28 January 2017

Thailand X China Solo Trip Day 4 : Terracotta Army


Sambungan dari:


Hari kedua di Xian, aku kena senggugut yang agak teruk. Daripada awal pagi sampai lah tengah hari, aku duduk bergulung atas katil menahan sakit. Lenguh pinggang, lenguh kaki, sakit perut semua ada. Hanya Tuhan sahaja yang tahu seksanya sakit di tempat orang haha. Lepas budak budak Guangzhou 3 orang tu check out dalam pukul 11, aku gagahkan diri bangun, buat air panas untuk telan ubat (kettle ada disediakan dalam bilik) Tapi gelas tak ada... aku bantai minum air dari kettle tu jugak hahahaah gile. Telan Panadol Extend 2 bijik, lepastu tidur balik. Kebiasaannya bila aku travel ke mana-mana, aku memang akan bawak secupak ubat-ubatan kalau berlaku kecemasan macam ni. 


Patutnya pagi tu slot melawat Tang Paradise. Dah tiba tiba sakit. Paradise dalam bilik jelah hahah. Pukul 1 baru aku terjaga balik. Tak sakit dah. Rasa malasss sangat nak keluar, tapi aku fikir kalau tak pergi mana-mana harini memang tak ada masa lagi. Esok nak pergi Mount Huashan pulak, dahla tiket keretapi belum beli. Malas tak malas kena keluar jugak. Kalau sekarang dekat Mesia takpelah, boleh kau nak malas malas esok lusa boleh pegi. Tapi masalahnya sekarang dekat China, entah bila lagi boleh sampai (tarbiah diri sendiri) so aku cepat cepat mandi, sarung jaket lepastu keluar dalam pukul 1.40 petang. Lewatnyaaa!


Destinasi : Terracotta Army 

Terracotta Army ni antara destinasi yang popular di China. Letaknya di luar bandar Xi'an, dan pengangkutan paling senang untuk ke sini adalah dengan menaiki bas daripada Xian Railway Station




Jangan tertukar Xian Railway Station dengan Xian Bei Railway Station. Xian Bei yang aku pergi semalam hanya stesen untuk fast speed/ bullet train sahaja ye. Nak sampai Xian Railway Station... boleh naik metro.


Zhonglou (Bell Tower) - Beidajie (tukar line) - Wulukou (Xian Railway Station)


Dah sampai, naik mana-mana bas : Bas No. 306 atau Bas Biru atau Bas Hijau yang ada tulis Terracotta Warrior ok. Tambang 7 yuan sehala. 




Perjalanan ambik masa lebih kurang 45 - 60 minit.




Layan pemandangan sepanjang jalan. Foggy je...




Aku sampai lebih kurang pukul 3.40 petang. Dahla lewat, tersalah masuk pulak. Aku masuk ikut pintu keluar. haha. Patutla selisih dengan orang lain macam dah nak balik je. Dekat pukul 4 petang baru aku sampai ke pintu masuk yang sebenar. Pintu masuk dia, lorong sebelah KFC. 

Harga tiket 150 yuan lebih kurang RM80, mahal dowww. Tapi padanla. UNESCO site.




Pemandangan bukit cantik. 

Dekat tempat beli tiket ada sorang aunty ni , licensed guide offer 100 yuan untuk jadi guide. Bersungguh dia offer aku, tapi aku rasa tak perlulah guide kot. Bukannya kerek. Tapi... aku dahla sampai lambat, nak tutup dahpun. Pastu nak jalan dengan guide guide bagai. Serabut pulak rase. Last last aku cakap, aku takde duit sebanyak tu untuk bayar dia. Mahal kot, lebih kurang RM62.


Daripada kaunter tiket kena jalan kaki lebih kurang 800 meter lagi sebelum sampai ke bangunan pameran. Sebelum masuk, bag kena scan dulu. 


Pit 1


Mula-mula, aku masuk Pit 1. The largest showroom of the terracotta army. 

Aku rasa, korang dah tahu kan sejarah mende ni? Bagi yang tak tahu... terracotta army ini dihasilkan semasa pemerintahan Maharaja Qin antara tahun 210 Sebelum Masihi , ditanam sedalam 5 meter di bawah tanah kononnya sebagai persiapan tenteranya di alam selepas kematian baginda nanti. Haaa kau mampu??? Hahaha. Dasyattt. Dekat Pit 1 ni katanya ada lebih kurang 6000 buah patung tentera bersama kelengkapan. Dan istimewanya lagi, setiap patung mempunyai rupa paras yang berbeza. 




Patung patung ni disusun ikut ranking/ pangkat.




Kalau tatap lama-lama boleh tahan seram jugak mereka ini...




Dengan kuda kuda sekali dia angkut masuk dalam tanah. All is life size = maksudnya saiz macam orang sebenar. Serammm.




Dekat bahagian belakang ada orang tengah buat kerja.


Pit 2


Pit 2 kecik sikit, dan tak banyak army nye. 




Banyak yang dah rosak takde kepala. Risau jugak aku duk mengendap ngendap ambik gambar, skali jatuh dekat bawah tu berterabur semua kena timpa. Matilaaa kena pancung dengan kerajaan China. 




Zoom sikit.




Ok ini tips, (yang aku baca dekat blog/ website dan aku sendiri alami dan recommend) kalau taknak serabut dengan pelancong yang ramai, terutama pelancong yang datang dengan group... datanglah sebelah petang. Bagus lagi kalau weekdays. Orang tak ramai, senang nak ambik gambar.  

