31 July 2017

#siblingsgoal Trip Sabah (Day 2) – Kota Kinabalu


Penginapan hari kedua – dekat Winner Hotel KK, tengah tengah bandar juga tapi masih awal, belum boleh check in. So lepas dah hantar kereta dengan sayu… tinggalkan backpack dekat hotel dan kitorang berjalan kaki dalam 15 minit ke Jesselton Point…Ada kereta pun tak guna jugak dalam bandar macamni, buat menyemak je nak parking susah.

On da way ke Jesselton Point tu aku duk saiko adik aku supaya tak payah pergi pulau. Dulu aku dah pergi, macam bosan, panas… Aku bagi cadangan masuk mall tengok Fast 8 je hahaha boleh regangkan kaki yang lenguh, berehat bersandar dekat kerusi empuk sambil makan popcorn dalam aircond sejuk. Duit pun tak habis banyak.

Lepastu dia macam, 
ALAH NURU… TAKKAN DATANG SABAH TAK PERGI PULAU T_____T  

k. fine. Tak pegi kang ada yang pulak tak puas hati lah apa lah. Pergi lah ke pulau kalau kau nak gi. Jadi ikan duyung terus takpayah balik UNIMAS pun takpe.




Kitorang beli tiket ke satu pulau sahaja, Pulau Sapi RM25 (student price hehe) tak termasuk Conservation fee (bayar dekat pulau) RM3. Lepastu orang jual tiket tu offer main water sports – adik aku ajak main Parasailing RM75 per person. ok la boleh la layan jerrr. 




Dekat Pulau ni kan, aku perasan ramai gile orang Korea. Aku ni dekat Korea ke Malaysia? Tak silap aku ada route baru bukak Seoul – KK tapi tak ingat flight apa, mungkin la. 




Pukul 130 kitorang dibawa oleh sebuah bot untuk main Parasailing tu. Pergi tengah-tengah laut, kemudian dia pakaikan harness semua, sambungkan dengan belon tu and perlahan lahan ditarik ke atas. Lepastu terbanglah kami di udara…. hahhahah

Gambar buruk sebab send pakai Whatsapp je dari handphone adik aku. Reso jadi kecik. Takpelah malas dah aku nak edit edit nanti sampai ke sudah tak update entri ni. 




Pengalaman dekat atas tu memang best walaupun dalam 10 minit je. Takpelah. Sekali seumur hidup. 

Yang seram sikit… masa dia nak turunkan balik kitorang. Aku seriau takut salah mendarat lepastu jatuh atas kipas bot. Matila nakkkkk. Nasib baik semua ok je.




Wey wey wey ikan jows gigit kaki... Ingat boleh basuh basuh kaki tapi tak kena pun air laut.

Dahtu. Siap main baru berani wasap gambar dekat mak aku. Itu pun mak aku dah YA ALLAHHH!!! huehuehueh




Lepas main parasailing kitorang dihantar semula ke Pulau Sapi. Adik aku gi mandi manda sorang sorang. Aku duduk bawah pokok je. Boring gila. Bot balik ke jeti pukul 3 petang. 

Pendapat aku, antara pulau pulau yang aku pernah pergi - Pulau Sapi, Pulau Perhentian, Pulau Pangkor… Pulau Perhentian yang paling lawa. Dekat sini tak banyak yang nak explore, dan aku pulak jenis yang cepat bosan hehe. Aku rasa… pulau dekat Sabah yang betul betul cun dekat sebelah Tawau/ Semporna sana. 

Sampai di Jesselton, kitorang masuk Suria Sabah Mall and beli tiket Fast 8 malam karang. Why not have both? Hahaha. Lepastu balik ke hotel pakai UBER je. Malas jalan kaki. 



FILIPINO MARKET



Dalam pukul 5 petang lepas solat jamak, keluar balik ke Filipino Market. Tengok pasar dia.




Dalam market pun jadi bergambar. 




Sayur murah murah weh. Kau tengokla satu beg dia tu baru RM3. Dekat sini (Kabong) RM3 dapat 3 batang je timun. haha




Makan seafood sekejap. Sotong bakar cicah air asam ni RM15. Lepastu beli street foods – apam, keropok, minum air mangga duduk lepak kejap.




Berkejar ambik gambar sunset.


Lepastu masuk semula ke Filipino Market bahagian souvenir tu semula. Aku TER-beli gelang mutiara. huhu hajat taknak beli pape tapi TER-beli, apakan daya aku nak menidakkannya. Beli brooch untuk orang rumah. Tu je. Tak shopping banyak, fulus takdok. Adik aku beli Tshirt dengan kuih cincin LOL macam makcik makcik beli kuih sebagai buah tangan.


Daripada Filipino Market, berjalan kaki ke Suria Mall tadi. Tengok Fast 8. Nang BEST! hahaha harga tiket mahal sikit tapi berbaloi. Sama best dengan Fast 7 yang aku tengok 2 tahun lepas – dengan adik aku jugak. 


Habis movie, balik ke hotel dengan UBER lagi. Senang ada UBER ni. Murah pun murah. Sebelum naik bilik, singgah mamak dekat belakang hotel. Esok awal pagi nak balik Kuching dah… 


WINNER HOTEL KK

Twin Room, RM110/night




Hotel Pemenang. Duk sini rasa macam menang percutian yang ditaja tapi hakikatnya...




Sampai hotel, solat, kemas beg terus takut esok rushing. Pukul 6 dah check out sebab flight kitorang pukul 7.55 pagi di KK Airport. 




Pemandangan Subuh di bandar KK daripada tingkap bilik.


Dari hotel ke airport pakai UBER jugak. 




okey, selesai trip ringkas adik beradik #siblingsgoal hehe. Sangat berpuas hati walaupun tak lama... at least boleh spend time bersama. Adik aku nak habis study, nak balik Semenanjung dah. Aku ni tak balik balik lagi huuuu. 


Thnaks Sabah for the nice memory, hingga ketemu lagi!



No comments:

DISABLE