12 March 2015

Featured In LIBUR Magazine



Alkisahnya beberapa hari sebelum banjir besar di Kelantan tahun lepas, aku ada terbaca entri di blog seseorang (hmm lupa blog sape) tentang ruangan baru dalam Majalah Libur iaitu Blog O Rama yang memperkenalkan blog blog travel di Malaysia. Kalau nak ikutkan blog aku bukannya blog travel, aku bukannya selalu travel pun. Blog aku lebih kepada personal diary kot. Entah. Hari tu aku try nasib email penyertaan. Aku bagi url blog dan ayat aku dalam email tu, semoga perkongsian yang bermanfaat. haha. Nak tulis lebih lebih tak tahu format macam mana.



The next morning, En Syahir wartawan Libur reply email dan dia bagi beberapa soalan berkaitan blog dan travel. So aku pun beria lah menjawab sebab soalan-soalan tu pun memang berkaitan dengan minat aku jugak. Aku ingatkan dia tanya banyak banyak sebab email yang aku hantar sebelum tu macam simple sangat haha. Rupa rupanya blog aku terpilih untuk featured dalam Blog O Rama Majalah Libur Bulan Februari 2015. Terima kasih! 




LIBUR Februari 2015



Tak lama lepas tu. En Syahir email aku snapshot daripada artikel yang dah siap. Mak aih terkejut gile  wey sebab gambar besar nak mampus sampai satu page. Alamak malunyaaa larikkk menyorok dalam gua! Huhuhuhu krik krik. Gambar ni diambil daripada entri di Hanoi, Vietnam. 




Blog O' Rama

Ada sorang member aku ni, aku cakap blog keluar dekat majalah Mangga lepastu dia macam percaya hahahahahah kejadah aku nak masukkan diri dalam majalah Mangga??



Salah satu soalan dalam artikel tu, destinasi travel aku seterusnya. Aku bagitau, Acheh. Aku dah booked tiket siap sebenarnya,  bulan Februari tahun ni. Tapi tak jadi. Sebab tiket aku time weekend, dengan kerja aku macamni susah pulak nak apply cuti tambahan (aku pun rasa macam tak berbaloi nak apply cuti tambahan semata-mata nak travel). So aku cancel je. Lagipun hari Sabtu yang aku sepatutnya travel tu ada acara Larian Merentas Desa di sekolah, aku jaga checkpoint okey. Tiket return ke Acheh tu aku beli dengan harga RM110 sahaja, aku bernasib baik sebab dapat refund credit shell daripada Airasia. Backpacking masa weekend tak sesuai kot. Macam keji. Kalau masa cuti sekolah panjang ok la. Takpelah jadikan pengajaran. Lain kali aku kena rasional, tak boleh beli tiket murah sesuka hati. Ermmm...



Tak lama lepastu, En Syahir email lagi tanya samada aku boleh sumbangkan artikel tentang tips di mana-mana destinasi yang aku dah masukkan dekat blog. Wow sumbangan artikel? Why not? Pilih punya pilih akhirnya aku decide untuk share pasal Jogjakarta. Jogja memang best! Aku diberi dateline, kalau siap awal boleh masuk magazine bulan Mac. Kalau lambat sikit, masuk bulan April. Benda nya semua dah ada, cuma masalah kelajuan internet menyebabkan aku tak dapat nak send gambar-gambar untuk artikel tu. Aku jadi geram dan kerana perangai aku yang tak beredam ni aku drive ke Sarikei lepas sekolah dan setelkan hal hal artikel di sana hahah. Setel jugak walaupun beberapa kali nak kena send.




LIBUR Mac 2015

Ingatkan tak sempat la keluar Mac 2015 sebab aku hantar artikel tu terlebih dateline dah tapi rupanya sempat jugak.




Keliling Dunia: Ekspresi Seni Kota Jogjakarta




Daripada 16 gambar yang aku hantar, cuma 6 keping yang dikongsi ke dalam artikel ni. Yang peliknya... gambar kereta kuda sunset dekat bawah tu gambar sape? Bila masa aku pegi pantai tengok sunset? hahahahhaha misteri nusantara sungguh. Apepun, ribuan terima kasih kepada Majalah Libur kerana memberi peluang kepada aku untuk berkongsi cerita pasal travel ni dalam Majalah Libur. Blogging lama dah, bila di featured macam ni rasa sedikit terhibur LOL (#mudahterhibur) dan rasa macam penulisan kita tu dihargai. Umur panjang boleh travel lagi.

Terima kasihhhh!



5 comments:

cEro said...

Tahniah!!!
**tepuk tangan sambil tebar confetti**

Travelog Siti said...

Fuyoo! Tahniah tahniah.

Zara AB said...

Hari tue sempat flip terus di bookstore, and it was you rupanya!

ruby said...

Wow kagumnya dgn ko sira. Congrats!

Fadhilah Apardi said...

Cm ne nak hantar artikel ea

DISABLE