09 September 2012

Tok Chek Dol Who?


Assalamualaikum. Hello guys. 
Well it's me again. 


So I've been in school for almost a week now. As cikgu ganti. Everything is going well, except that I'm still adjusting myself to those little kids calling me Teacher, when I keep addressing myself as Cikgu instead. I don't really like to say Teacher, as sometimes I got my tongue twisted and I said Cicer. Retarded isn't it?



The school is very small with a population of 250 students, one (or two) class for every standard. I teach English for Standard 4 and 5. Yes, English! (Sebab tu bajed bajed tulis BI kahkahkah) Tahu tak betapa cuaknya aku bila PK cakap aku kena ganti BI?, ingatkan kena ajar Maths ke Sains ke. Rupanya BI. (Terubat kesedihan dulu apply TESL maktab tak dapat :-( , merasa la jugak jadi teacher) Aku takdelah pandai English sangat pun. Aku ajar based on my knowledge jelah. Tapi takboleh memandai ajar jugak, must always refer to the textbook. Sebab setiap chapter dalam textbook dah ada part writing, spelling, grammar & general knowledge. Complete dah.



Masa aku sekolah dulu, English is one of my favourite subject because my English sir/teacher is awesome! So I'll try my best to make every English period meaningful and exciting. Supaya boleh develop love pada English. Haa gitu. Lagi satu, always, always, always galakkan student untuk bertanya & keluar ke depan kelas untuk bercakap. Sebab dulu aku takut gila nak ke depan, bila nak disuruh bercakap tu sampai tak terkeluar suara. Kita taknak macamtu okay. So let's prevent daripada sekarang.




Today, we had a reading competition. Class is divided into 5 groups. Budak, kalau buat grouping grouping ni terus bersemangat nak collect markah.




That's Debi, yang paling kecik tu. Super duper cute. Time aku menulis dekat papan hitam dia boleh datang kedepan lepastu tanya random question. haha




The girls. Group PALING bersemangat kumpul markah.




Nama group semua nak ada kaitan dengan bola. Harimau Malaya lah. Kelantan FC lah. Team Malaysia lah. Semangat kesukanan lah sangattt -___-" I hope they all have fun during the lesson ;)



Sekolah ni terletak ke dalam jugaklah. 23km daripada bandar Tanah Merah, aku bawak motor dalam 25-30 minit one way (Jauh weh). Jalan tak sibuk, agak lengang waktu pagi. Masuk kawasan kampung tu lagilah. Dengan bukit berkabus nya, kiri kanan pokok getah. Sekolah ni kecik je, very simple tapi lengkap dengan basic accommodation. Tandas student cantik gila. Dinding dekat luar bercat dengan colorful mural, ada kerusi menunggu lepastu dalam, bersih. Lagi satu best, tiap kali lepas rehat student dapat vitamin & minum susu free. Standard 1 sampai 6 akan pergi kantin ramai-ramai ambik susu kotak tu, lepastu menyusu. Untung gilaaa! Aku takde pun macamtu masa sekolah dulu? :-/



It's easy to control the students too. Anddd, you would recognize & know almost every students in school! Thank You PPD for giving me the chance to be a primary-school teacher walaupun sekejap je. Haritu masa praktikal pegi sekolah menengah dekat tengah-tengah bandar, sekarang pegi sekolah rendah dekat kawasan pedalaman pulak. Kontra bebenar situasinya. Setiap satu ada kelebihan masing masing. Cuma kita sebagai cikgu, serve our best. Betul dak?



Penyelia aku ada pesan (sampai sekarang ingat dia punya suara tu gema-gema doh), bila jadi cikgu, dan kita dibayar gaji, kita kena buat kerja betul-betul. Mengajar sepenuh hati. Pastikan setiap kali kita masuk kelas, murid dapat something. Jangan sambil lewa, barulah duit yang kita dapat, yang kita buat makan jadi darah daging tu berkat & halal. Hati pun tenang. Actually this applied to every job, tak kiralah cikgu ke, nurse ke, buruh kasar ke, lawyer ke, buat sesuatu pekerjaan ikhlas kerana Allah Taala Insyaallah... Jadi cikgu memang cita-cita aku daripada dulu lagi. Harap-harap tahun depan mana-mana graduate student dalam pendidikan dapat posting. Takmo tunggu lama-lama. Aminnn.



Amboi panjang la pulak. Sampai situ jelah. Ada story, aku sambung lagi. By the way OK tak design baru blog? Haritu aku stress macam mana entah, terus pegi tukar design semua. Ape ape jelah. OK bye, Thanks for reading. Assalamualaikum see you next time.




No comments:

DISABLE