26 December 2011

Final Years' B&K Batch 2008/2012















babes & boys aku. kakak2 & abang2. lagi satu semester bersama. lepastu? sobs. 






22 December 2011

Micro Teaching : Nampak Tak Dia Punya Permainan?



semalam aku buat micro teaching. micro teaching ialah, kita berpura-pura mengajar di hadapan kelas dan penyelia akan tengok, dan nilai cara pengajaran kita. cos Kaunseling memangla takde mengajar, tapi sebab aku ambik minor Pendidikan Moral jadi terpakselah mengajar. satu kelas ada 66 orang, aku pulak dapat giliran nombor 63 untuk mengajar. jenuh menunggu berminggu-minggu, baru sampai turn aku. kelas malam pulaktu. dah nama pun last class, so boleh bayang sapedia yang datang? stok-stok yang belum mengajar ni jugaklaaaa. adela dalam belas-belas orang camtu. yang akan mengajar nye 8 orang. tajuk nilai pendidikan moral yang aku ajar ialah, "Hak Kanak-Kanak" wakaka. lawak tak? lawak tak? 





kelas pukul 8, tapi aku keluar dengan Eton pukul 630 petang.sebab pegi print-out rancangan pengajaran (RP) dulu. lepas print tu dalam kol 7 kitorang jalan kaki sama-sama ke kelas sambil practice cakap-cakap. tibe-tibe... "ETONNNNN!!! Kertas Majong!!! tadi aku terlupe nak beli...........!!!" baru aku teringat kertas majong yang aku nak pakai time mengajar nanti belum beli. haramjadah. aku suruh Eton gi dulu, aku pulaknye patah balik ke kedai tadi pegi cari kertas majong. grrr.... lepas beli kertas majong 2 gulung, aku jalan gi kelas balik. sorang-sorang. masa tu pukul 725. maghrib kan awal, so dah gelap jugakla. bila gelap ni, bahaye sikit. aku tak takut ngan hantu. aku cume takut ngan binatang buas. 





baru je terpikir pasal binatang buas, tup2 aku ternampak anjing 2 ekor dekat seberang jalan. sekor kaler hitam, sekor lagi kaler oren. besar la jugak. sama besar ngan kambing. aku dah cuak dah, tapi aku bejet-bejet cool. orang kate jangan tengok dekat bijik mata hewan tu, masalahnye aku tertengok pulak. adoi... tibe-tibe yang oren tu gedik-gedik melintas jalan. alamak cuaknye cuaknye. yang hitam tu pun join skali. aku ingatkan mereka nak gi tempat lain rupenye datang ke arah aku. adoi kuase dua. aku nak nangis dah time tu, yang oren tu dekat sangat ngan aku dalam 2 meter camtu. lepastu, dia menyalak. WOOF! WOOF! T_T dasar anjing malaun nak woof woof dekat orang! apelagi. aku lempang kepala anjing oren tu pakai kertas majong. bajet samurai abes. AKU PASRAH JE APE NAK JADI!!! nasib baik yang oren tu lari. yang hitam tu pun lari ketempat lain jugak. nasib baik! heronye aku... tapi malangnye kertas majong tu dah bersentuhan dengan bulu anjing. dahjadi satu keje nak cari air tanah untuk samak kertas tu pulak. adoi. aku malasla nak patah balik beli kertas baru. takpeke kalau aku pakai je kertas tu untuk micro teaching? haram tak? lantaklah. aku pakai jelah. budak-budak ne bukan tahu pun. 





aku rasa kertas majong tu tak haram pun. tak bilas ngan air tanah pun takpe kot. sebabnye perenggan diatas adalah drama rekaan semata-mata. wakakaka jangan marah eh, ok sambung cerita. 





aku sampai kelas dalam 730, Eton tengah setting-setting komputer. aku gi solat kejap, lepastu dalam kul 8 lecturer aku sampai. cuak gilaaaaa wei. INI, ADALAH KISAH BENAR. turn aku nombor 6. sepanjang-panjang orang lain mengajar, aku cuakkk je. padahal yang datangnye belas-belas je pun. tu nak cuak. mende entah aku ne. last-last sebab nak menjimatkan masa, lecturer bagitu suruh skip-skip je part yang melibatkan perbincangan dalam kumpulan ngan lakonan tu semua. so kertas majong yang aku beriye pegi beli tu tak terpakai pon. buat penat je aku ulang alik cari kertas majong. padan muka. sape suruh menipu pasal cerita anjing. kan aku sendiri dah tertipu. KARMA~ wakaka. 