Cuma janganla pukul 4 baru sampai macam aku. Datang awal sikit pukul 3 ke, so korang boleh spend dalam 2-3 jam dalam ni. Just nice. Tapi aku spend sejam je, dah rasa cukup memuaskan hati. 




Dekat Pit 1 ada background fake macamni untuk bergambar. Tapi pakai kamera sendiri je. Ceh. Kena bayar 10 yuan (RM6). Layan jelaaa. Buat kenangan. Lagipun travel sorang ni...susah tau nak dapat gambar full. Banyak selfie je hihi. Buatlah ape-apa gaya yang kau suka, asalkan tak terbalik patung patung tu sudah. 




Cuaca sejuk di luar. Last day of November. 


Pit 3


Masuk ke Pit 3. 




Patung -patung tadi ditutup dengan 'atap' macam kat atas ni. Sebab tu lah patung tak rosak ke hancur ke, bukan dia main kambus suka suka hati tau. 




Pameran patung-patung sebenar di dalam kaca supaya pengunjung boleh melihat lebih dekat. Halus weh dia punya ukiran, I mean untuk level 210 years before century. Kau tengok lubang hidung kuda dia pun dah cukup. Kemass je ukiran. 




Pastuh nak balikkk. Bosan dah! Bukit bukit sekeliling tempat ni boleh tahan cantiknya...




Jalan balik dia, penuh kedai jual makanan dan cenderamata. Tapi banyak nak tutup dah. Orang pun dah takde...




Dekat nak keluar tu ada makcik makcik tua jual buah dalam raga, aku tak pasti pulak buah apa. Rasanya tomato. Dia kerumun kerumun pelancong. Aku pun kena jugak. Kemudian ada guard 2 orang, datang rampas bakul tu dan hempas atas lantai sampai berterabur buah-buah semua. Pecah raga. Guard tu marah la kot dengan makcik makcik tu, sebab tak boleh menjaja dalam kawasan pelancong. Mengamuk diorang potpet potpet. 

Keluar je pagar, dah ada bas biru tunggu. Bas ni memang official punya, bukan bawah agen. Dekat bas ada tulis Xian Railway Station - Terracotta Army. Aku tanya dulu berapa yuan, kakak tu cakap 8 yuan. Aku naik je terus. Tunggu orang ramai sikit lepastu bas terus bergerak.




Dah gelap baru sampai Xian Railway Station balik. Xian Railway Station terletak di luar tembok Xian. 




Orang China punya lah ramai nak naik keretapi. 

Daripada Xian Railway Station, aku tak terus balik hostel. Aku pergi Xian Bei Railway Station untuk beli tiket bullet train ke Mount Huashan esok. Kali ni aku dah bawak siap siap nota dalam bahasa Cina, tiket yang aku nak. Aku mintak reception hostel tolong tuliskan. Pergi sana pakai metro je. 

Walukou (Xian Railway Station) - Beidajie (tukar line) - Beikezhen (Xian Bei Railway Station)

Alhamdulillah tiket yang aku nak masih ada. Walaupun esok dah nak naik kan. Mungkin sebab weekdays je kot, jadi tiket tak laku sangat haha. Daripada Xian Railway Station naik metro balik, terus ke Bell Tower. 


Beikezhen (Xian Bei Railway Station) - Zhonglou (Bell Tower)




Muslim Quarter sibuk dan penuh dengan orang macam biasa...




Semalam aku tak makan. Pagi tadi pun tak makan apa sebab senggugut , tak sedap perut. So malam ni dah mula rasa lapar. Huhuhu. Aku rasa nak try Philipines Kebab ni. 10 yuan. 




Nampak daging banyak banyak tu... ingatkan dia campur cebisan daging ke ape dalam kebab. Rupanya roti je! Hahahah. Tapi roti tu disapu dengan sos berempah dulu, lepastu dibakar. Bila dah masak dia tabur dengan serbuk lada, serbuk black pepper apa semua. 




Dah sampai hostel aku. Depan tu reception dia.




Lobby/ ruang lepak lepak. Sangat recommended hostel ni ok! Cuma aku dapat tingkat 5, lepastu takde lif. Jadi penat sikitlah nak memanjat tu...




This is my room for RM24 per night. Best tak? Heheh. Budak budak Guangzhou semalam dah balik, jadi malam ni dengan esok aku conquer bilik sorang je. Hari ni dah bersih sikit. Masa aku keluar ada orang datang kemas sebab tong sampah dah kosong, lantai pun dah bersih. 




Ada meja solek, kettle dengan locker. 




Roti Filipino tadi. Aku makan separuh je dah kenyang. Esoknya tengok dah jadi keras serupa batang kayu boleh buat baling dekat anjing -_-




Satu lagi aku try Ximu Yogurt ni. 10 yuan.


Ok Goodnight!



3 comments:

PuTrImaRyam said...

Period waktu travel d negara org mmg seksa esp mcm sy yg Ada cyst...btw, nice entry...smgt plak nk jelajah xian

WZulhilmi said...

This look fun! Tapi betullah kalau lama2 dalam tu boleh naik fed up tengok patung2 tu. Mula2 je macam khusyuk tengok lepas tu jalan laju2. lol

Tragiknya nak hempas2 raga buah tu. Kalau aku tengok mesti rasa kasihan. Tapi marah betul guard tu. Time tu jugak mengamuk. At least nak hempas pun pergi lah dekat area tong sampah yang berdekatan kan? HAHA.

Anonymous said...

ini dalam list menunggu..by the way saya follow blog sis tp as silent reader je..byk ambik tips ms sis publish post ttg hoi an..halalkan ye

DISABLE