13 January 2017

Thailand X China Solo Trip Day 3 : Xi'an (Muslim Quarter)


Sambungan dari:


Ni Hao! 

Masih lagi di tengah-tengah negara China. 



Muslim Quarter, Xi'an, China

Lepas check in dan rehat kejap, aku keluar balik jalan-jalan sekitar Muslim Quarter. Rancangan nak solat Maghrib di Xian Mosque tak dapat diteruskan sebab aku sesat mencari hotel tadi. 




Sepanjang Muslim Quarter ni ada pelbagai jenis makanan dijual, hampir sebahagian besar adalah makanan halal yang mana ada ditanda pada papan iklan. 




Yang selambak tu kentang, campur dengan lada, sayur...




Orang sangat ramai dekat jalan ni. Dan kedai-kedai dibuka seawal jam 10 pagi sehingga malam, setiap hari. Dengan lampu lampu neon semua, memang meriah. 




Kedai menjual manisan dan kekacang. Dibuat di situ jugak.




Ni pulak, daging kambing biri-biri. Diorang jual dalam bentuk sate bakar, cucuk cucuk macamtu. Nasibla aku tak makan kambing. Huhu. 




Takut tak tengok diorang lapah daging kambing? 




Sepanjang aku berjalan tu. Aku tengok tengok je. Bukan tak yakin nak beli, tapi aku ni jenis susah sikit bab makan. Maksudnya, bukan pemakan sangat. Benda yang nampak pelik, tak biasa sikit... susah nak masuk dalam mulut. heeee.

Hari kedua dekat Xian baru aku beli. Hehe. Tapi ketiga-tiga malam dekat sana memang aku jalan jalan dekat Muslim Quarter ni. Best! Macam pasar malam.




Lepastu jalan jalan kawasan sekitar tu...Nampak macam gelap kan. Tapi sebenarnya baru pukul 7 je ni. Dekat sana kan gelap awal. 5.30 petang dah Maghrib.




Bell Tower

Macam yang aku cakap sebelum ni, kota Xian dikelilingi oleh tembok. Dan, Bell Tower atau Zhonglou ini berada di tengah tengah nya. Memang cantik waktu malam.




Gambar ni aku ambik daripada sudut yang berbeza.

Masuk ikut jalan bawah tanah and exit ikut seberang jalan. 




Dekat sana pulak, Drum Tower.




Drum Tower

Nampak macam sama je dengan Bell Tower, tapi berbeza.




Balik semula ke Muslim Street. Jualan masih rancak dan peniaga menjerit jerit memanggil pelanggan. Tapi tak ada sebarang paksaan ke, tarik tarik pelanggan ke, tak ada. 

Kalau kita tanya harga lepastu tak beli pun diorang takde nak marah ke apa. OK je. 




Masalahnya dekat sini, harga jarang dipaparkan. Aku takut jugak diorang tipu harga... dengan tempatan harga lain. Dengan foreigners harga lain pulak. Lepastu diorang tak boleh cakap English pun, kalau kita tanya harga diorang akan tunjukkan duit kertas / kalkulator. 




Terliur nak rasa sotong bakar ni. Macam sedap je....

Duk pusing pusing last last tak beli jugak. Balik macamtu je.




Sampai hostel, aku masuk dorm. Dorm aku tu 4 katil je. Daripada aku check in tadi, lagi 3 orang occupant tak ada dekat bilik. Yang tak bestnya... bilik macam bersepah sikit T_T Dekat satu katil tu ada gantung spender 2 helai. Atas meja solek ada botol deodorant ke bedak ke apa taktahulah terbalik terbalik aku gerammm je nak susun cantik cantik tapi tahan diri sebab orang punya kan. Lantai bilik tu tile yang jenis berkilat tu tau, pastuh macam ada kesan tapak kasut. Ni mesti pesen pakai kasut dalam bilik! Waaaa tak bestnyaaaa :( 


Aku turun bawah dekat reception. Lepak dekat lobby. Lobby dia luas tau, dan cantik. Sambil online. Aku terpikir nak tukar bilik untuk malam esok dengan lusa. Kalau upgrade bilik double private, bayar lebih pun aku tak kisah. Sebelum ni sepanjang aku stay dekat shared dorm belum pernah jumpa dorm mates macam ni. Tak best la pakai kasut dalam bilik. Nak tegur tegur kang pelik pulak, sebab budaya kita lain-lain kan. Pelik bagi kita, mungkin suatu kebiasaan bagi orang lain. 


Bila aku tanya reception, nak tukar bilik... diorang cadangkan aku bertukar ke bilik lain, bilik tu ada sorang je occupant jadi tak bising sangat. Reception kata boleh je kalau nak tukar malam tu jugak. Malas la pulak aku. Dah barang aku dah kemas, cadar, sarung bantal selimut semua aku dah pasang. Jadi satu keje pulak nak berpindah randah. Aku cakap, malam ni ok je. Cuma untuk malam esok dan lusa. Rupanya... bila reception check, occupant bilik aku 3 orang tu... akan check out besok. The next 2 nights aku stay sorang je. Oh. Niceee. Hahaha. So tak jadi pindah ke mana-mana. 


Tak lama kemudian. Aku masuk ke dorm. Masa tu baru ada occupants lagi 3 orang. Sempat borak kejap. Budak-budak mainland China jugak, tapi dari Guangzhou. Boleh cakap BI. Rasa rasa student U, comel comel je. Diorang nak keluar balik, nak hantar report. Sebelum keluar, sorang tu bagi remote aircond dekat aku. Dia cakap, kalau sejuk ke, panas ke, adjust lah sendiri ikut yang aku suka. Alahai sweetnya. Jadi aku buat kesimpulan, budak budak ni baik je. Cuma tang pakai kasut dalam bilik tu kerana budaya dan sesuatu yang biasa bagi diorang, bukan bermaksud diorang tu jahat ke tak hormat orang ke apa. 


Goodnight! 



No comments:

DISABLE