24 July 2017

#siblingsgoal Trip Sabah (Day 2) – Kinabalu Park


Good Morning!

Seperti yang dirancang, pukul 6 dah check out daripada hostel. Pukul 6 dekat sini dah cerah ya. Lambat lambat rugilah. Nak tido lebih lebih sila balik rumah ya. 




Perjalanan daripada Ranau ke Kundasang memang smooth and mabeles. Sama level je dengan awan.




Lagi best, pemandangan Gunung Kinabalu memang nampak jelas di depan mata. Tak ada terlindung awan. Satu tips kalau nak tengok Gunung Kinabalu, pastikan keluar awal pagi sebab awan belum naik ke atas. Jadi pemandangan clean & clear. 




Gunung ganang dekat sini mengingatkan aku pada suasana di Bandung & Bali dekat Indonesia.




Perjalanan balik, adik aku drive pulak. So aku ada peluang ambik gambar hehe. 



Singgah bergambar dekat Kundasang lagi!



Dekat pekan Kundasang berhenti tepi jalan ni lagi sekali. Semalam tak nampak gunung, berkabus je. Pagi ni nampak Gunung Kinabalu seketul seketul dengan urat urat dia sekali. Masya Allah meme comey!




One for the family album...




Tadi bergembar dekat bawah. Lepastu masa pusing roundabout kobis tu kitorang nampak ada satu lagi tempat bergambar dekat jalan sebelah atas. Terus macam, weh pusing weh pusing ambik gambar dekat atas pulak hahahhah




Aku dah cakap adik aku ni kalau ajak bergambar dia lagi laju daripada kita tahu tak.




Layankan! Selagi tak puas hati jangan balik. Posing sampai muntah haha! Nampak tak jalan dekat bawah tu? Tadi kitorang berenti kereta bergambar dekat situ lah...



KINABALU PARK



Perjalanan diteruskan dan kitorang singgah dekat Kinabalu Park pula, lebih kurang pukul 7.00 pagi. Fuh dekat sini sejuk ok. Kitorang park kereta dekat bawah, masa berjalan naik tangga tu siap keluar asap dari mulut. Oh jakunnnnsss. 




Bayar dekat pintu masuk RM3/ person. 




Dekat dalam macam blur, apa yang kita boleh buat dekat sini sebenarnya? Hmmm. So jalan je lah ikut laluan pejalan kaki yang disediakan. Kat sini ada satu benda lawak. Aku ternampak anjing dekat bawah gaung, mungkin anjing pengawal ke apa tak tahulah. So aku duk panggil MEOW MEOW ADIK! ADIK! Dia tenung BAIKKKK punya. Nasib baik dia dekat bawah haha. Lepastu anjing tu pergi ke arah tangga. Ah sudah. Cepat cepat kitorang meninggalkan tempat tu. haha.




Makin jauh kitorang jalan, rasa macam tak berpenghujung je. Kita nak ke mana sebenarnya ni? Kadang-kadang ada kereta yang melintas. 

Kenapa kita tak naik dengan kereta? Jom lah patah balik ambik kereta sebelum makin jauh. Buat penat je berjalan. Tapi kat sini memang sejuk, best sangat.




Masa patah balik tu… berselisih dengan siapa kau tahu? Dengan anjing bawah gaung tadi. Terus macam,WEH BUAT TAK KENAL, BUAT TAK KENAL. JANGAN TENGOK MATA DIA. YA ALLAH hahaha. Nasib baik dia pun buat buat tak kenal.

So kitorang turun parking dan naik semula pakai kereta… Pegawai dekat ticket booth tu kata boleh bawa kereta sampai ke kaki bukit (pintu Timpohon Gate) kira-kira 4km daripada pintu masuk. So drive lah.




Checkpoint pertama: Ada tugu/ memorial mangsa yang terkorban dalam kejadian gempa bumi tahun 2015 dulu. 




Drive sikit lagi dan korang akan sampai ke pintu masuk untuk mendaki ni. Kalau korang nak berjalan ke dalam pun boleh, tapi masalahnya tempat parking sangat terhad (almost none dekat depan gate ni) and jalan sempit. 

Aku seriau gila masa adik aku nak reverse kereta takut terundur jatuh dalam gaung, adoi matilah aku nak menjawab dekat mak aku nanti hahhah.




Posing berlagak dengan kereta sewa baru.




Masa nak turun kena hati hati sebab jalan sangat curam macam cilake. Bahaya, 




Dekat depan HQ ada viewpoint lagi, meme comey boh. So ambik ler gambar lagi. Sorry la. Banyak pulak gambar sendiri. Huhuhuhu.




Perjalanan diteruskan meninggalkan Gunung Kinabalu. Sedih tak boleh move on. Itu pun sekejap sekejap jumpa view cantik tepi jalan nak berenti ambik gambar.




Teruskan perjalanan sampai ke Pekan Nabalu lebih kurang pukul 830 pagi, berhenti untuk breakfast dekat kedai semalam – Restoran Nur Café.




Lepas makan, ambik gambar lagi dekat viewpoint dia. Semalam, berkabus tak nampak apa. Pagi ni Alhamdulillah clear cantik.




Kebetulan ada sorang pelancong Thailand tolong ambikkan gambar kitorang so ade la gambar berdua. 



Tengok daripada bawah pun dah rasa best. Macam mana lah perasaan orang yang dapat naik sampai puncak atas tu ye... Mesti syok gila. 


Lepastu drive terus ke bandar KK, sampai lebih kurang pukul 10.30 pagi di hotel and tunggu owner kereta datang pickup. Sedih sungguh nak kena berpisah dengan kereta cantik ni sob sob sob. 


Penginapan hari kedua – dekat Winner Hotel KK, tengah tengah bandar juga tapi masih awal, belum boleh check in. So… tinggalkan backpack dekat hotel dan kitorang berjalan kaki dalam 15 minit ke Jesselton Point…


…bersambung

No comments:

DISABLE