhamdulillah sempat. 

Aku dapat seat tepi tingkap tau. Sebelah aku family China. Sorang perempuan dalam hujung 30-an dengan sorang budak lelaki gebu dalam 4-5 tahun. Daripada awal aku tak melayan sebab aku dah beragak budak ni mesti nakal gila gila hahahah. Memang betul pun. Sepanjang flight tu dia duk main dengan sepupu sepupu dia kot cong ceng cong ceng. Lepastu ada sekali...diorang main keretapi keretapi pegang bahu masing masing lepastu jalan sepanjang panjang aisle tu hahahahah. Ada sekali tu dia bergayut pulak antara kerusi sebelah sini dengan kerusi sebelah sana. Ya Allah! Hahahaha. 




Kau nakal ye budak? Nah makcik tempek gambar kau dekat blog sebagai pengajaran bersama. 




Aku naik flight daripada hari siang pukul 325pm sampai dah gelap 635pm baru sampai Bangkok. Alhamdulillah selamat semuanya....




Touchdown Dong Muang Airport aku pergi Domestic Departure... Cari Bang Mad Cafe. Tapau Green Tea dengan Nasi Goreng Kampung. Aku duk teringat Green Tea masa dekat China lagi kot. Memang sedap lemak manis menggelupur. Nasi goreng biasa biasa je. Sebab nasi dia pakai nasi dagang. Cepat muak. Semua tapau makan kat hotel je. 


Daripada airport aku ambik tren biasa pergi Hua Lamphong. Tren agak penuh. Tapi masih dapat seat.



Akhirnya sampai di Hualamphong Station. 

Jalan kaki balik hotel. Masa untuk berehat...



05 March 2017

Day Trip ke Jong Crocodile Farm, Kuching, Sarawak.


Assalamualaikum.

Heheheh. Tiba tiba mucul entri. 



Kebetulan masa cuti CNY haritu aku pergi Kuching, so aku nak share pengalaman dekat Jong's Crocodile Farm okey? Entri Thailand x China kita hold kejap. 




Jong's Crocodile Farm terletak lebih kurang 20km daripada bandar Kuching, dan ambik masa dalam 30 minit untuk sampai ke sini. Senang nak ke sini tepi jalan je. Korang bukak Google Map.

Tiket masuk RM22 untuk dewasa (Semenanjung) kalau local Sarawakian x silap aku RM12. 




Tadaaa. Lepas beli tiket dan tampal sticker bolehla masuk ke dalam ye. Dekat kiri kanan aku adalah kandang buaya mengikut jenis-jenis yang berbeza. Buaya kat bahagian depan ni jenis yang pelik-pelik sikit, buaya rare orang kata jadi tak boleh bercampur kasta dengan buaya-buaya kat bawah sana. 




Yang ni aku tak ingat buaya apa. Kulit dia cerah cerah tapi body tegap sado, agaknya buaya Amerika kot. Pastu dia duduk situ kejung je tak bergerak. Aku geram je nak campak batu nak suruh dia beraksi sikit.




Buaya polka dot. Pun tak bergerak. Duk senyap je macamtu dalam air.




This one is funny. Buaya takde ekor! heheheh. Aku tak pasti ekor dia terputus dalam kemalangan atau memang dia spesies rare ekor tak terkeluar, memang dah dilahirkan sebagai BKU (Buaya Kurang Upaya). Tak pasti pulak. Dekat signboard pun takde cakap apa apa cuma Tail Less Crocodile je. 

Aku rasa buaya ni lagi laju mencicit kalau dia jalan. 




Ni duduk tepi dinding dekat sangat dengan aku. Nampak senyap... Aku nak ambik gambar pun gigil gigil. Takut tiba tiba dia melompat ke atas lepastu henfon jatuh atas badan dia menangis la tak dapat nak ambik balik OH MY IMAGINATION




Selain daripada buaya, binatang-binatang lain pun ada jugak dalam ni.

Dulu ada sorang hamba Allah ni bagitahu aku, tempat ni busuk dan tak best. Aku pun macam malas arr. Tapi bila aku datang sendiri ternyata okey je. Takde bau busuk pun. Malah, terjaga elok dan agak fun untuk dilawati. Lain orang, lain pengalaman kan. 




Beruang Matahari Malaysia. 




Kura-kura? Labu labi?




Lepastu ada satu pintu , aku macam suspicious boleh masuk ke tidak takut tu pintu untuk pekerja bagi makan buaya... Masuk suka suka hati karang ada buaya 4 ekor duk tunggu dekat depan. Rupanya bukan, pintu tu akan lead kita ke kawasan unggas yang dilepaskan secara bebas.




Ada burung merak, ayam katik, ayam belanda... Cantik wehhh.




Selfie dengan merak.




Dilepaskan bermain bebas dan riang...




Dalam kolam dia tu ada ikan koi cantik cantik. Aku takut nak ambik gambar lebih lebih takut fon jatuh dalam air. Trauma dah huhuhu. 


Lepastu jalan lagi akan sampai ke kawasan buaya otai. Buaya yang orang tangkap 10-20 tahun dulu. 



Abang Indon lah, Bujang lah, apa lah nama diorang. Ada beberapa ekor dekat sini tapi setiap satu diletakkan dalam kolam berasingan. Yang ni nasib timbul sempat la aku ambik gambar kau masuk dalam blog. 




Kemudian sampai ke kawasan crocodile feeding show ni. Masa aku sampai, orang dah ramai. Penuh dah dekat kerusi. Jadi terpaksa berdiri je. 




Dalam kolam tu bapakla banyak buaya besar kecik, kurus gemuk semua ada. Ada pondok kecik dekat tepi tebing kolam tu, ada pekerja 2 orang akan ikat daging pada tali dan daging tu dilalukan ke tengah tengah kolam. Duk sekejap nanti ada la buaya datang. 




Aku dok terbayang kalau lah aku yang yang jadi pekerja  duduk dekat pondok tu pakai baju smart smart macam Crocodile Hunter,... Masa nak cangkuk daging ke tali tiba tiba cangkuk tu tersangkut dekat badan aku pulak. Pastu aku tertarik ke tengah kolam. Badan yang kena cangkuk tadi berdarah... menitik nitik jatuh dalam kolam. Lepastu buaya semua senyap senyap datang ke tengah.... OH MY IMAGINATION lagikkk. 




Barangsiapa yang rajin melompat... dialah yang akan dapat hasilnya. Yang pemalas duk tepi je tengok. 




Ada sekor dekat hujung kolam tu besar dol. Seram tengok. 

Show tak habis lagi tapi lepas snap gambar dengan ambik video... aku blah ke tempat lain...




Yang ni dekat kolam belakang yang tersorok sikit. Buaya berjemur...

Kalau nak tengok feeding ikan arowana pun ada tapi sebab aku trauma nak bawak keluar fon dekat kolam so aku skip je. 

Kedai ada dalam ni. Jual air, jajan, cenderamata... Aku cari fm Jong Crocodile tapi takde. Ade yang Sarawak je so aku tak beli apa apa. 




Rangka Bujang Senang yang ditangkap suatu masa dahulu... 




Dekat pintu boleh bergambar dengan Buaya Darat langsing ni ha. Free of charge. Ceria, peramah and totally vegetarian! Kalau datang Kuching dan ada masa lebih sikit boleh la datang ke sini. Menghiburkan dan berbaloi  bagi aku dengan harga tiket yang dibayar hehe. 


Kalau nak tengok review tempat lain dekat Kuching boleh klik label "SARAWAK" ok. 

Byeee :)




DISABLE