bila sampai turn aku, berdebar tu takde tapi aku jadi blank. semua yang aku menghapal terus ilang daripada ingatan. macam dalam drama tv petang-petang yang orang terantuk dekat mana-mana, pastu hilang ingatan.  aku macam merepek-repek tanpa arah tujuan. lepastu aku rasa macam, budak-budak ne sume terpinga-pinga ngan ape yang aku merepekkan. wahaha. semuanya berlaku dengan sangat pantas. last-last dah abes dah aku mengajar. dah abes tu baru aku tersedar, "eh ape yang berlaku sebentar tadik?" eh blurr gila la paham tak?!!! aku tak kisah la dapat brape-brape pun markah nye janji aku dah lepas. last class ngan lecturer tu. best gila kelas ngan dia. serius! tak pecaye try tanye budak-budak ni. Selamat Menyambut Minggu Study Semorang!!! #tibetibe bye~




20 December 2011

Angry Bird Will Never Be My Menantu



adik aku yang kecik tu dapat 5A UPSR. patutnya boleh la claim hadiah ngan ayah aku kan. kau tau dia claim apa? sahibba. -,- mende tu tak dapat 5A pun boleh beli. cuba la mintak hadiah best-best sikit. tak reti nak ambik kesempatan langsung. sampai kesudah tak beli sahibba tu. 




lepas beberapa lama, tiba-tiba dia mesej aku, suruh belikan angry bird. mintak maafla terlebih dahulu. aku ne sebenarnya dari dulu tak berapa berkenan ngan angry bird. comel dekat mana pun aku taktau. muka nak ketat semacam. 





YOU WANT THIS???



kalau aku ialah seorang ibu, dan diorang2 ni sume ialah calon menantu, memang sah2 aku reject. masuk list pun tidak. ape yang menarik sangat aku taktaula sampai adik aku tertarik2 nak menatang ne ha. 




dekat kl ni dahla mahal gila. sekoq yang kecik, yang keychain buat sangkut dekat bag sekolah tu pun dah 10 ringgit. cuba bayangkan kalau yang sama saiz ngan kepala aku ni bape hengget? so takpayahla adik ye. tunggu aku balik kelantan je. kita gi shopping anak patung dekat Rantau Panjang. dekat situ patung yang besar2 diri aku yang ketot ne cuma rm30 je, murah tak murah. so tunggu la kepulangan aku ke kampong halaman, kita shopping! yabedabedu. 




eh. kejap. shopping? duit kau banyak mana nurul? bukan takde duit ke hujung2 semester ni? eh adik. cancel lah plan nak gi shopping apemende semua. ok? lain kali ye,

adik aku:




wakakaka #kakakkejam




12 December 2011

Hikayat Manusia Bizi. Konon Bizi.






jangan pandang sebelah mata!~





kini kanak-kanak pun boleh nak bizi-bizi bagai. ingat kau sorang yang bizi? ingat dengan asaimen, fyp project paper, fyp presentation, sesi kaunseling individu, kaunseling kelompok, report kaunseling lagi, kelas tiap2 pagi, ingat dengan semua tu kau dah cukup bz?





tidak sebenarnya. tak bizi langsung. 





malah, masih ramai lagi insan-insan di luar sana yang lagi bizi daripada kau. nak call pun tak menyempat. bizi manjanggg. jeles dow dengan orang bizi neh. umur baru duabelas, tapi bizinye terlampau-lampau ngalahkan engkau student degree final year. fuhhh. 











mentang-mentang cuti sekolah. 
kau bizi main dress up dekat didigames kan? ingat aku taktau.





