12 May 2016

Penginapan Murah di Jepun [Reviews]


Assalamuaikum wbt.

Aku nak sharing penginapan yang aku pilih semasa di Jepun. Kesemuanya sangat berpatutan. Cuma... antara sanggup atau tidak je korang nak stay dekat situ. Sebab, kebanyakan penginapan aku pilih adalah jenis hostel/dorm yang mana kita perlu berkongsi dengan orang lain. Apa yang aku kongsikan adalah berdasarkan pengalaman aku tinggal di hostel tersebut. Lain orang, mungkin lain pengalamannya kan.


1) HOTEL TOYO (OSAKA)

Type of Accomodation : Single Room (Futon Bed) (Shared Bathroom)
Price: 1600 yen/night (RM56)
Nearest station: 2 mins walk from Dobutsuen-mae Station
WIFI ok.




Bahagian depan hotel dan reception.



Bilik aku. Sangat basic ada tilam futon gaya Jepun, TV, selimut, selipar bilik dan kipas angin. No aircond. 



Common room & kitchen yang unik. 

Review: Kalau datang Osaka lagi, aku akan stay dekat sini sebab murah, bilik mandi bersih (cuma bilik mandi terletak di tingkat bawah sebelah common room), lokasi sangat strategik dekat gila dengan exit stesen Dobutsuen-mae.





2) TRIP SOUND GUEST HOUSE (KYOTO)

Type of Accomodation : 6 Bed Female Dorm (Double Decker) (Shared Bathroom)
Price: 1500 yen/night (RM52)
Nearest station: 5 mins walk from Gojo-zaka Bus Stop (Kyoto City Bus)
WIFI ok.




Review: Lokasi dia tepi jalan je. Tapi sebab jalan di sekeliling macam complicated ada simpang dan ada flyover , aku sedikit pening nak mencari. Tapi lokasi menarik, dekat je dengan Kiyomizudera Temple. Check in hanya bermula jam 3 petang ke atas. Kons dia, bilik agak sempit, bathroom dan toilet cuma ada 2 di setiap floor tapi itu okay dan memadai dengan harga yang aku bayar. RM52 di Jepun untuk one night accommodation is dirt cheap. Aku stay dekat sini 2 malam. 





3) MATSUMOTO BACKPACKERS (MATSUMOTO)

Type of Accomodation : 3-Bed Female Dorm (Futon Bed) (Shared Bathroom)
wooden Japanese house.
Price: 3300 yen
Nearest station: 5 mins walk from JR Matsumoto
WIFI ok.




Special sebab rumah Jepun sebenar. Ditukar menjadi hostel.



Masa nak check out kena lipat futon bed tu jadi bentuk Z. Berat weh, aku dah sakit pinggang nak melipatnya last last aku lipat 2 kali je. Tak kuasa nak bentuk Z bagai. 



Suasana waktu malam. Matsumoto Castle jarak 1km daripada hostel.




4) CAPSULE HOTEL ASAKUSA RIVERSIDE (TOKYO)

Type of Accomodation : Female Capsule Room (Shared Bathroom)
Price: 2250 yen (RM78)
Nearest station: 2 mins walk from Asakusa Train Station (Tokyo Metro)
WIFI in common room only (Kena turun Level 2)



Reception



Female Capsule Room : Ok la bagi aku selesa. Satu capsule ada tv, alarm, lampu.

Kasut tak boleh bawak naik ke dorm. Kena tinggal dekat reception. Lepastu pakai house slipper. Macam leceh. Kalau nak keluar masuk hostel dia jadi sangat sangat leceh. 



Bathroom dekat top level. Ada bathroom lelaki, dengan bathroom perempuan. Tapi seram gila. Seram dalam erti kata masyarakat kita. Kenapa aku cakap seram? Sebab betul-betul Japanese style. Mandi secara terbuka. Lepastu kalau nak masuk dalam hot tub TIDAK BOLEH berpakaian walhal pakaian mandi. 

Haram aku nak mandi kalau macam gini gaya. Nasib baik pagi tu masa aku masuk dalam, tak ada sapa-sapa. Kalau ada makcik mane tengah mandi... free free dapat show. huhuuuu. Satu lagi, toilet dia tak ada hos. Tapi sebelah toilet ada sinki. Pandai pandai la.




