06 November 2010

My First Flying Moment : Thankyou Airasia !


akhirnya. impian hendak terbang pada usia 20 tahun telah tercapai. *ceh. naik flight pun nak kecoh.* nak buat macam mana, aku tak pernah fly, bukan student overseas, malah bapak aku bukan Tony Fernandes. oleh itu siapa-siapa yang selalu fly, belajar dekat overseas, atau budak kaya yang bapak dia ada airbus dua tiga bijik, sila abaikan entri ini ok. syuh syuh.




aku balik Kelantan sorang je. so pergi LCCT pun sorang. aku naik komuter dekat Serdang pergi Tasik Selatan. daripada situ tukar ERL. sunyi gila kot dekat Tasik Selatan. pastu ada sorang mamat ni, baju putih bawak bag belakang. hensem siot. duduk sebelah aku. aku pun mulalah berkira-kira hendak tanya, "bang jam pukul berapa?" ceyyy ayat nak mengorat aje! wahaha. skali...... handset dia berbunyi lepastu dia jawab, keluaq teruih dia punya bahasa, "salamat ko? samalang pangit kan ni ko mu sayo? mahit ngika?" lorrr... mat Pangako Sa Yo upenye. Pilipino weh, Pilipino ! cettt. 

aku turun dekat Salak Tinggi, kemudian naik shuttle bus pergi LCCT. perjalanan sejam. boleh tahan la. dalam pukul 130 sampai, semayang zohor siap-siap lepastu makan mekdi. tup tup masa tengah queue tu ternampak sorang hamba Allah ni ha. macam kenal. tup tup classmate aku masa sekolah dulu rupanya. tup tup naik flight sama rupanya. (ai banyak kali guna tup tup, nak mampos ke ape?) bagi mengisi masa yang lapang kitorang pun borak borak la sampai lebam. 



nasib baik jumpe member, boleh jugak mintak ihsan dia amikkan gambar. he.


AK 5288
KL - KB

masa nak naik tu peh, excited gile. adrenalin rush yang melampau-lampau. rasa nak tersengihhh je macam kera, tapi sebab jalan skali dengan classmate aku so berkatalah aku kepada diri sendiri (secara berbisik) "behave Nurul, behave!" AIH. PENAT WEH TAHAN SENGIH, SAMPAI TEMPAT DUDUK BARU AKU LEPASKAN SEMUA TAHANAN DAN TERSENGIH DENGAN BUSUKNYE. MACAM KERANG. wahaha. yang best masa nak take-off, punyelah laju dia pecut, 320kmj. nak tergelak-gelak aku. orang kata, time nak take-off tu yang paling kritikal, dibuatnye mati enjin ke... tayar tak melipat ke... pastu crash, ceh mati gitu je. nasib baik takde apa-apa. tengah syok berfikiran yang bukan-bukan, tiba-tiba aku rasa macam......terapung. sedar-sedar dah dekat atas. I'M FLYINGGGG!!! 

seat aku 11A, tepi tingkap kot. macam heaven dapat seat tepi tingkap. satu row 3 orang, sebelah aku pakcik bisnes-bisnes. diorang borak je. ntah ape yang diboraknye aku tanak amik kesah. sepanjang flight tu aku mengadap tingkap je, ah lantaklah diorang nak cakap macam jakun ke, monyet ke, yang penting aku gembira. :D mula-mula boleh nampak sungai, atap rumah, pokok semua dekat bawah. even when we fly above KL i can see KL TOWER and KLCC right under, *macam nak melompat dekat seat sebab excited sangat. tapi tibe-tibe teringat bahawa dekat sebelah ialah orang dewasa pertengahan umur, maka sekali lagi, behave Nurul, behave




perasaan? tak ada perkataan yang boleh gambarkan perasaan ketika itu. Masyaallah indahnya ciptaan Tuhan di atas sana. the sky was never been so blue and we were very close with the clouds on the first 15 minutes. clouds are everywhere! bulat-bulat, gebu-gebu, berkepul-kepul rasa macam nak picit satu-satu lepastu ngap dalam mulut. cantik sangat. lepastu terbang dalam awan kot, sebab tiba-tiba tak nampak mende melainkan kabus semata-mata. (eh tak boring ke pilot tu hari hari mengadap awan je kejenye?) kemudian plane terbang makin tinggi. makin lama aku taknampak apa-apa dah dekat bawah. telinga rasa berdesing semacam. nak kata banyak taik, helo aku bersihkan tiap-tiap minggu okey ! ceh kantoi keje mengorek telinga je masa weekend. haha. 

sebenarnya tak rasa pun plane bergerak. macam tengah duduk atas kerusi bodo-bodo gitu je. entahla. sebab laju sangat kot? masa tu tak ada awan yang berkepul sebijik-sebijik dah. yang kelihatan cuma lautan awan. ahh macam lautlah. yang bezanya, kaler dia putih. rase macam nak menangis sebab takjub sangat. seronok je melayan perasaan sambil mengadap tingkap. 








