13 December 2009

Loser Arena Pemanduan

hari ni sangat malang. 

MUM, i know u trust me. thanks for all that motivation, but i'm not ready. i know that u want me to make it, but i really cant. i'm talking about driving, people. driving. a kind of act that you have to put both(or one) of your hand to the stereng and at the same time, your feet on some kind of stupid pedals. wtf i hate those pedals!!! i'm still wondering why on earth, that a girl like me must drive like harrem and even i've already got license like, 6 months ago but i still cannot drive. i mean to drive without getting nervous, all-sweaty and shaking my hands, fingers, kepala lutut all-journey long.

and i want to confess, that since i come back home this semester holiday i NEVER drive, until today! so the last time i drive was 3-4 months ago, earlier when i got licence. traffic light, giving signals, turning left-right is a nightmare, you know? and for summary, driving IS a NIGHTMARE. TOTAL NIGHTMARE! and what happened today? actually my mum was asking (me to send her to pick some items that she ordered, and also, she wants to do some shopping in  supermarket. OH and i was SO nerveous!!! i bring 3 person with me- my mum, my bro and my little sis. what if anything happen? and thank God nothing happened, but i'm still afraid to drive, of course with so many accidents i read on papers and watch on TV's, i'm getting a little bit of...paranoid, i guess.


sorry mum, for the fact that we have IF-WE-RACE-WITH-A-SNAIL-THEN-THE-SNAIL-WOULD-WIN kind of driving today.
however, nice shopping, though.

*ni yang seronok pegi kedai dengan mak nih, sebab boleh ambik macam-macam jenis jajan yang hebat, letak dalam troli dan lebih hebat lagi, anda tidak perlu bayar!!! (^_^) yang anda perlu lakukan hanya mengangkat plastik-plastik itu sahaja. WAH!!! hebat, kan? (tapi bila sampai dekat parking kereta terus tak rasa hebat. terus dalam hati cuak, cuak, cuak, macam mana aku nak balik*


12 December 2009

Serigala Jadian Di Bawah Bulan Purnama

I’m currently reading New Moon right now. No, I didn’t buy the book, but thanks to 4shared, that I’ve downloaded the ebook pdf version of new moon. ABSOLUTELY FREE! Not just the new moon you know, but I’ve downloaded all 4 series of twilight saga - twilight, new moon, eclipse, and breaking dawn. I never had time to read, until today.


Werewolf has never been this cool ;)


Most Twilight die-hard-fans have been torn to choose between Edward and Jacob. I’m not a fan, though. But I’m absolutely on team Jacob. A wolf who knows how to ride a bike (he should apply circus for that) and even, he asks Bella Swann to ride the bike with him. How friendly and nice is that, for a wolf, I mean. Anyway, who wants Edward the-pale-looking-guy that 99% resemblance to Pontianak-Harum-Sundal-Malam skin? Nahh, no sweat, cos Jocob’s here. (tetibe teringat biskut Jacobs yang kotaknya kaler kuneng)





PS: masa semester 2 aku selalu melawak ngan nadia, bahawa aku pernah kena gigit dengan serigala masa kecik-kecik dulu dekat bahagian lutut. Oleh sebab itu, aku macam disumpah dan akan bertukar jadi serigala jadian setiapkali nampak bulan purnama. Aku akan ketar-ketarkan tangan sikit, terbeliakkan mata macam dan keluarkan bunyi pelik macam baca jampi. Dulu aku buat depan Nadia je, tapi bila dia mula takut dengan aku dan ingat aku dah hilang waras, dia bagitau kawan-kawan lain terus aku tak buat macam tu dah sekarang.

05 December 2009

Lanun Cetak Rompak Fail English

Dalam banyak2 movie aku pernah tengok dekat panggung, aku rase yang paling superb ialah HIGH SCHOOL MUSICAL. aku tengk dengan bestfren aku Yee Nak lepas habis final exam. memang syok, maybe sebab dapat seat best, ditemani kawan yang best, dan movie tu pun memang sangat best colourful je. hinggakan lepas balik rumah terus aku pergi black market cari VCD cetak rompak haha.


 
okey, sebenarnya aku bukan nak cerita pasal pengalaman aku menonton wayang tapi kebodohan yang terdapat dalam VCD-pirate-berharga-RM5 terutama untuk movie omputih. aku nak highlightkan aspek sari-kata nye. subtitle. bodoh giler korang tau tak? orang yang bute English macam aku pun pun boleh tau subtitle nye problem, inikan pulak korang-korang yang dapat English A1 masa SPM. geram aku dengan pirate-pirate yang cetak rompak tu. seolah-olah mereka semua failed subjek BI masa UPSR, dah tau tak reti nak translate takyah ar buat VDC pirate. hempeh betol !
 
