19 March 2015

Seafood Murah di Top Spot Kuching



Assalamualaikum dan Selamat Bercuti Sekolah!

Aku nak kongsi dengan korang satu tempat makan seafood yang best kalau korang berkesempatan datang ke Kuching. Tempat yang aku maksudkan ialah Top Spot, iaitu tempat makan berkonsepkan foodcourt menjual masakan seafood segar. Aku dah lama teringin nak ke sini, kebetulan ada program di Kuching dengan Ain maka sempatlah menyinggah di sebelah petangnya. Top Spot terletak di Tingkat 6 bangunan UTC Kuching, tak jauh mana dengan Waterfront. 




Kitorang sampai di Top Spot dalam pukul 6.30 petang. Masa ni nak kata ramai takdelah ramai sangat sampai bersesak sesak kot, tapi ramai lah jugak. 





Mula-mula masuk tu terpegun kejap sebab banyak sangat stall dan ada banyak gila pilihan seafood. Macam, WOW. Nak pilih stall mana ni haa? Dan jangan risau kebanyakan stall menjual masakan halal Insyaallah. 





Sape tak terbeliak bijik mata tengok seafood fresh macam ni woi. Semua jenis ada. Ikan besar, ikan kecik, sotong, semua saiz besar. Udang pulak jenis udang gemuk gemuk, udang galah dan lobster sahaja. Udang kanak kanak tak ade ye. Tidak dijual. Ketam. kepah, kerang (pun saiz bapak kerang), sayur sayuran pun ada jugak. 





Akhirnya kitorang pilih stall Bukit Mata Nombor 25 ni ha. Sebab nya review yang best dekat blog-blog. Pekerja diorang ramai, nanti diorang akan entertain kita nak lauk apa, banyak mana, dan nak masak cara yang macam mana. Agak agak hilang pedoman tak tahu nak makan apa, mintak suggestion diorang je. Yang paling best, servis laju. Walaupun orang ramai tapi tak payah nak tunggu lama. Nak scroll timeline FB pun tak sempat hahahah. Terbaikla...



So inilah lauk pauk yang kitorang dua orang order untuk petang tu:



Sotong Masin dengan Air Asam

Nora bagi 5 bintang! Memang sedap. Patutla blogger Wonderlust DJ kata sotong masin ni sedap gila nak mampus hahah. Rasa masin sotong dengan masam air asam tu compliment each other waaaa sedapnyaaaa.





Ketam Masak Cili

Nora bagi 4 bintang. Sedap jugak, cili dia tak terlalu pedas lebih kepada manis manis gitu macam sambal dekat kenduri orang Kelantan hehehe. Kitorang order 2 ekor ketam, sebenarnya mintak sekor je tapi diorang tak jual kurang dari 300 gram so terpaksa ambik 2 ekor yang dipotong menjadi 4 kepingan.





Sotong Masak Butter Basah

Yang ini Nora bagi 5 bintang. Butter dia tak terlalu masin, tak terlalu kering. Cun cun je. Dan bagi aku, rasa dia tak muak. Rasa macam nak telan dengan kulit kulit dia skali tau sebab nak rasa butter tu. 





Udang Galah Masak Cheese

Aku dengan Ain decide ambik udang galah ni . Tokey suggest untuk masak sup asam pedas tapi hmmm macam tak menarik jew. So dia suggest grill and aku terus YESSS OK grill dengan cheese! 

Mula mula kitorang bagitau nak 4 ekor tapi tokey tu cakap, habis ke awak dua orang makan??? Sebab sekor udang tu nanti diorang akan belah dua. Haha baiknya tokey ni, macam tak pikir untung, yang penting customer tak membazir. Entahlah agaknye kitorang nampak macam budak sekolah tak cukup duit kot kalau order banyak banyak hahahahha. Last last ambik 2 ekor je. 

Nora bagi 5 bintang. Rasa dia memang menggelupur sedap gila!!! Aku cicah dengan sos pedas yang diorang bagi. Makan saje saje macamtu pun sedap jugak sebab boleh rasa isi udang yang juicy dan fresh. Memang terbaik. 





Makanan yang kitorang order dengan nasik 2 mangkuk. Cuba teka berapa RM? Berdebar debar jugak la aku dengan Ain nye nak tahu total berapa, dah semorang duk kata Top Spot ni murah kan. Murah to what extend? Ambik seafood besar besar macamni skali kena 3, 4 ratus kang ada jugak yang duduk bercangkung basuh pinggan belakang kedai karang... 

Total untuk keseluruhan makan (*drumrolls) cuma RM72. Sorang RM36 je. Murah gila hehehehheh. Alhamdulillah........ Ada rezeki boleh datang lagi bawak family pulak. 




4 comments:

DJ said...

Eh eh aku xpnh rasa lg sotong masin tu...heHehe yg ktorg rasa sdp gler tu udang butter tuu...waaa terliur nengok udang tu...nyummehhh...

cEro said...

Wow!
Aku yg bukan peminat makanan laut pon boleh telan air liur tgk gambar makanan tu...
Macam sedap je...

Syira Mansor said...

@DJ erkkkkk salah orang hahahahaha

@CERO haaaa sedap datangla ke kuching

tiga lalat said...

baru nk gi mlm nih .,
dulu dh penah gi ;p

DISABLE