06 June 2017

Jalan Jalan Kuching (3) - Top Spot Seafood (2017)



Kali kedua makan di Top Spot Kuching

Lepas dah check in hotel dan lepak berehat kejap, lepas Asar kitorang keluar dinner dekat Hot Spot

Lokasi Hot Spot dekat bangunan UTC Kuching. Daripada hotel kitorang jalan kaki je dalam 5 minit. Kitorang turun dalam pukul 5 petang, pergi awal sebab nak elak crowd. 




Sampai tu pilih lauk dulu... Nampak tak harga dekat atas?




Lauk kira ikut timbang (harga adalah harga yang telah dimasak). Lepas dah pilih lauk, boleh request nak dimasak style yang macam mana... Kalau tak tahu, try tanya pekerja yang ambik order tu masakan apa yang sesuai/ famous untuk lauk yang korang nak. 




Ketam segar. Tak order ketam pun. 




Sebelum pilih lauk tadi. Cari seat dulu, bila dah ada seat... pekerja akan datang. Dia tanya berapa orang nak makan dan akan atur pinggan sudu semua. 

Sebelum makan... duduk sengih sengih posing dulu. Yang bestnya servis sini bagus, takpayah tunggu lama sangat dalam 10-15 minit semua makanan dah sampai. 




Udang galah cheese, sotong goreng telur masin, udang butter, sayur campur. 

Total RM62 kot. Dulu aku makan ada lauk ketam 2 ekor (tapi takde sayur campur) kena cas RM72... Sekarang macam dah naik harga sikit... Mungkin sebab GST, Dulu belum ada GST.




Sotong masak telur masin aku rasa lagi sedap kalau tak celup tepung. 

Kitorang makan tak habis pun. Tapau bawak balik simpan dalam peti ais tapi last last sampai check out esoknya pun tak makan. 




Wefie satu kali hehe. Terima kasih la sebab sanggup datang jauh jauh dari Malaya sana. 




Makin ke malam, makin ramai orang. So... datangla awal kalau nak cut the fuss. 




Masa ni dalam perjalanan balik ke hotel. Gelap dah. Yang seberang jalan ni Hotel Grand Margerita. Hotel 5 star tak silap aku. Mula mula aku booking hotel ni by booking.com lepastu cancel, ambik Hotel Imperial Riverbank. Lokasi sebelah menyebelah je pun, harga beza RM100 hehee so why nak bazirkan duit? 


Kalau nak baca review Hotel Imperial Riverbank yang aku stay ty boleh check previous entry k. 




Sempat singgah bergambar versi malam pulak. Dengan bekas bekas air nye... Hotel kitorang adalah sebelah kiri gambar. Cross jalan je. 


Balik bilik, solat, lepastu keluar balik pergi Viva City Mall tengok movie. Masa tu takde movie best sangat. So paksa diri tengok Surga Yang Tak Dirindukan 2. Nak spend time punya pasal. Padahal masing-masing tak pernah tengok pun yang pertama. haha. Tapi ok movie dia, bolehla. Heroin cantik gila. 


*************************


Esoknya tak ke mana-mana. Keluar breakfast lepastu balik bilik, lepak di bilik je sambil berborak benda-benda tak berpekdah dan mengenangkan duit yang dah habis shopping dekat Serikin semalam hahah. Checkout pukul 12 tengah hari. 

Sebelum hantar Yana pergi airport, aku bawak dia beli kek lapis Sarawak. 




Airport Kuching. 




Lain kali takpayah datang Kuching lepak dengan aku dah sebab aku nak balik pindah kerja semenanjung pulak hahahha. byeee! Terima kasih sebab datang menghiburkan hujung minggu ku!



02 June 2017

Jalan Jalan Kuching (2) - Imperial Riverbank Hotel Kuching (Review)


Okey rakan-rakan, aku nak share/ review hotel yang aku stay dekat Kuching dengan member aku baru-baru ni. Mana tahu ada yang nak ke Kuching dan mencari penginapan yang sesuai, kan?


Kitorang stay dekat Imperial Riverbank Hotel. Semalam je. 

Aku book by phone call 2 minggu sebelum pergi kot? Tak payah bayar deposit pun. 

Dapat promo rate RM139/room




Nampak gah kan bangunan dia hehe.


Lokasi

Hotel ni terletak betul-betul tepi jalan, dekat Waterfront Kuching. Lokasi sangat strategik sebab dekat dengan Waterfront (boleh tengok sunset cantik), dekat dengan kedai kek lapis (naik perahu seberang sungai je), dekat dengan Top Spot (jalan kaki) dan, tugu Kucing yang tourist suka ambik gambar tu memang depan hotel je. Jadi boleh ambik gambar dengan kucing banyak banyak kali. 

Cuma, PARKING KERETA TIDAK DISEDIAKAN. Kalau korang datang dengan kereta... kena cari parking sendiri dekat tepi tepi jalan atau park dalam bangunan carpark berbayar berdekatan. Which, agak menyusahkan dari segi kos, kerja kerja mengangkut barang dan keselamatan kereta kita. Tapi kalau korang takde kereta datang dengan public transport memang ok cun gila hotel ni. 