11 December 2011

Ini Bubur Nasik ke, Polisterin Hancur ?




tibe-tibe aku terjumpa bubur instant dalam locker. tibe-tibe. takdelah lapar sangat pon. tapi sebab boring petang-petang cani so aku terai bubur instant ne ha. 





ni lah mendenye. bubur segera 3 minit perisa cendawan. cap ayam. not cap ayam as if ayam brand, tapi cap ayam as cikai. do you get what i mean?







jangan isau walaupun tulisan guangzhou mali tapi halalnye ade, aku dah cek dah... bila cakap bubur, aku expect bubur nasik la kan. takkan tetibe ada kuey tiau pulak. 







skali kau. bukan bijik nasik. tapi bijik mende entah. dia punya tekstur tu macam polisterin hancur. gila ke ape makan polisterin. macam keropok lemau yang dapat skali ngan game tikam tu. tahu? tapi takpe, kita terai masuk air panas dulu...



lepas masukkan air panas (betul-betul 3 menet, siap pakai timer lagik kah3) ok sebenarnye tipu je pakai timer. lepas masukkan air panas menggelegak, bijik polisterin tu terus jadi lembik2 dalam sekelip mata. daripada rupa polisterin terus bertukar rupa nasik lembik. masukkan perasa, cili kering dengan ketulan cendawan kering, kacau sikit. rasa dia? rasa nasik.  




dasar makanan dari poket doremon. 











28 November 2011

Future Kita ialah Rahsia yang Allah Pegang



Tajuk entri boleh saya synchronize kan dengan kekalahan Malaysia kepada Bahrain tempoh hari. Mulanya kita semua sudah cukup bangga dan yakin bahawa Harimau Muda akan membawa pulang kemenangan apabila Malaysia mendahului dengan 2 gol. Tetapi ketentuan takdir dan masa depan itu di tangan Tuhan semuanya. Dalam sekelip mata Malaysia tewas dengan 3 gol yang disumbat di pihak Bahrain dalam masa 6 minit. Ironi.




Saya masih ingat pada semester pertama di Matrikulasi (saya mengambil jurusan Sains Hayat) saya telah membeli sebuah buku rujukan Biologi jenama 'Campbell' yang harganya lebih kurang sembilan puluh ringgit, berat, tebalnya beratus-ratus halaman manakala saiznya cukup besar pula. Saya tidak pernah membawa buku tersebut ke mana-mana, baik ke kelas atau ke perpustakaan kerana beratnya itu. Buku tersebut hanya menjadi rujukan 'kadang-kadang' ketika saya di bilik. Namun apa yang paling saya suka mengenai buku tersebut ialah pada ilustrasinya yang yang pelbagai, menarik, bewarna warni, dan sangat cantik di mata saya walaupun ilustrasi itu mungkin hanya keratan rentas usus manusia. 




Ada antara rakan-rakan yang menyarankan saya supaya tidak membeli buku tersebut kerana harganya yang agak mahal malah kandungan buku tersebut juga terlalu advanced berbanding syllabus yang dipelajari di dalam kelas. Namun saya tetap bertegas hendak memiliki buku tersebut. Saya sangat yakin bahawa saya akan menyambung pengajian selepas Matrikulasi dalam bidang Sains, dan mungkin suatu hari nanti bekerja dalam bidang yang berkaitan dengan Sains juga. Mungkin buku Cambell itu ada juga gunanya nanti. 




Tup tup saya menyambung pengajian dalam bidang Pendidikan Kaunseling. Aliran Sastera. Kalau dulu di Matrikulasi saya diajar bagaimana hendak membedah badan tikus, kini di Universiti saya belajar bagaimana hendak membedah 'hati dan perasaan' manusia. Bagaimana hendak menyelami jiwa-jiwa yang kesakitan, hati yang kesedihan, dan penyakit-penyakit yang melibatkan pemikiran akal, permainan emosi dan hal-hal sebegitu. Buku Campbell yang tebal itu apa halnya? Terbengkalai di celah-celah rak buku di rumah, entah apalah nasib buku Campbell yang suatu masa dahulu menjadi kesayangan saya. Ironi. 




Sesungguhnya ilmu dan kemahiran yang saya ada sekarang sangat sedikit, masih banyak lagi yang perlu saya perbaiki untuk menjadi seorang pendidik dan kaunselor di sekolah. Dan itupun kalau saya benar-benar ditakdirkan menjadi seorang Cikgu seperti yang saya impikan, mungkin tidak. Mungkin saya akan menjadi Penulis? Editor Majalah? Motivator terkenal? Itu semua adalah misteri kerana future kita ialah rahsia yang Allah pegang. Jodoh, Pertemuan, Ajal Maut itu semua ditentukan oleh Allah SWT, kita sebagi hamba-Nya cuma mampu untuk berusaha yang terbaik. 


