04 September 2010

Folio Masakan & Kuih Muih Tradisional


hari ni aku pergi Bazaar dengan si kecik Sapikah. pukul 4 dah sampai sana. peh, beria gila pergi bazaar awal-awal. sebenarnya adik aku nak snap gambar kuih-muih. nak masukkan dalam folio Kajian Tempatan dia. kebetulan, kumpulan dia dapat tajuk Masakan & Kuih-Muih Tradisional. alahhh takkan tak ingat? masa darjah lima dulu kita pernah buat...

alih-alih bila sampai Bazaar tanak pulak. ade ke patut pegi suruh aku tanya makcik kedai tu, boleh takboleh ambik gambar? amboi, sekarang hendak buat folio siapa? folio aku ke, adik aku? last-last tak ambik gambar pun, beli juadah berbuka je. lepastu mulalah nak menangis-nangis, marah-marah orang dalam kereta. HAHA. 

sebenarnya dik, takpayah snap gambar dekat bazaar pun takpe. internet kan ade? google jelah. itupun nak kena ajar ke? tulah, ada internet tau nak main facebook dengan dress-up game aje! -_-'


kuih lapis

Seri Muka

Cara

Popia Basah

Kaswi

Nasi Kerabu Ayam Bakar.

Ayam Goreng Berempah

Nasi Lemak

haa ape lagi kuih muih dengan masakan tradisional Malaysia yang belum masuk list? BANYAKKKKKKK! cakap je, semua ada dekat google. tak payah fenat-fenat amik gambar dekat Bazaar.


yelah... yelah... aku maafkan. nasiblah kau budak. aku siarkan perbualan private kita dekat sini. HAHA


SELAMAT BERBUKA !

12 comments:

WZulhilmi said...

ada buat folio ke masa kajian tempatan tu?? aku tak ingat pun.. hahaha

amboi.. baiknya adik.. siap minta maaf lagik.. ni mesti makan dadih akak dia banyak sangat.. *Apa kaitannya??*

CIK FAYYAD said...

oo..aku buat pasal ..org kawin. nmpk sgt gatai nk kawin. =.="

selamat pulang ke kg je cik syira.

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

haha~ mcm sedap lak suma kuih3 tu. tapi tak penah dgr nama kuih "CARA". kuih pa menda tu? popiah basah? ada ka popiah basah~ hehehe.

twinkle twinkle said...

betul tuu goggle ade :D

wanie said...

perghhhh...adik mntak maap dlm fb je?? ekekeke...harusss aku wjudkan budaya mcm ni dgn adik2 aku ni! :P

eik`S noName said...

huk3...nnt mesti gempak folio adk syira kan, sbb akak die *syira itik kejm* da bagi tips dekat ane nk amik gamba makanan tradisional...huk3

kali petama lawati blog nie...
knal dari Oura...
dan from www.eiksyad.blogspot.com..hehe

misyamissyou said...

eh..lorh..nape mtk maaf kat fb..hehee..klaka plak..en.gugel ade..xyah snap dik oi..

MangkOk cHenTa ♂ said...

kuih talam berlauk xde??
hehe..saje je tanye...cuci mate jap..
=P

cikmay said...

haha..macam2 la budak2 ni...tapi kan....sesekali tengok adik ngan kakak mcm mcm mcm mcm 2 kali 5 jer..nakal.hikhik.jgn mrh ey syira.gurau2 manje ckit.;p

kodok hijau the ghost writer said...

knp tak ada itik gantung hahahaha..

okleh kodok nak minta maap jika terlasr bahasa. kerr..

F.I.C.K.R.Y said...

Nyummm... nyummm.. aku suke makan popia basah sama kuih cara~!!!
Perghhh!!!
Terbaek~!

Syira ITIK KEJ♥M said...

@wzul: dia nak duit raya je tuh, ingat aku taktau ke?

@fayyad: mekaseh, cik fayyad. selamat hari raya :)

@haliesa: tahla, dekat klantan ni panggil kuih carar.

@eik: selamat datang! :)

@misyamissyou: dia segan ar tuh.. sape soh wat salah?

@mangkok chenta: sedapnye talam berlauk...nyum2

@cikmay: hehehe takpe2 slamat hari raya!!!

@kodok: itik gantung dekat hongkong ade la.....

@fickry: haah feveret ak jgk... dekat kolej tak;leh miss beli bende nih.. hari2 nak ade....

DISABLE