Superior King Room

Bilik kitorang, Superior King Room.  Satu katil king, TV, bilik air (shower sahaja) and ada workstation - meja panjang. Bilik pun luas. 




WIFI aku tak ingat ok ke tak hari tu. Sebab dah lama. Sorry! 

Karpet bersih, maksudnya selalu dicuci. Ada hotel yang aku pernah pergi, karpet dia macam tak pernah vacuum je terpijak benda tajam lah apa lah. Tapi dekat sini ok. Cleanliness tiada kompromi. 




Bilik air sangat bersih. Hot shower functioning. Tapi... toilet tak ada hos hehe. Pandai pandai ler. 




Ada bathrobe, ada iron board dengan iron, dan ada room slipper jugak kitorang dah tapau bawak balik. Ermmm slipper tu memang bagi kan??? hahahaa




Pemandangan daripada bilik. 




Pemandangan waktu malam. 




Esoknya, awal pagi pukul 8 dah turun breakfast. Buffet breakfast is included in our room rate. 




Pilihan makanan ok, banyak dan sedap jugak. Loveee it! Kami kekenyangan. 


Keseluruhannya, puas hati stay dekat sini cuma tak best part parking je. Masa nak check in dengan check out punyalah susah nak mengusung barang ke hotel/ dari hotel like apebende niiii hahaha tapi hal hal lain semua ok sangat. Recommended!



30 May 2017

Jalan Jalan Kuching (1) - Pasar Serikin & Tasik Biru


Assalamualaikum wbt.

Korang puasa tak hari ni? Hehe. Harap masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Menyambut bulan Ramadhan al-mubarak kepada semua pembaca blog itikkejam yang beragama Islam. Semoga kita sama-sama mendapat rahmat dan berkat yang berganda ye, Insya Allah.


Baru baru ni (tak berapa baru jugak mind my late update!), BFF aku Yana datang Kuching. Dia dari KL. Dia sampai Kuching semalam dengan flight, aku pun sampai Kuching semalam jugak driving dari Kabong ke Kuching 5 jam. So, lepas ambik Yana dekat airport... kitorang check in hotel dan rehat je. 


Esoknya pagi... kitorang check out pukul 630 dan terus pergi Pasar Serikin dekat Bau, Sarawak. Pasar Serikin ni bersempadan dengan Indonesia, dan antara tempat membeli belah yang popular dekat Sarawak. Aku tak tahu nak bawak orang KL ni ke mana lagi. 




Kitorang sampai lebih kurang pukul 800 pagi, masa ni orang belum ramai tapi kedai dah dibuka. Waktu ni geng makcik makcik dengan bas rombongan baru nak bertolak dari bandar Kuching, so... sampai awal adalah satu kelebihan untuk dapat parking dekat dan bargain harga murah.




Peniaga dekat sini, mostly orang Indonesia yang datang daripada sebelah Kalimantan sana. Barang yang dijual pun barang-barang Indonesia. 

Pasar ni terdiri daripada kedai/ gerai sepanjang lebih kurang 1km, korang boleh berjalan (sambil eksesais) sepanjang panjang jalan ni. 




Alat muzik.




Kain batik Indonesia/ Sarawak.




Makanan kering. Udang kering sini murah! 




Kain sulam Indonesia pun ada dijual dan harganya dalam RM65  ke atas. Asal kau pandai tawar, dapatla murah...




Local handmade from beads...




Nasib baik member aku terhibur datang sini. Dia kata, pusing 3-4 kali pun takpe hahaha. Alahh perempuan mana tak suka shopping weh, nak nak pulak murah. Aku sendiri pun, antara mall dengan pasar pasar macamni aku lagi suka pasar. 




Nak tunggu makan dekat Kuching macam lambat lagi kitorang dah lapar dan penat berjalan so berhenti je makan dekat satu gerai. 




Mee bakso je. Ok lah sedap, tapi kena tambah kicap pedas baru kick.




Yana ni antara member aku yang rapat daripada zaman U dulu, dia dah kawen so kau jangan nak mintak nombor dia pulak dengan aku. Terima kasihla sebab sanggup tinggal laki semata-mata nak spend time jalan jalan dekat Kuching ni ha.


Lepastu... dalam perjalanan balik kitorang singgah Tasik Biru, Bau




Masa kami sampai... hujan gerimis sikit tapi lantakla janji dapat ambik gambar...




Nak kata biru tu bagi aku tak... Lebih kepada hijau, kalau korang tengok sendiri memang nampak hijau... 




Candid...




Baru nak turun bawah... eh eh ada couple Hindustani tengah bergambar mesra. Siap dengan payung merah.




Kakak pun nak bergambar jugak.... Ha nampak tak air dia color hijau? 




Lepastu kitorang ambik selfie pelbagai rupa. Kucing, arnab... hahaha. Member aku ni suka selfie pakai filter... Dia suka, aku pun suka! hahahaaa Kasi la can sikit. Hish korang ni. 