alih-alih ada announcement, we will be arriving at Kota Bharu Airport shortly, please fastened your seatbelt. if you have any electronic device please turn them off blah blah blah. aik nak sampai dah? aku belum panas punggung lagi dah nak landing. nak buat cane, flight 45 minit je kot. tu pun awal 15 minit. hadoi. kalau lama-lama sikit kan bagus. ish pakcik pilot neh, orang bawak la slow-slow sikit. buleh duduk lama-lama sikit. heh. anyway aku sampai dengan selamatnya dekat KB. Alhamdulillah. mak aku, ayah aku, dengan adik  datang jemput. :D :D lepastu pergi jalan-jalan. shopping-shopping. makan-makan. marilah bergembira dengan keluarga, kerana Raya Haji karang takbalik dah sob sob.



sila maafkan aku ini kerana menjadi sangat jakun dengan mesin terbang!
what a wonderful experience, harap-harap ini bukan yang last. nak fly lagi ! kini, siapapun boleh terbang. even manusia hulu macam aku. pergilah ke website airasia untuk menempah tiket terbang murah anda sikalanggg !



ps: tiket taun depan aku dah booking awal-awal masa promo haritu. RM12.50 one way. murah gileee !


19 comments:

chentaMAYA said...

kecik betul lu! hee~

Ummi Dania Yasmine said...

xpe happy semacam pun sebab mesti ada permulaan pada satu benda tu....
:)

Syira ITIK KEJ♥M said...

@chentamaya: jangan pecaye. jangan pecaya. itu sebab angle gambar dari atas memangla nampak ketot semacam. jangan pecayeeeee !!!!

ceh. memang kecik pon. haha.


@ummi dania: betul2! the first is the start of everything. hehe keluar abeh idiom rekaan sendiri.

Hunny Maldini said...

sweet.
i tak berani duduk seat tepi tingkaap.
hehe

✿nenek moden✿ said...

wow..bestnyee...
hehe..
tak pernah nek g.
nk kena nek gak la..alik umah..hehehe

::Cik Zatie:: said...

saya mgkin lebih jakun. dh umur 23 tahun belom pernah lagi naik mesin terebang. T____T

btw,demo ore klate ko?
hehe

Syira ITIK KEJ♥M said...

@hunny: haaa?! nape taknak duduk tepi tingkap? duk tepi tingkap la best, baru rase cam funfair. tapi hunny dah banyak kali dah nek flight kan kan? dah pro dah hehe


@nenek: jom jom


@cik zatie: hom la, ambo ore klate. branok klate, besa pung klate. gomo klate gomo *eh tibo-tibo*

✿nenek moden✿ said...

syira..yg nek year g kb..ko amek bulan bape?coz nak suggest kat my fren..ritu..dia yg beriya2 sgt..huhu

WZulhilmi said...

WoW!! Excited aku baca~~ Sbb aku pun tak pernah naik plane lagi.. nyanyi lagu airplane selalu lah.. - -"... bestnya dpt naik!! T___T

Syira ITIK KEJ♥M said...

@nenek: bulan 4... airitu airasia ade wat promotion, singgit je tambang. lepas campur tax sume jadi RM12.50. sekarang taktau brapa harga dia...

@wzul: hehe takpe, takpe, nanti kau pulak....

Encik Tikus said...

pehhhh, nanti gua nak join taw

ainzuryn said...

TAHNIAH SEBAB DAH BERJAYA TERBANG!!! AKAK DULU PUN BELAJAR TERBANG MASA UMUR CAM ADIK GAK. TAPI BUAT2 RILEK JER KONTROL CUN...WALHAL SERONOK TAK INGAT RASA NAK PELUK-PELUK STEWARD KAT SITU SAMBIL NANGIS2...PASTU LAP HINGUS KAT BAJU D.ORG. HEE...

cikmay said...

perghh..best tu nek kapal boleh terbang..syira, x jakun lg..org pon dh 22 thn idup tak penah rase lg nek flight taw...isk2...

eh asal xblk rayer haji???

F.I.C.K.R.Y said...

Wahhh! Murahnyer!!! Aku tak pernah pon nak AirAsia lagi huhuhu..

Nak try arr balik Malaysia nanti...

Nanti kite buat gathering blogger atas kabin pesawat yea Syira hehehee...


Jom terjah entry guwa :

Jom merayau cari salji

Cikgu Fikri said...

Bper hengget tmbg ko naik aritu...
MMg org KB kER....

Cik Pija said...

haha.. mmg xcted bla 1st tym nek flight... mula2 aku pun mcm tu.. btw, student mn erk?

*loue me* said...

wah syira..kita sama! i baru je berbelog pasal 1st time experience naik flight :)

Faiz Gurkha said...

hahaha.
1st time nek plane memang camtu.
rase cam skejap je.
tapi kalo dah sampai Jordan
memang sengkak buntut dibuatnya

Syira ITIK KEJ♥M said...

@cikmay: sebab 16 hb ade test smpai pukul 5. huhuhu


@fickry: hahaha ape2 lah kau.


@cikgu fikri: RM66.50 campur tax sume...


@cik pija: studet upm :p


@loue me: dah bace ! :D

DISABLE