aku bagi beberapa contoh (daripada citer HIGH SCHOOL MUSICAL):
 
(masa scene main basketball)
subtitle: 16 minit kiri ! 16 minit kiri !
aku punyela memikir-mikir maksud 16 minit kiri tu, mula-mula aku ingatkan 16-minit-kiri ialah strategi dalam game basketball, rupanya maksud sebenar ialah 16 minit lagi (16 minutes left)


next scene masa Troy Bolton (Zac Efron) dan Gabriella Montez (Vanessa Hudgens) menyanyi lagu Can I Have This Dance. Ada satu lirik dalam lagu tu, “keep your eyes, locked on mine...” tau tak translationnye jadi apa ? “menyimpan mata anda terkunci di lombong” ape ke bangang, nak translate words sebijik-sebijik. (sebab mine dalam BI maksudnya lombong) jadi kalau aku buat ayat dalam karangan, “I want to go shopping with my friends at The Mines Shopping Fair” maka pasti diorang akan translate jadi, “Saya mahu untuk pergi membeli-belah dengan kawan-kawan saya di Pesta Membeli-Belah Lombong-Lombong”

dan ade lagi satu scene, si lelaki menyapa si gadis “Hey, babe!” dan subtitlenye tertulis : “Hai, bayi!” (-___-“) ??!!

bukan itu saja, malahan ia terjadi pada keseluruhan cerita, hingga buatkan anda terasa loya apabila menonton versi VCD pirate, terus taksuke High School Musical dah. Nama-nama watak pun nak translate! (contohnya Cik Tiara Gold menjadi Cik Mahkota Emas) dan ada subtitle, “Saya gonna buat pementasan ini” Aku perasan setiapkali word gonna (going to) mereka takkan translate kepada word akan. Mungkin sebab tak jumpa cari perkataan gonna dalam kamus Fajar kot. haha.

Aku tau korang pun mesti melalui pengalaman annoying sebegini apabila menonton VDC/DVD cetak rompak filem matsalleh, dan keadaan begini buat aku bosan dengan produk-produk pirate. aku rasa kalau ada movie best baik aku jangan beli pirate lagi, tengok dekat wayang atau download dekat internet. Nak lagi senang tunggu je bila kuar dekat TV masa raya aildilfitri.



03 December 2009

Paranormal, Entiti, Ektoplasma

Masa malam raya aritu...


Dua orang sepupu aku iaitu si Angah dengan si Aqib main rakam video. adik aku Syafiq join skali.. Aku takde masa tu. 

Diorang bukak lagu Aizat, Hanya Kau yang Mampu dekat background lepas tu miming gerak-gerakan mulut, kononnya macam diorang yang menyanyi. (Sengal je. Nampak sangat terdesak nak masuk AF tapi tak dapat HAHA) Yang merakam nye ialah Kak Yong, kakak diorang yang sama baya dengan aku. Dia record pakai kamera 2.0MP handset Nokia. Masa rakaman smooth giler, peh menyanyi punye syok macamla lagu tu dia yang punye. Real giler kot dia miming! My kazen Angah ni memang lawak, selalu buat jokes kasi orang gelak.



Lepas tu bila diorang tengok balik video tu, diorang nampak satu cahaya kaler putih-biru melintas dekat depan masa rakaman video tu. Betul-betul depan kamera. Laju giler, dan siap ada bunyi lagi.




Cuba korang tengok sequence gambar yang aku amik dari video ni (nak upload video lame giler sebab 50MB++), korang boleh nampak macam ada satu lintasan cahaya dekat depan kazen2 aku yang tengah menyayi. cahaya tu bergerak dari kiri ke kanan. kalau diperati betul-betul macam berbentuk lembaga. nak-nak yang gambar no 4 tu kan?


MEREMANG BULU ROMA!!!



Memikirkan kebarangkalian bahawa cahaya itu daripada lampu kereta di luar rumah; atau cahaya daripada TV memang tidak mungkin. dan pada masa tu memang komfem takde sape-sape pun yang melintas depan kamera masa diorang tengah recording. No way it could be that fast! mungkin ada ralat masa amik gambar tu ataupunada silau cahaya ke whatsoever, tapi SERIUS cakap, i am not manipulating this picture. this is real.



teringat pulak SEEKERS yang mana krew diorang pergi ke tempat-tempat keras kemudian dapat captured jirim yang diorang sebut ektoplasma atau entiti menggunakan kamera atau perakam video. Alat-alat elektronik sebegini (kamera, camcorder dll) boleh mengesan EMF (electromagnetic forces).


credits to : sila-klik-kalau-mahu-lihat-lebih-lanjut
 


wallahualam.

DISABLE