19 May 2017

Family Retreat - Tok Aman Bali Resort (Review)



Cuti sekolah lepas, kitorang satu family sempat merasa bermalam dekat Tok Aman Bali Resort, Kelantan. Saje je nak spend time dekat luar dengan family.




Aku ni dahla jarang-jarang balik. Cuti seterusnya bulan 5-6 dah puasa. So sekarang je peluang yang ada. Nak pergi jauh tak dapat. Dekat-dekat pun bolehlah. Janji semua orang happy.





Lokasi kira-kira 1 jam daripada bandar Kota Bharu. Boleh google maps je.


Aku booking bilik sebulan sebelum bercuti melalui booking.com. 

Rate booking.com RM322/night including 6% tax.


Jom tengok bilik:



Ada satu katil double, satu katil single and one sofa bed.




Small fridge, iron & board semua ada. Bathroom (lupa nak ambik gambar) agak luas, ada bathtub & shower.




Yang paling best setiap bilik ada personal balcony mengadap tasik.




View daripada balcony





Lepas siap solat Asar, baru kitorang keluar check kawasan. Boleh tahan luas kawasan dia.




Nak main permainan/ aktiviti pun ada tapi berbayar.





Pose anak tunggal.




Singgah Pantai Tok Bali. Depan resort je. Tapi kitorang tak berniat nak mandi manda, sekadar ambik angin je sekejap.




Lepastu  pergi Professor Cendol. Dalam 5 minit drive daripada resort. Femes kot tempat ni. Orang sentiasa ramai. Nak dapat seat pun kena berebut haha. Kitorang order 3 mangkuk cendol plus 1 gelas (aku punya) bungkus. Sebab tahu dah takkan habis kalau makan dekat situ.




Yang bestnya, korang boleh tambah cendol dengan percuma. Harga cendol biasa RM2 je. Meme sedap bohhh. Lepastu kitorang balik solat Maghrib dulu, kemudian baru keluar balik untuk makan malam. Lagipun masih kenyang makan cendol. 




Kolam dia besar sangat. Esok pagi plan nak mandi kolam. Heheheh




Masa ni dah Maghrib...




Malam tu tiba tiba hujan lebat pulak. Semua jadi malas nak keluar. So order room service jelah. Nasi goreng dengan kerepok lekor. Semua sedap. 


**********************************************


Esoknya... awal awal pagi lepas Subuh mak dengan ayah aku keluar mencari ikan dekat pasar Kuala Besut. Aku dengan adik pulak sarung sport shoes nak berjoging (kononnya) dekat kawasan sekitar. 




Kitorang panjat menara ni. 3 tingkat rasanya. Boleh tengok pemandangan.




Pemandangan daripada atas




Pemandangan keseluruhan resort yang berbentuk perahu (U-shape) dan dikelilingi tasik.




LARI DIKKK, LARI LAJU LAGI... KERINGKAN LEMAKMUUU




Tasik yang mengelilingi kawasan resort. Tenang je. 




Lepastu berjalan sampai ke pantai. Matahari baru nak naik. Cantik jugak. 


Kebetulan lepas kitorang siap main main, mak dengan ayah balik dari membeli hasil laut. Terus sama-sama gi makan buffet breakfast. Masa tu cuti sekolah, orang agak crowded tapi masih ada meja kosong. Cuma pendapat peribadi aku, makanan dia biasa biasa je. 

Siap mandi… kita mandi kolam pulak. 

Aku, ayah aku dengan adik aku. Mak duk dalam bilik je sambal potong kain. Dah namanya tukang jahit. Datang bercuti pun tetap nak bawak kain dia haha! 

Gambar dekat kolam takde, memang tak bawak kamera. 

Kolam best sebab luas and tak dalam sangat. Walaupun macam ramai orang tapi tetap ada space untuk kita mandi tanpa terlanggar orang lain. Budak budak memang ramai. Aku sempat main gelongsor air dekat bahagian kanak kanak tu sekali haha. Saje nak try. Nasib la…




Lepas mandi, sempat rehat rehat dekat bilik, lepak lepak dulu sebelum check out pukul 12.30 tengah hari. 



Posing posing dekat buaian cantik ni. Belakang tu ada taman herba




Bukak pintu supaya jin yang terperangkap dapat keluar




On da way balik sempat lagi singgah ambik gambar pantai. Pantai Terengganu memang cantik dol. Pantai biasa biasa pun cantik air biru sampai 3 layer apatah lagi pantai dekat pulau-pulau dia.


Selesai lah percutian keluarga yang ringkas. Aku sangat recommended Tok Aman Bali ni untuk keluarga/ kawan-kawan yang nak datang untuk relax. Aku bagi 7/10 bintang ye. Kureng dekat part buffet breakfast je. 


Apepun, Mission Accomplished!


1 comment:

LF said...

wahh macam best..! actually planning nak pergi perhentian tu yang terjumpa your blog. tapi kat sini pun macam besttt untuk family trip.. By the way love reading your blog! Keep postinggg :)

DISABLE