27 September 2011

Hati yang Glamour


2 hari lepas (sabtu) hari yang tak berapa bertuah bagi aku dari segi pengangkutan awam. (aku keja) timing aku keluar daripada kolej comel-comel dah dengan masa bas sampai. elok-elok bas lalu depan mata, tapi tak brenti. jadah sangat. padahal tmpat aku tunggu tu memang depan kolej yang bas-bas lain brenti pun selama ni. tapi time aku keluar tadi tak brenti pulak, knape entah? tolongla paham bahawa geram gile. 


aku naik next bus yang sampai 45 menet kemudian. lepastu sampai dekat komuter serdang, tren pulak delay 10 menet. total masa menunggu komuter 30 menet. sampai tahap hendak mencarut tidak dalam keadaan macam gitu? macam nak mencarut kan. boleh bayang la kalau dah 30 menet menunggu, penumpang dia macam mana. nak kata macam sardin, aku rasa sardin pun hidup lagi bahagia dalam tin. 


so masa tren sampai, orang laki pompuan ramai gile. semua berebut nak masuk komuter. macam-macam mana pun aku kena selit masuk jugak, tak kire. budak2 ni sume keluar melepak perabih masa je, tunggu lama sikit pun takpe. aku yang nak pegi bekerja mencari sesuap nasik ni yang kena dahulukan. *pentingkan diri. belum sempat menyelit, komuter dah penuh.


aku pun buatla muka kesian supaya dapat masuk. alah padat macam mana pun kalau setakat nak sumbat lagi sorang, muat jerrr...  tibe-tibe chinese yang berdiri dekat depan skali, tepi pintu dia pegang tangan aku, tarik aku masuk ke dalam komuter. lepastu kan, sebelum pintu komuter tu tertutup dia macam tahan aku (macam mana nak cakap eh? macam hold aku supaya muat masuk dalam komuter tu la, paham tak?) comel je budaknye, muka macam Acha Septriasa. dia turun dekat Bandar Tasik Selatan. sebelum dia keluar tu dia macam cakap bye dekat aku. blur aku sekejap.


because a person eager to help someone of different race and religion. she makes me realize that there is no barrier to give help. after all, we are all the same human being. i notice there's a GLAMOUR word on her shirt. indeed, there's a glamour heart inside too.



4 comments:

nishiyanisha said...

''kesian budak ni. kecik2 dah kena kerja. gerak sorang2 pulak tu.'' that's why lahhhh. HAHA

hafidah said...

wahaha..besh nyer..btol2..x perlu nk racist..kte dok dlm satu negara..satu tmpat..

WZulhilmi said...

nice story! =). kadang2 mmg benda ni terjadi kn?

Syira ITIK KEJ♥M said...

@nisya:
HAHAHAHA tu la pasal kan... tsks.

@hafidah:
tahu takpe... rmai je yg pntingkan diri.. pdahal muat lagi tp mentang2 dia dapat masuk, dia cakap "takbleh masuk dah".. tersangat haramjadah.

@wzul:
macam2 dah rase smenjak keje neh...

DISABLE