5) HYBRID INN HIROSHIMA HANA HOSTEL (HIROSHIMA)

Type of Accomodation : 6-Bed Double Decker Female Dorm (Attached Bathroom)
Price: 2500 yen (RM85)
Nearest station: 5 mins walk from Hiroshima Train Station (JR)
WIFI in common room only.



Reception



Common room and kitchen is very nice and clean. Friendly staff. 

Hostel ni best sangat-sangat sebab katil dia selesa dan setiap katil ada private curtain. Yang paling best, bathroom & toilet sangat bersih dan berada di dalam dorm room tersebut, jadi kita kongsi dengan penghuni dorm kita sahaja. Katil dia selesa. I wish I could stay here longer because I love Hiroshima so much!



6) HOTEL SHAROUM INN 2 (HAKODATE, HOKKAIDO)

Type of Accomodation : Single Room (Private Bathroom)
Price: 3250 yen
Nearest station: 5 mins walk from Hakodate Train Station (JR)
WIFI SANGAT OK.



Hotel ni dekat dengan Hakodate train station, and this is the only 'real' hotel I stayed during my whole experience in Japan. 



Reception



Bilik dia bersih, selesa dan best gila. Even bathroom siap ada tub padahal harga bilik lebih kurang RM139 je. Ada water heater, room heater, fan, desk, tv and a Japanese style bath robe. Wifi dalam bilik sangat laju sampai tido lewat malamnya sebab melayan internet ;) Very recommended. 




7) MEDIA CAFE POPEYE (SHIBUYA, TOKYO)

Type of Accomodation : Private Small Cubicle
Price: 1180 yen/ 6 hours
Nearest station: Shibuya Train Station (JR)
WIFI VERY OK. haha



Reception. 

Pakcik dekat reception tak tahu English, dia pakai google translate lepastu pusingkan skrin LCD komputer tu tunjuk dekat kitorang. 



This accomodation is basically a place full of comics! - in Japanese , of course. Pelanggan boleh pilih pakej yang diperlukan (berapa jam nak stay) dan harga mengikut jam dan jenis cubicle kita tu. Aku ambik cubicle yang ada kusyen kulit untuk baring, personal table lamp and power plug. Selama tempoh kita menyewa, kita boleh guna seberapa banyak wifi, komik dan majalah yang ada dekat situ. Aku cuma nak tumpang tido je lah...

Toilet ada (free of charge), bathroom pun ada tapi kena bayar around 100-200 yen. Sebenarnya Comic Cafe ni bukan tempat tidur. Ia lebih kepada private place untuk orang yang nak spend time baca komik. Tapi sebab tempat ni unik, rasa macam nak try sekali. Dahla murah kan. Lagipun aku nak stay kejap je, pukul 11.30pm check in pagi esok lepas Subuh terus check out jadi Comic Cafe ni sangat menjimatkan.

Dari segi kebersihan okeyyy la. Tapi kan... aku rasa macam diorang tak semestinya bersihkan kusyen kulit tu setiap kali pelanggan keluar. So... macam geli geli sikit. Alah macam kita naik Airasia, bukannya diorang cuci kerusi kulit tu hari hari kan? Kalau rasa ok. Boleh je nak try. 



Macam macam jenis pakej. Aku dengan member aku ambik cubicle asing tapi bersebelahan. Cubicle double pun ada tapi malaslah aku nak bersumbat sumbat dalam tuh 2 orang. Huh!





8) KHAOSAN TOKYO LABORATORY (ASAKUSA, TOKYO)

Type of Accomodation : 4-bed Female Dorm (Attached Bathroom)
Price: 3600 yen
Nearest station: Asakusa (Metro Station)
WIFI ok.




Reception



Hostel ni comel, colorful dan sangat selesa. Bathroom dalam dorm jadi tak perlu nak bawak tuala semua ke luar. Recommended!


OK itu sahaja perkongsian kali ini semoga bermanfaat bye!



2 comments:

Zara AB said...

Looking at the photos, I falls in love with Matsumoto Backpacker the most. Sbb concept dia mcm rumah orang Jepun kan. Cantik!

Syahira Mansor said...

Cantik tu memang cantik. Common room pun pakai ruang tamu rumah je siap ada meja jepun tengah2 dengan kusyen punggung tu haha tapi... tandas dia sejuk sikit pagi2 tak ada heater.

DISABLE