Dengan penulisan ini saya berharap suatu hari nanti, mungkin 3 atau 5 tahun akan datang apabila saya telah menjadi seseorang, menjawat sesuatu jawatan penting, mungkin masih lagi menyambung pengajian, boleh jadi sudah beranak pinak, atau dilimpahi kebahagiaan, mungkin juga berada dalam kesusahan hidup... saya dapat mengingati kembali apa yang telah saya lalui pada hari ini. Siapa saya pada hari ini menentukan apa yang akan saya jadi pada esok hari. Dan apabila 'hari esok' itu tiba saya akan berkata, "Inilah misteri dan rahsia yang selama ini Allah simpan dan tentukan untuk diri saya"



belajar untuk redha' dengan apa yang ada







27 November 2011

Nazmi Faiz is My Brother




rambut dah rupa Messi. muka dah ala-ala Kaka. 








sebenarnya aku ada perkaitan dengan budak neh. perati betul-betul, bijik mata tu biar celik kasi luas sikit. kalau ade spek, sila pakai spek dulu. nampak? eh tak nampak? power spek belum tambah agaknye... ce lap-lap sikit spek tu kot-kot kelabu asap ke. nampak? nampak tak? 

eh. tak nampak jugakkk? 

adoi korang ni lambat la. soklan mudah pun fail. soklan mudah pun aku nak kena kasi jawapan. aku yang tanya, aku jugakkkk yang jawab. ade ke patut. tak patut langsung. kejap aku bukak purse, amik IC...








































 nah. ce tengok IC aku. 

Nurul Syahira Mansor. dengan Nazmi Faiz Mansor

nampak? 

sekarang dah nampak tak dia punya perkaitan? 
perkaitan tali persaudaraan. adik kandung aku sebenarnye ne... 




















adik kandung palotak kau. 



24 November 2011

Fenomena Langit Aneh di Serdang



ini fenomena (?) yang berlaku petang tadi, dekat-dekat nak maghrib. kau nampak, macam apa?





















aku cuma nampak macam ini...





































macam barney yang sedang pulang petang. -__-"








21 November 2011

Aku Buat Plastic Surgery di Korea




baru-baru ni aku ade buat plastic surgery dekat sebuah klinik di Korea. klinik ni kelasss sangat, tak ramai orang yang tau  sebab patient dia pun kebanyakan terdiri daripada mak-mak datin, nyah-nyah high class, dan lain-lain. aku pergi nipun sebab dapat kupon baucer 90 percent. kalau tidak memang takde la aku nak pegi. 














mula-mula aku cakap nak mata bulat, kaler kelabu-kelabu macam artis mexico yang lawa-lawa tu. tapi lepas surery, anak mata tak selari. walaupun aku sedang pandang kamera tapi bijik mata tu pusing belah lain. apesal entah. sangat menyusahkan aku bila nak bercakap dengan orang, sebab orang ingat aku sedang pandang tempat lain. hu hu hu. so aku mintak dokter tu repair bijik mata aku....














malangnye, masa pebedahan dokter lupa nak sambung urat mata menyebabkan bijik mata aku tersembul keluar. rupa aku macam jenglot betul, aku cakap dengan dokter, "aku takboleh teruskan hidup dengan bijik mata macam ne... aku malu ngan masyarakat" sambil menangis teresak-esak. dokter tu cuba tenangkan aku. dia kate, "takpe2. nanti saya cuba betulkan balik..."














lepas surgery kali kedua, aku tengok cermin... and kelu sekejap. taktau nak kata apa. mata aku comel, macam mata bayi. bercahaya. tapi sebab aku bukan bayi maka aku nampak macam tak cukup zat betul dengan mata tersebut. maka, pembedahan dijalankan lagi...