Daripada Tasik Biru kami balik semula ke Kuching dan check in dekat Imperial Riverbank Hotel. Semalam hotel lain, hari ni hotel lain pulak.


bersambung...



19 May 2017

Family Retreat - Tok Aman Bali Resort (Review)



Cuti sekolah lepas, kitorang satu family sempat merasa bermalam dekat Tok Aman Bali Resort, Kelantan. Saje je nak spend time dekat luar dengan family.




Aku ni dahla jarang-jarang balik. Cuti seterusnya bulan 5-6 dah puasa. So sekarang je peluang yang ada. Nak pergi jauh tak dapat. Dekat-dekat pun bolehlah. Janji semua orang happy.





Lokasi kira-kira 1 jam daripada bandar Kota Bharu. Boleh google maps je.


Aku booking bilik sebulan sebelum bercuti melalui booking.com. 

Rate booking.com RM322/night including 6% tax.


Jom tengok bilik:



Ada satu katil double, satu katil single and one sofa bed.




Small fridge, iron & board semua ada. Bathroom (lupa nak ambik gambar) agak luas, ada bathtub & shower.




Yang paling best setiap bilik ada personal balcony mengadap tasik.




View daripada balcony





Lepas siap solat Asar, baru kitorang keluar check kawasan. Boleh tahan luas kawasan dia.




Nak main permainan/ aktiviti pun ada tapi berbayar.





Pose anak tunggal.




Singgah Pantai Tok Bali. Depan resort je. Tapi kitorang tak berniat nak mandi manda, sekadar ambik angin je sekejap.




Lepastu  pergi Professor Cendol. Dalam 5 minit drive daripada resort. Femes kot tempat ni. Orang sentiasa ramai. Nak dapat seat pun kena berebut haha. Kitorang order 3 mangkuk cendol plus 1 gelas (aku punya) bungkus. Sebab tahu dah takkan habis kalau makan dekat situ.




Yang bestnya, korang boleh tambah cendol dengan percuma. Harga cendol biasa RM2 je. Meme sedap bohhh. Lepastu kitorang balik solat Maghrib dulu, kemudian baru keluar balik untuk makan malam. Lagipun masih kenyang makan cendol. 




Kolam dia besar sangat. Esok pagi plan nak mandi kolam. Heheheh




Masa ni dah Maghrib...




Malam tu tiba tiba hujan lebat pulak. Semua jadi malas nak keluar. So order room service jelah. Nasi goreng dengan kerepok lekor. Semua sedap. 


**********************************************


Esoknya... awal awal pagi lepas Subuh mak dengan ayah aku keluar mencari ikan dekat pasar Kuala Besut. Aku dengan adik pulak sarung sport shoes nak berjoging (kononnya) dekat kawasan sekitar. 




Kitorang panjat menara ni. 3 tingkat rasanya. Boleh tengok pemandangan.




Pemandangan daripada atas




Pemandangan keseluruhan resort yang berbentuk perahu (U-shape) dan dikelilingi tasik.




LARI DIKKK, LARI LAJU LAGI... KERINGKAN LEMAKMUUU




Tasik yang mengelilingi kawasan resort. Tenang je. 




Lepastu berjalan sampai ke pantai. Matahari baru nak naik. Cantik jugak. 


Kebetulan lepas kitorang siap main main, mak dengan ayah balik dari membeli hasil laut. Terus sama-sama gi makan buffet breakfast. Masa tu cuti sekolah, orang agak crowded tapi masih ada meja kosong. Cuma pendapat peribadi aku, makanan dia biasa biasa je. 

Siap mandi… kita mandi kolam pulak. 

Aku, ayah aku dengan adik aku. Mak duk dalam bilik je sambal potong kain. Dah namanya tukang jahit. Datang bercuti pun tetap nak bawak kain dia haha! 

Gambar dekat kolam takde, memang tak bawak kamera. 

Kolam best sebab luas and tak dalam sangat. Walaupun macam ramai orang tapi tetap ada space untuk kita mandi tanpa terlanggar orang lain. Budak budak memang ramai. Aku sempat main gelongsor air dekat bahagian kanak kanak tu sekali haha. Saje nak try. Nasib la…




Lepas mandi, sempat rehat rehat dekat bilik, lepak lepak dulu sebelum check out pukul 12.30 tengah hari. 



Posing posing dekat buaian cantik ni. Belakang tu ada taman herba




Bukak pintu supaya jin yang terperangkap dapat keluar




On da way balik sempat lagi singgah ambik gambar pantai. Pantai Terengganu memang cantik dol. Pantai biasa biasa pun cantik air biru sampai 3 layer apatah lagi pantai dekat pulau-pulau dia.


Selesai lah percutian keluarga yang ringkas. Aku sangat recommended Tok Aman Bali ni untuk keluarga/ kawan-kawan yang nak datang untuk relax. Aku bagi 7/10 bintang ye. Kureng dekat part buffet breakfast je. 


Apepun, Mission Accomplished!


DISABLE