BAPOK! tulah perkataan pertama yang keluar daripada mulut aku bila tengok hasilnye. huhuhu aku takottt dan rasa cuak gila. aku dah bosan menjalani pembedahan. aku dah bosan ngan sume neeee!














pembedahan seterusnya, muka aku macam wanita 40-an. aku menangis dalam operation room tu jugak. aku ugut nak wat report polis, sebab hasil yang aku dapat tak seperti yang aku nak. dokter tu cuak agaknye, lalu dia cakap, next operation comfem meletopsz. dan next operation jugak free no extra charge. so aku layan jela. 














macamni, kalau balik kampung sure orang kampung takbleh nak beza antara aku dengan nenek aku. ni rupa last aku sebelum aku terbalikkan meja bedah, ambik pisau lepastu cucuk-cucuk dekat perut dokter tu dan lari laju-laju. klinik bangangggg! expectation aku tinggi sebenarnya. tapi rupa-rupanya... harommmm. aku tak dapat ape yang aku nak tsk tsk tsk. aku menyesal..... 








aku malu nak keluar dan bersosial dengan masyarakat..... lepastu family aku bawak aku berubat dekat kampung pedalaman yang terpaksa dirahsiakan lokasinye. lama jugak aku berubat. pakai sumber-sumber tradisional dan minum air akar kayu. dan hasilnya... aku dapat balik muka sebenar aku... tapi ade side effect.














side effect tumbuh misai. 










sape-sape yang rasa nak usha website clinic tu boleh klik sini. tapi aku tak reccomend. ape-ape jadi, sendiri tanggung eaaa.... ok bye.


kesimpulannya toksah nak plastik surgery sangat laa. tak reti bersyukur? 




12 November 2011

Laptop yang Kembali Pulih Selepas Kecelakaan



hai semua orang!


akhirnya aku dapat balik laptop aku lepas 5 hari tak dapat bersame. gersang gila takde laptop ni weh. takboleh bukak Facebook takpe lagi, sebab Facebook bukan aku punya keperluan pon. tapi aku takboleh kalau tak check e-mail sehari. wajib bukak Yahoo Mail! 




combination of black and silver



keyboard aku yang rosak dah bertukar baru. kaler hitam. and aku dah format balik laptop aku lepas formatting sebelum ni yang macam...... takpelah. lupakan kisah silam. sebab nak mulakan hidup baru punya pasal, aku gi koyak sticker laptop aku yang biru pastu biarkan dia bogel. aku lagi suka cover laptop kuning yang asal. kaler kuning bawak tuah, tahu?





saje desktop background pilih yang kaler ceria-ceria



so far ok. Microsoft ok function, Bluetooth pun function, SPSS function, alhamdulillah setakat ni ok, kalau tak ok aku pegi balik dekat kedai tu. and dia charge rm49 untuk formatting termasuk coverage utk software dalam laptop selama setahun. semua termasuk dalam tu. lepasni kalau de rosak ape-ape senang takpayah bayar dah. yang klakanye, siap kasi kad agi ala-ala kad kredit. elokla sangat kan. boleh tolong tebalkan purse aku yang tak berapa nak tebal dah ne. =,=



semagat nak siapkan final year projek, datanglaaa! 
kusss kusss (tiup semangat)





KL to KB in 1 Night




some random photos from my phone. 
#testing my laptop's bluetooh


































my bluetooth is functioning yay!




30 October 2011

Resign



i wish i didn't lose my memory

i wish i could capture everyone's face into my long-term memory and keep it inside my heart, forever.  




today was my last day at work. i'm not a career woman anymore (ha!) and officially unemployed.

and now is the time to focus on my study. 




27 October 2011

Historical City of Malacca


I went to Melaka a few days ago. A 1-day-trip (can I say, backpacking trip?). It was unplanned. The idea came across my mind the night before. I realise that I cannot spend the weekend in the library since its mid-semester break and the library is closed. So why not I go out for an outing to test my new Lomo Sardina? And why not doing somewhere out of town? ALONE?


challenge accepted


It was a beautiful day. The skies was perfect blue and the flowers are blooming. What else can i ask for? 

walking 
sightseeing
film-photographing
cycling across town

I did em' all ! In just one day. Yay!





#1 Some beautiful flowers near Stadhuys building



With some limited budget, I load my Sardina with Lomography Chrome 100 film and ready for action. HAHA exaggerate much? Ok lets get serious. I departed from Terminal Bersepadu Selatan (TBS) by bus to Malaka at 10am sharp. The one-way ticket cost me RM12.50 for a single-window-seat (single-window-seat=foreveralone much). The journey took almost 2 hours. I didn't sleep though. I just spend the whole time looking through the window. Since it's a budget-travelling, I bring some tuna sandwiches from my college ;) I arrived at Melaka Sentral around 1140am, and since its located quite far from the center of the city, I have to get a Town Bus that cost RM1.



The Town Bus will passed through the city's attraction. I got down near Stadhuys building. There were so many people at that time - tourist, small skids, trishaw-uncles. I guess because it's Sunday, so there's market selling stuffs along the building side. The environment was lively and colorful. Hey , some of my pictures are from digital cam, while some others are from my lomo toycam.


Sunday Market near Stadhuys :
[all picture taken using La Sardina camera]





 









The cute fridge magnets look cute and colorful , but I didn't buy any though. Reminds myself everytime , that this is A BUDGET TRAVEL so please spend wisely. However, the weather getting really hot that I forced myself to buy a cute straw hat for only RM10. From Stadhuys buildings I went to the Jonker Street. Actually I don't know where am I going (its a spontaneous trip anyways) I don't even have map or GPS, I just walk and walk around without having worries that I've might get lost or anything. I've always love sightseeing and walking so I just walk where my hearts guide me to. chewah.


[all picture taken using La Sardina camera]












Jonker Street is sooo beautiful. In fact i think every part of the town is beautiful in terms of culture. One of the reason I went to Melaka is because of Jonker Street. I love the retro, Colonial architecture of the shop buildings along the street. 80% of people here was Chinese, or foreigner tourists. The shops sell various things like art pieces, handicraft, local foods (ice kacang, peanuts, etc etc) and I walk for almost one hour before I reached this statue, finally took out my digital cam and snap(after lots of film-shooting). My first digital picture actually starts here. how pathetic.





#2 the Jonker Street statue. 


(...and the journey continues)



#3 Me camwhoring, getting all sweaty. Can U see my forehead sweating ? LOL





#4 Some park with animal statues





#5 Around the 'Jonker Walk' statue gate





#6 Nice gate





#7 Antique furnitures





#8 Chinese 'Tanglung' hanging from the ceiling





#9 The weather was almost perfect. Sunny and beautiful clouds everywhere! Can u see the clouds? Om nom nom nom.





#10 This photo is courtesy of a little boy wearing Angry Bird shirt who help me with the camera.





#11 The buildings






#12 Saloon which looks like a house





#13 Beautifully craft building





#14 Baba house






#15 Beautiful Hotel Puri





#16 White Mansion





#18 Random





#19 Gate





#20 Another random picture outside an art shop





#21 Moo Moo deco in a coffee shop along the street.





#22 Walls





#23 I accidentally got lost inside a hotel near Melaka River and couldn't find my way out





#24 This is the wall of the hotel.





#25 Hard Rock Cafe


[all picture taken using La Sardina camera]











#26 After managed to get out from the hotel , I found myself at the heart of the city with lots of trishaw passing in front of me.





#27 Then I rent a cute yellow bicycle from Menara Taming Sari Tourism Centre (found by luck) that cost RM3 for one hour ride, with RM20 deposit that will be given back upon returning the bicycle. The tourism centre is just around the Taming Sari spinning tower , its very easy to reach here.





#28 I look retarded LOLS. Try not to imagine myself riding the bike like a real mad woman around the busy-ness of the city. Ok stop laughing now. 





#29 Seriously it was one amazing feeling I ever had. The weather is quite hot. Breezy hot. But its okay to embrace the sunshine. I realize that my face became so tanned after I reach home. Ceh kau bajet diri kau putih nak tanned-tanned? Padahal takde perubahan pun.





#30 Then I saw this uncle crafting on something, so I stopped my bike and greet him. And ask him if i could take a photo :)





#31 I stopped at an Art Shop. The owner is a lady, an English teacher in a primary school. She sells art pieces from local artist. She thought that I'm some random 16-year-old girl playing bicycle around the neighborhood and advice me this and that about safety, not to travel alone yada yada yada





#32 I've asked them to lowered the sitting pad so my feet can touch the ground





#33 Anddd the last thing I visit (its almost 530pm I guess) is the ever-famous A Famosa statue.



Then I hands on the bicycle , get the Town Bus and went to the bus terminal. Heading back to KL. All tired phew. But of course , I have fun to the max. Too bad I have no chance to try Malacca famous Cendol and  foods (because I don't know where, plus I spend too many times on sight seeing). Next time, maybe. 

Goodbye Malacca! Till we meet again next time! :) 


DISABLE